Kent Haberleri

Toroslar yeniden tasarlanıyor!

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Toroslar'ın iklimini, tüm Mersinlilere teneffüs ettirmek istediklerini belirterek, "Gözne Yolu'nun etrafını 3 katı geçmemek üzere 30-40 dönümlük blok yapılaşmalar, cadde kenarlarını da lokantalarla dizayn etmek istiyo

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Toroslar'ın iklimini, tüm Mersinlilere teneffüs ettirmek istediklerini belirterek, "Gözne Yolu'nun etrafını 3 katı geçmemek üzere 30-40 dönümlük blok yapılaşmalar, cadde kenarlarını da lokantalarla dizayn etmek istiyoruz" dedi. Mersin'in merkez ilçe Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Toroslar'ın zenginlerin de yaşadığı bir bölge olmasını istediklerini, hayalinin Gözne Yolu'nun etrafını 3 katı geçmemek üzere 30-40 dönümlük blok yapılaşmalar, cadde kenarlarını da lokantalarla dizayn etmek olduğunu belirterek, "Toroslar'ın güzel iklimini, bol oksijenli havasını tüm Mersinliye teneffüs ettirmek niyetindeyiz" dedi. MHP'li Toroslar Belediye Başkanı Tuna, yaptığı açıklamada, MHP'li bir Büyükşehir Belediye Başkanı ile çalışmanın, hizmetler ve projelerin gerçekleştirilmesine yönelik nelergetireceğini anlattı. Yeni dönemde milletin iradesinin sandığa, Milliyetçi Hareket Parti'li bir büyükşehir belediye başkanını getirerek yansıdığını vurgulayan Tuna, "Bölgenin tek sorumlusu biz değiliz" diyerek, Toroslar Belediyesi'nin yetkisinin yüzde 30, Büyükşehir Belediyesi'nin yetkisinin ise yüzde 70 olduğunu anımsattı. Gerek yetki gerek bütçe açısından Toroslar Belediyesi'nin tek başına yapamayacağı birçok hizmet olduğunu dile getiren Tuna, "Bizim bütçemiz zaten 60-70 milyonluk bir bütçe. Nüfusumuz ise 281 bin. Bu parayla bu kadar insana hizmet etmek zor. Büyükşehir'in de çok iyi bir bütçesi var. Yeni dönemde bir yılı geride bıraktık, bir yıl içerisinde şu ana kadar bir şey olmadı ama bir kompozisyon yazarken bile giriş, gelişme, bitiş kısmı vardır, Büyükşehir şu anda giriş kısmında. Etüt planlama çalışmaları yapılıyor" diye konuştu. 




"EN BÜYÜK EKSİĞİMİZ AÇİLMASİ GEREKEN YENİ CADDE VE BULVARLAR" 

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ile görüşmelerde isteklerini anlattığını kaydeden Tuna, Başkan Kocamaz'dan öncelikle yeni cadde ve bulvarlar açmasını istediğini söyledi. Toroslar ilçesinin en büyük eksiğinin, açılması gereken yeni cadde ve bulvarlar olduğuna dikkat çeken Tuna, "15 metre ve üzerindeki yolların açılması, bakımı ve yapımı Büyükşehir Belediyesi'ne ait. Ulaşım kolaylığını sağladığınız ve bölgede açılması gereken, planlarda var olan yolları açtığınız zaman, proje anlamında bizim sıkıntımız yok. Biz proje üretiyoruz, kendimiz imal etmek suretiyle Toroslar'ın çehresini değiştirdik. Arsasını bizim tahsis ettiğimiz Mersin Şehirlerarası Otobüs Terminali ile bin 259 yataklı şehir hastanesinin yanı sıra Ağız Diş Sağlığı Hastanesi, İkinci El Oto Galericiler Sitesi ve açık oto pazarının bölgemize gelmesi Toroslar'ı müthiş hareketlendirdi. Toroslar'da 11 yıl öncesine göre arsa değeri 20 kat büyümüş. Hiçbir yerde de böyle bir büyüme yok. Biz bununla övünüyoruz" ifadelerini kullandı.




"YENİ BULVAR ŞEHRİN TRAFİĞİNE ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK" 

Yeni bulvaraçılması konusunda ilk adımın atıldığını ve 11 yıldır açılmasını istediği bir bulvarla ilgili çalışmanın başladığını bildiren Tuna, "Büyükşehir Belediyesi, Rıfat Uslu Caddesi ile Gazi Osman Paşa Bulvarı'nı birleştiren 860 metre boyunda, 35 metre en kesitinde olan o bulvarın açılmasıyla ilgili çalışmayı başlattı. Orayı kentsel dönüşüm kapsamına aldı. Bu vesileyle etrafının da iyileştirilmesi sağlanacak. Orası açıldığında zaten şehrin trafiğine de önemli bir katkı sağlayacak. Büyükşehir'in şu anda 2 kavşakta etüt çalışmaları var. Tulumba Kavşağı'nın ihalesi yapıldı. Önümüzdeki günlerde oranın yapılması sırasında oradaki trafik mecburen katlanacak. Ona bypass edecek yolların açılması lazım. O nedenle öncelik bölgemizde açılacak bu yeni bulvarda.  Buranın yapılmasıyla trafik yükünü Tulumba Kavşağı'ndan alarak oluşacak tıkanıklığı giderme şansınız olacak" şeklinde konuştu. 



"TOROSLAR ZENGİNLERİN DE YAŞADIĞI BİR BÖLGE OLSUN İSTİYORUZ" 

Toroslar'ın artık kabuğunu yırttığını, planlama doğru yapıldığında ve eksikler tek tek giderildiğinde ilçenin bambaşka bir çehreye bürüneceğini savunan Tuna, bölgede imara açılması gereken yerler olduğunu söyledi. Özellikle 1/50.000 ve 1/5.000 ölçekli planlarla imar sorunu çözüldüğünde hayata geçirmek istediği bir hayali olduğu belirten Tuna, şunları söyledi: "Bizim hayalimiz, Gözne Yolu aksını, yanlarını, doğusunu, batısını 3 katı geçmemek üzere 30-40 dönümlük blok yapılaşmalar, site türü yapılaşmalar, dubleks ve tripleks binalarla, cadde kenarlarını da sabah kahvaltılarının da yapılabileceği lokantalar şeklinde dizayn etmek. Toroslar'ın güzel iklimini, bol oksijenli havasını tüm Mersinliye teneffüs ettirmek niyetindeyiz." Gelişmiş ülkelerde genelde zenginlerin şehirden uzak yerlerde, orta ve ortanın altındaki insanların da metropolün merkezinde yaşadıklarına işaret eden Tuna, "İşte biz Toroslar'ı böyle bir yapılandırmaya kavuşturmak istiyoruz. Toroslar zenginlerin de yaşadığı bir bölge olsun istiyoruz. İnsanları doğal ortamdalar yaşatmak, köylerin albenisini artırmak istiyoruz. Ulaşım kolaylaştığı takdirde, günübirlik toplu taşıma araçları çalıştığı takdirde Toroslar'ın her köyünde sürekli yaşam halinde olan insanlar olacaktır.  Şehri de bu şekilde rahatlatmış olacağız. Özellikle yeni hastaneni etrafı da önemli. O hastanede çalışacak herkesin yaşam yeri de çalışma alanına yakın olacak elbette.  Onların yaşam yeri zeminlerini oluşturmamız lazım. Bütün bu planları yaptığımızda çok hızlı bir şekilde bu bölge gelişecek diye ümit ediyoruz. Tabi burada yol, cadde, bulvar önemli. Hertürlü yolsuzluk hem şehrin hem ülkenin önünü tıkar. 

Her türlü yol da şehri de ülkeyi de rahatlatır, ulaşımı kolaylaştırır. Küreselleşen dünyada bunların öncelikli birşekilde ele alınması ve yapılması gerekir. Dolayısıyla biran önce yeni cadde ve bulvarların açılması gerekiyor" dedi.




Güney