Torbalı cazibe merkezi olacak!
Demir Ev Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Övünç Demir, "İzmir birinci bölge deprem kuşağında yer alıyor.
Alsancak'ta, Karşıyaka'da nasıl bir yaşam standardı varsa Torbalı'da da aynı standartları yakalamak istiyoruz' diyen Demir Ev Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Övünç Demir, "İzmir birinci bölge deprem kuşağında yer alıyor. Temeliniz sağlam olmalıdır. Sonuçta binanızın oturduğu alandır. 0 alan ne kadar sağlamsa sizde o kadar rahat uyku uyursunuz" dedi Torbalı'da inşaat sektöründe faaliyet gösteren Demir Ev Yapı İnşaat Yönetim Kumlu Başkanı Övünç Demir, Kanal 35'te yayınlanan Rıdvan Akgün'iin hazırlayıp sunduğu 'Yapı Dünyası' programının konuğu oldu. Demir, Torbalı'yı bir cazibe merkezi haline getirmek için projeler hazırladıklarını belirterek, "Demir Ev Yapı inşaat olarak Torbalı'yı yaşanılabilir bir cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Torbalı'da fabrikalarda çalışan arkadaşlarımızın çoğu Torbalı dışından geliyor. Torbalı'nın en büyük sıkıntılarından bir tanesi bu arkadaşların Torbalı'da oturmaması. Torbalı'da nitelikli yaşam alanları kuracağız. Alsancak'ta, Karşıyaka'da nasıl bir yaşam standardı varsa Torbalı'da da aynı standartları yakalamak istiyoruz. Bunun için firma olarak inanılmaz bir çaba sarf ediyoruz. Hem proje anlamında hem reklam anlamında. 10 yıl sonra Torbalı nüfusunun 500 bini geçeceğini düşünüyorum" diye konuştu.
• 2015 yılı, inşaat sektörü açısından nasıl geçti?
2015 yılının ilk aylarında inşaat sektöründe bir duraksama yaşandı. Arka arkaya iki seçim yapılmasıyla birlikte belirsizlik devam etti. 1 Kasım seçimlerinin ardından istikrar olmasını bekledik açıkçası. Şu an zaman zaman faizlerde, euroda ve dolarda düşmeler yaşansa da inşaat sektöründeki bocalama devam ediyor. Mart gibi sektörün hareketleneceği söyleniyor. Biz de bekliyoruz.
• 2016 yılında beklentileriniz neler?
Dediğim gibi dolarda, euroda, faizlerde azalma bekliyoruz. Bunun çimento, demir, beton gibi inşaat malzemelerine yansıyarak fiyatların düşmesini bekliyoruz. Müşterilerimiz kredi ile ev sahibi oluyor. Faizlerin düşmesiyle müşterilerimiz gönül rahatlığıyla bizden ev alacaklar.
• Peki Torbalı'da inşaat piyasası nasıl?
Torbalı'da yeni projeler gündeme geliyor ama insanlar projelerine biraz tedirgin başlıyorlar. Bazı ilçelerde konut satışları devam ediyor ancak neye göre devam ediyor onu tartışmak lazım. Oranlara bakmamız gerekiyor. Torbalı'da satışların çok iyi gitmediğini görüyorum. Projeler artsa da talep aynı kaldığı sürece bir durağanlık söz konusu oluyor. Bunun aşılması için de faizlerin düşmesini ve dolar-euro dengesinin kurulmasını bekliyoruz.
• İnşaat firmalarının bir vizyonu ve misyonu olmalı. Bu noktada oyunu kurallarıyla oynayan kaç firma var?
Yüzde 40'm altında diyebilirim. Biz piyasaların inşaata etkisini konuşuyo> Demir, "Avrupa standartlarına baktığımız zaman C30 beton döküldüğünü görüyoruz. 1999 yılındaki depremden sora ülkemizde bunu C20 standardına çekebildik. Bununla ilgili bir yönetmelik hazırlandığını duyuyoruz. Hedef standardı C30 seviyesine çekebilmek. Biz Demir Ev Yapı İnşaat olarak C35 beton kullanıyoruz. Çünkü riske tahammülümüz yok" diye konuştu C35 beton döküyoruz. Temeliniz sağlam olmalıdır. Sonuçta binanızın oturduğu alandır. O alan ne kadar sağlamsa sizde o kadar rahat uyku uyursunuz. Müşterilerimize bina alırken şunu söylüyoruz, inşaat firmasının kullandığı demir tonajını, döktüğü beton kalitesini, hepsini sorma hakkına sahipler. Biz müşterilerimize bu noktada bütün bilgileri veriyoruz. 10 yıl binanın arkasında durulmalı Yükselen değer Torbalı Övünç Demir Torbalı'da fabrikalarda çalışan arkadaşlarımızın çoğu Torbalı dışından geliyor. Torbalı'nın en büyük sıkıntılarından bir tanesi bu arkadaşların Torbalı'da oturmaması. Biz Torbalı'yı yaşanılabilir bir cazibe merkezi haline getirmek istiyoruz. Nitelikli yaşam alanları kuracağız. Alsancak'ta, Karşıyaka'da nasıl bir yaşam standardı varsa Torbalı'da da aynı standartları yakalamak istiyoruz. Biz bunun için firma olarak inanılmaz bir çaba sarf ediyoruz. Hem proje anlamında hem reklam anlamında.. 10 yıl sonra Torbalı nüfusunun 500 bini geçeceğini düşünüyorum.
ruz ama inşaatlar nasıl olmalı, bunu da konuşmalıyız. Binaların sağlamlıkları çok önemli. Yapı denetim şirketleri bu noktada üçe ayrılıyor: Birincisi işlerini mükemmel yapanlar, her aşamayı takip edenler. Biz bu tür şirketler ile çalışıyoruz, ikincisi, biz çağırdığımız zaman gelen şirketler. Üçüncüsü ise eğer siz kötü niyetli bir şirketseniz hiç gelmeyen yapı denetim şirketleridir. Bu noktada yaptırımlar ağır olsa da denetleme mekanizmasının çok iyi çalışması lazım. Yapı denetim firmaları işlerini düzgün yapmadıkları zaman biz kime güveneceğiz? İzmir deprem kuşağında bir kent. Çok dikkatli ve titiz olmalıyız diye düşünüyorum. Piyasada ne yazık ki yaptığım sıralamadaki üçüncü seçenekteki yapı denetim şirketlerinin ağırlıklı olduğunu söyleyebilirim.
• Vatandaş bina alırken nelere dikkat etmeli?
Makjaya değil temele bakın Biz müşterilerimize ev alırken, "Siz evlenirken hanımefendiyi makyajsız hiç görmediniz mi?" diyoruz. Seramikler, fayanslar, iç cephe, ahşap, binanın dış cephesi bunlar hep makyajdır. Önemli olan arka plan yani temeldir. İzmir birinci bölge deprem kuşağında yer alıyor. Avrupa standartlarına baktığımız zaman C30 beton döküldüğünü görüyoruz. 1999 yılındaki depremden sora ülkemizde bunu C20 standardına çekebildik. Bununla ilgili bir yönetmelik hazırlandığını duyuyoruz. Hedef standardı C30 seviyesine çekebilmek. Biz Demir Ev Yapı İnşaat olarak C35 beton kullanıyoruz. Çünkü riske tahammülümüz yok. Hem müşterilerimizin hem bizim rahat uyku uyuyabilmemiz için
• Firmalar müşterilere garanti belgesi vermeli midir?
Yükümlülük olarak 10 yıl binanın arkasında durmak durumundadır. Duvarda oluşan rutubet bile firmanın hatasıdır.
• Çatı katlarda su ve ısı yalıtımı tam anlamıyla yapılıyor mu?
Çatılarda yalıtım malzemelerinin mutlaka sürülmesi gerekiyor. Onun üzerine ne düşüyorsanız düşüyorsunuz ve çatı kaplıyorsunuz. Soğuğu kesinlikle kesiyoruz dersek yanlış bir bilgi vermiş oluruz. Soğuğu yüzde 100 kesmek mümkün değil.
• Kentsel dönüşümle ilgili neler düşünüyorsunuz?
Kentsel dönüşümde kira yardımları noktasında sıkıntılar yaşanıyor. Bir alan içerisinde parça parça 10 tane kiracısı olan arkadaşlar sadece bir kira yardımı alıyorlar ve mağdur oluyorlar. Bundan 1 yıl önce kentsel dönüşüme başvuranlar ile şimdi başvuranlar arasında mağduriyet açısından uçurum oldu.
Mesleki örgütlenmelere gelelim. Sizin meslek grubunuzda nasıl bir örgütlenme olması gerekiyor?
Öncelikle Torbalı'da böyle bir örgütlenme olmadığını belirtmek istiyorum. Maddi olarak sermayesi olup eğitim düzeyi düşük olan arkadaşlarımızın bu işe rahatlıkla girebildiğini görüyoruz. Parası olan bu işi yapıyor. Bir taraftan da ahbap çavuş ilişkisi ile çok parası olmadığı halde bu işi yapanlar var. Özellikle bu arkadaşlar piyasaya girdiği zaman bizi sıkıntıya sokuyorlar. Fiyatları düşürüyorlar. Başa dönecek olursak eğitim düzeyi ile ilgili inşaat sektöründe bir denklem kurmak çok mümkün değil. Bu işin içinden gelen birçok insan var sonuçta. Sektör ile ilgili bilinçlendirmek adına kurslar açılabileceğini düşünüyorum. Türkiye'deki en büyük sıkıntılardan birisi adamalık. Öncelikle bunun kırılması lazım. Eğitim bunun önüne geçebilir.
Yenigün