Emlak Terimleri

Torba yasası yapılandırma son tarihi 2014!

6552 sayılı Torba yasası ile emlak ve çevre temizlik vergileri de dahil bazı vergi ve alacaklarda yapılandırma yapılacak. Peki, torba yasası yapılandırma son tarihi 2014 ne zaman?

Torba yasası yapılandırma son tarihi 2014!

6552 sayılı İş Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanunu, Eylül 2014'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Torba Yasası olarak da nitelendirilen bu kanun ile bazı vergi ve alacaklara af geldi. Yapılandırma kapsamına alınan vergiler arasında emlak vergisi ile çevre temizlik vergisi de bulunuyor.


Yapılandırmadan yararlanmak için Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar ilgisine göre vergi dairesi veya belediyeye başvurulması gerekiyor. Buna göre Torba yasası yapılandırma son tarihi 30 Kasım 2014 olarak karşımıza çıkıyor.


Bu tarihe kadar müracaat yapılmaması halinde, yapılandırma hakkı kaybediliyor.


Yapılandırma yapan borçluların ilk taksitini Aralık aydan başlamak üzere, ikişer aylık dönemler halinde en fazla on sekiz eşit taksitte ödemeleri gerekiyor. 


Bir yılda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde yapılandırma hakkı kaybediliyor. Taksitler kredi kartıyla da ödenebiliyor.


HESAPLAMA

Ödenmemiş olan kısım enflasyon oranı 1 ile güncellenecektir. Taksitle yapılacak ödemelerde yapılandırılan tutar;

Altı eşit taksit için (1,05),

Dokuz eşit taksit için (1,07),

On iki eşit taksit için (1,10),

On sekiz eşit taksit için (1,15),

katsayısı ile çarpılarak taksitler halinde ödenecek tutar bulunacaktır. 


İl özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar ise borçlarını ikişer aylık dönemler halinde 36 eşit taksitte,  

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu ve özerk spor federasyonlarınca tescil edilmiş olan ve Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerince ikişer aylık dönemler halinde en fazla 42 eşit taksitte (Madde 81) ödeyebilecektir. 


Bu durumda;

Yirmi dört eşit taksit için (1,20),

Otuz eşit taksit için (1,25),

Otuz altı eşit taksit için (1,30),

katsayısı ile çarpılarak taksitler halinde ödenecek tutar bulunacaktır. 



Vergi yapılandırması 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com