Sektörel

Torbalı'da müteahhitlerden çimento zammına karşı uyarı!

Beton fiyatlarının yapılan zammı protesto eden müteahhitler güç birliğine devam ediyor. Özçelik Yönetim İnşaat Kurulu Başkanı Fehmi Özçelik ve Dilsa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fesih Dilmaç da “Sonuna kadar gideceğiz” dedi.

Beton fiyatlarının yapılan zammı protesto eden müteahhitler güç birliğine devam ediyor. Bir televizyon programında konuşan Özçelik Yönetim İnşaat Kurulu Başkanı Fehmi Özçelik ve Dilsa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fesih Dilmaç da “Sonuna kadar gideceğiz” dedi


Özçelik Yönetim İnşaat Kurulu Başkanı Fehmi Özçelik ve Dilsa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fesih Dilmaç Kanal 35'de yayınlanan bir televizyon programına katıldı. Çimento fabrikalarının beton fiyatlarını İzmir'de attırmaları sonrasında Torbalı'da 15 gün boyunca beton dökmeme kararı alan müteahhitler yapılan zammın geri çekilmesini istediler. Aksi tadirde müteahhitlerin birleşip, kendi aralarında çimento fabrikası kuracaklarını söylediler.


Fesih Dilmaç, sizi tanıyabilir miyiz?


Ben aslında bir öğretmenim. Uzun yıllar mesleği sürdürdüm. Sonra bu sektöre geldim. İstanbul Almanya da sektör hakkında geçmişim vardı. Torbalı'da 2004 yılında bu sektöre girdik. Genelinde site tarzında konutlar yaptık. Eğitimci gözüyle işimizi sürdürdük.


İnşaat sektöründe son durum nedir?


1 Kasım seçimlerimiz oldu. Sektör bir durgunluk yaşadı. Ancak inanıyorum ki önü açık… Bundan sonra daha iyiye gideceğini düşünüyorum. Tabi sektörün başka sıkıntıları da var. Arsa üretimi yani inşaat konut alanlarında önümüzdeki yıllarda ciddi sıkıntılar olacaktır.


Fehmi Bey siz nasıl değerlendiriyorsunuz inşaat sektörünü?


İnşaat sektörü son bir yıldan beri durgunluk yaşıyor. Satışların faizlerin yükselmesi ciddi anlamda sektörün maliyetini etkiledi. Bir dairenin yüz bin lira kredi kullanıyorsa, alıcıya 35 bin lira faiz yansıdı. Yıl sonu itibariyle faizlerin düşmesini temenni ediyoruz.


Fesih Bey, 2016 yılında inşaat sektöründe yeni projeler gündeme gelecek mi? Arsa sorunu nasıl çözülecek?


Arsa sorununu Büyükşehirle ve yerel yönetimlerle çözeceğiz. Örneğin Torbalı'da dolu çıkma olayı vardı eskiden, bu kaldırıldı. Bin metre kare arsaya 3 artı 1, 2 daireyi ancak oturtabilirsiniz. Bu maliyet demek... Müteahhitler arasında birlik beraberlik de yok. Bu kat karşılığı olan dairelerde ciddi artışlar var.


Torbalıda kat karşılığı oranları nasıl?


İzmir’de en yüksek kat karşılığı oranı yüzde 50, Torbalı'da, Ayrancılar'da ise yüzde 40 ila yüzde 50 arasında... İzmir'de yüzde elli arasında aldığın daireyi 500 bin ile 1 trilyon arasında satıyorsun... Torbalı’da en yüksek 200 ile 300 bin lira arasında satıyorsun


Torbalı'da müteahhitlerin maliyetleri çok yüksek.


Betona yapılan zam hakkında ne düşünüyorsunuz?


Beton firmalarının yüzde 35 zam yapması, kabullenecek bir durum değil. Zaten müteahhit satamıyor. Son günlerde beton firmalarıyla birebir görüşüyorlar.


Betona yapılan zamda, müteahhitler teyakkuza geçti. İzmir'de iki çimento fabrikası var. Ama iki binden fazla müteahhit var. Bu gücü nereden buluyorlar?


Birden bire neden bu yüzde 35 zam? Bunu kabul edemeyiz. Makul bir zammı kabul ederiz. Ama bu kadar yüksek zammı kabul edemeyiz.


İzmir'de kentsel dönüşüm için daha bir çivi çakılmadı. Bu İzmir'e büyük bir darbedir.


Biz vatandaşı da düşünmek zorundayız. Devletin yatırımları var. Baraj, hastane okul projeleri var. Bunların maliyetleri de yükseldi. Yerel yönetimlerden destek bekliyoruz.


Rekabet kurulu tarafından Ege’de Çimento fabrikalarına yaklaşık 70 milyon ceza geldi. Mahkemeye müracaat edeceklerdir. Ama çimento fabrikaları bu gücü nereden alıyor. İhracat yapılmasından mı kaynaklanıyor acaba?


Bu gücü sessizliğimizden alıyorlar. 20 yıldır ses çıkarmadığımızdan alıyorlar. Ülkede beton 100 lira seviyesindeyken, İzmir'de 160 lira seviyesinde...


Bütün müteahhitlerde birlik beraberlik oluşturduk. Torbalı Ticaret Odası…İzmir'de 2 tane federasyon var bir araya geldik. Bir an önce zammı geri çeksinler...


Zammı geri çekmezlerse ne yapacaksınız?


Biz Torbalı'da bir karar aldık. Alternatif çözüm bulacağız. Denizli, Isparta olabilir oradan beton alırız. Kendi aramızda bazı projelerimiz var. Müteahhitler bir araya gelip gerekirse çimento fabrikalarını, beton santrallerini kurma analizlerini yapıyoruz. Eğer geri adım atmazlarsa bu güce sahip arkadaşlarımız var.


İnşaat firmaları olarak beton fiyatları düşürülsün diye çaba sarfediyorsunuz. Sivil toplum kuruluşları da destek veriyor.


Vatandaşın da protesto etmesi gerekir. Çünkü herkesin ortak sorunu bu.. Çünkü zamlar, daire fiyatlarına yansıyacak. Ege'de 6 tane Çimento Fabrikası var. İzmir'de 4 tane beton santrali var. Bir araya gelip karar alıyorlar. Yüzde 35 fiyat artışı yapıyorlar. Ama alternatifler çıktı. Birkaç çimento fabrikası kurulup rekabet sağlanacak. Bu ülkede yasalar var. Rekabet kurulu var. Yasaları uygularlarsa ceza almazlar.


Fesih Bey on binlerce müteahhidin bağlı bulunduğu İzmir Ticaret Odası var. İTO'dan bu zamlar hakkında bir açıklama geldi mi?


Maalesef İzmir Ticaret Odası ve yerel yönetimlerden hiç bir destek görmedik. Ekrem Bey'den destek istiyoruz.


Çimento Fabrikaları çevre kirliliğine sebebiyet veriyor. Birçok insan akciğer kanseri oluyor.


İzmir'in göbeğinde Çimento fabrikaları var. Bunların karşısında da ayaklanmak gerekiyor. Bundan sonra bunlar da gündeme gelecek. İzmir'in en işlek inşaat sektörü Torbalı'dadır. Ticaret Odası Başkanımız Vahap Bey'le birlikte 15 gün süre verdik. Mikserlerin önüne yatıp Torbalı'ya sokmayacağız.


İnşaat sektöründeki müteahhitler neden tam anlamıyla örgütlenemiyor ve bir yasası yok…


Aslında Federasyonların bir mesleki oda çatısı altında birleşmesi gerekiyor. Birlik beraberlik sağlamalıyız. İzmir'de 2 federasyon var. Torbalı'da 2 tane dernek var. Tek çatı altında toplansak güçlü oluruz. Torbalı'da 15 gün beton dökmeme kararı alındı. Karşı çıkan oldu mu? Bire bir temaslarımızla bu kararı koruyoruz. Bazı arkadaşlarımızın taahhütleri ve zaman sorunları var. Biz zaten o durumda arkadaşlarımızı anlıyoruz.


İnşaat sektöründe bir rekabet var mı?


Bu konuda ciddi sıkıntı var. Müteahhitlik bir meslek değil, belli sermayesi olan herkes bu unvanı alabiliyor. Bu da haksız rekabete sebebiyet veriyor. İş güvenliği konusunda sıkıntılarımız var. Kimseyi zan altında bırakmak istemiyorum. Arkadaşlarımız belli bir yere geliyor. Sonra kredi alamayınca 150 bin liralık daireyi 75 bin liraya satıyor. Rüştünü ispat etmiş firmalar bunu yapmıyor. İstihdama en çok katkı koyan sektörüz. 2 bin kaleme istihdam sağlıyoruz. Bizleri durdururlarsa, sanayi durur. Bizlerin yaşaması lazım ki sanayi re devam etsin.


Yenigün