Kent Haberleri

Torbalı Belediyesi kentleşme için çalışıyor!

Torbalı Belediyesi, vergi ödemelerinde 77 ili geride bırakan ilçede markalaşma seferberliği başlattı. Belediye, Torbalı’da yatırıma hazırlanan sanayicilerin bürokratik sorunlarını en aza indiriyor, bir çoğununun ruhsatını mekânına kadar ulaştırıyor

Torbalı Belediyesi, vergi ödemelerinde 77 ili geride bırakan ilçede markalaşma seferberliği başlattı. Belediye, Torbalı’da yatırıma hazırlanan sanayicilerin bürokratik sorunlarını en aza indiriyor, bir çoğununun ruhsatını mekânına kadar ulaştırıyor


Yatırımcıların karşılaşacağı bürokratik engelleri minimize ederek ilçeyi cazip hale getirmek için çalışan Torbalı Belediyesi, bir yandan da markalaşma yönünde adımlar atmaya hazırlanıyor. 


Günümüz dünyasında artık ülkelerin değil, markaların yarıştığını anlatan Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, “Hayatımızı kuşatan markaların tamamına yakını ise yabancı menşeli. Biz de çok hızlı biçimde bir markalaşma seferberliği başlatmak istiyoruz. İlçe olarak markalaşırsak, buradaki firmaların marka değerlerinin büyümesine de katkı koymuş olacağız. Torbalı yanında İzmir’in de heyecana ve koşmaya ihtiyacı var. Yürümekle olmaz. Koşarken de sadece şehircilik, kentleşme yetmez, onu besleyecek, geleceğe taşıyacak olan güç sanayileşmedir, markalaşmadır. Dünya markaları üretmektir” diye konuştu. 


Bu kapsamda yatırımcının önünü açmak için yoğun çaba harcadıklarını belirten Görmez, “Bürokrasi çoğu ilde yatırımcıları yıldırırken, Torbalı’da durum tam tersi. Ben de sanayicilikten geldiğim için onları çok iyi anlıyorum. Biz yatırımcıya gidiyoruz. Birçok girişimcinin ruhsatını kendimiz mekânına ulaştırıyoruz. Altyapı başta olmak üzere olası sorunlarıyla doğrudan ilgileniyoruz. Yeter ki yatırımcı gelsin. Bürokrasinin bir işadamının enerjisini, heyecanını nasıl tükettiğini bilenlerdenim” dedi. Torbalı’da mutlaka sanayi ve tarım ağırlıklı bir üniversite kurulması gerektiğini vurgulayan Görmez, “Vergi ve istihdam rakamlarına bakıldığında Torbalı’nın bir ilçenin çok ötesinde olduğu görülür. Bugün üniversiteleri olan 77 ili geride bırakmışız. Artık üniversiteyi hak ettik. İlçedeki sosyal, kültürel dokuyu güçlendirme adına bu şart. Üniversite içinde uygun yerimiz var. Banliyö hattının çalışmaları bitmek üzere. Üniversitenin kurulması için bir üniversitemizden danışmanlık alıyor, stratejiler geliştiriyoruz. 15-20 bin üniversite öğrencisinin öğrenim gördüğü bir Torbalı hayal ediyorum. Torbalı her açıdan buna hazır” diye konuştu. 


Torbalı’nın tarım ve sanayinin birlikte kolektif bir değer oluşturduğu ve bu değerleri ekonomiye dönüştürebildiği nadir üretim merkezlerimizden biri olduğuna dikkat çeken Görmez, “Torbalı Türkiye’de emsal olabilecek tarzda yüzlerce başarı hikâyesinin yaşandığı muhteşem bir ilçe. Türkiye’nin en çok vergi ödeyen 100 firması arasına Torbalı’dan iki şirketimiz girdi. İzmir’deki en büyük 100 firma arasında Torbalı’dan yine 13 firma girmeyi başardı. 700 dolayındaki firmamızla vergi ödemelerinde sanırım 77 ili geride bıraktık. Maliye Bakanlığı verileri bizi gururlandırıyor” dedi. 


Torbalı’da tarımın da çok güçlü olduğunu vurgulayan Görmez, “İlçeye tarımsal sanayi yönünde bir strateji çizmek istiyoruz. İşadamlarıyla, yatırımcılarla sürekli istişarelerde bulunuyoruz. Burada da önce çıkan sektör kuşkusuz gıda. Tarım ve tarımsal sanayi dünyada stratejik konumunda. Torbalı’nın sahip olduğu tarımsal potansiyeli tarımsal sanayiye, markaya, ambalaja dönüştürebilirsek kimse bizi tutamaz” diye konuştu.


Nüfus artış oranı, Türkiye ortalamasının çok üzerinde


Torbalı’nın vergi sıralamasında ilk 5’te yer aldığı gibi, sorunlar konusunda da başa güreştiğini belirten Görmez, “Çünkü endüstriyel odaklı büyüme beraberinde inanılmaz bir göç yükü de getiriyor. İlçe nüfusu 150 bin dolayında görünse de, gerçek bu değil. On binlerce çalışanımız var. Nüfus artış oranımız Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Eğitimin kalitesini yükseltmek, sınıf sayımızı artırmak, kenar mahallelerimizi sosyal donatı anlamında en üst düzeye taşımak zorundayız. Herkesin kendini birinci sınıf vatandaş olarak gördüğü, hizmet aldığı bir Torbalı için çalışıyoruz. Belediyenin kaynakları çok büyük yatırımlar için yeterli değil. Oysa ilçemiz orantısız biçimde büyüyor. Kent sanayisi bunu tetikliyor. Biz bundan gurur duyduğumuz kadar gelecek nesillerin sağlıklı eğitimi için de ayrıca kaygı duyuyoruz. 10 yıl sonrasını bugünden görmek zorundayız”şeklinde konuştu.

Dünya