Sektörel

Torun Center davasında müfettişler de soruşturulacak mı?

Torun Center davasında Danıştay, Bakanlığın iş cinayetinde sorumluluğu bulunan kamu görevlileri hakkında soruşturma izni vermeyen kararını iptal etti.

Torun Center davasında Danıştay, Bakanlığın iş cinayetinde sorumluluğu bulunan kamu görevlileri hakkında soruşturma izni vermeyen kararını iptal etti. Aileler: Bir nebze olsun umutlandık Danıştay'dan emsal karar: İstanbul Mecidiyeköy'cieki Torun Center inşaatında geçen yıl 10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetiyle ilgili davada önemli bir gelişme yaşandı. Danıştay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hiçbir bakanlık görevlisinin soruşturulmasına izin vermeyen kararını bozarak soruşturma açılması yönünde karar verdi. İş cinayetinde yaşamını yitiren işçilerin aileleri, bu kararın kendilerini bir nebze olsun umutlandırdığını dile getirerek, tek istediklerinin adalet olduğunu vurguladı. 


Torunlar GYO'ya ait Torun Center inşaatında 6 Eylül 2014'te asansörün içindeki işçilerle birlikte yere çakılması sonucu 10 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından, soruşturma yürüten savcılık; Çalışma Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp , İş Teftiş Kurulu istanbul Grup Başkanı Zeki Kömürcü, İş Müfettiş Yardımcıları Ahmet Aykut Aktaş, Yunuz Emre ve SGK İl Müdürü Murat Göktaş hakkında soruşturma izni talep etmiş, Çalışma Bakanlığı ise bu talebi reddetmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yanı sıra, ailelerin avukatlarından Yıldız İmrek ve Çağdaş Hukukçular Derneği de bu karara itiraz etmişti. 


Tezel de soruşturulmalı İtirazı değerlendiren Danıştay, sosyal güvenlik mevzuatı yönünden gerekli denetimleri yaptırmamakla suçlanan SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan ve SGK İl Müdürü Murat Göktaş'ın işçi sağlığı ve iş güvenliğine dair bir yükümlülüklerinin olmadığını belirterek, bu kişiler hakkında soruşturma izni verilmemesine ilişkin itirazı reddetti. 


Danıştay, 'işçi sağlığı ve güvenliği yönünden gerekli denetimleri yaptırmayarak 10 işçinin ölümüne neden oldukları' iddia edilen İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel ve İş Teftiş Kurulu İstanbul Grup Başkanı Zeki Kömürcü hakkında ise soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararı iptal etti. 


Neden işi durdurmadılar? 

Danıştay 'denetimleri gereği gibi yapmamak ve yaptıkları denetimler sonucunda gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamamak suretiyle ölümlere neden oldukları' öne sürülen iş müfettişleri Ahmet Aykut ve Yııııııs Emre hakkında da soruşturma açılması gerektiğine hükmetti. Torun Center inşaatında 9 Nisan 2014'te de ölümlü bir kazanın yaşandığına dikkat çeken Danıştay, bu kazanın ardından 30 Nisan'da hazırlanan raporda eksikliklerin tespit edildiğini, ancak işin durdurulmadığını hatırlattı. 

30 Nisan ve 16 Mayıs tarihli denetim raporları üzerinde, işin durdurulmasının gerekip gerekmediği konusunda inceleme yapılması gerektiğini vurgulayan Danıştay, bu kişiler hakkında soruşturma izni verilmemesi yönündeki kararı kaldırdı. 


GAZETEMİZE konuşan işçi yakınları, kararı olumlu bulduklarını belirterek "Bir nebze olsun umutlandık" dedi. iş cinayetinde oğlu Hıdır Ali Genç'i kaybeden Mustafa Genç, "Yalnızca bizim dava için de değil, tüm iş cinayeti davaları için önemli bu karar. Biz kendi davamızda da, Soma'da da, Ermenek'te de adalet diye bir şey göremiyoruz çünkü.  Halbuki denetimler yeterli olsa bu kazalar olmazdı" diye konuştu. Genç, adaletin yerini bulması için şirketin üst düzey yöneticilerinin de yargılanması gerektiğini ifade etti. 

Torun Center inşaatında kardeşi ismail Sarıtaş'ı yitiren Ferit Sarıtaş ise şunları kaydetti: "Bu karar bizi bir nebze olsun umutlandırdı. Çünkü mahkeme süreci gerçekten çok kötü gidiyor. En çok acıyı çeken biziz, ama bize söz hakkı bile verilmiyor. Mahkeme, bir an önce dava bitsin diye uğraşıyor. Bu karardan ne çıkar bilemiyoruz, ama en azından kamu görevlilerinin sorumluluğu sorgulanır. 

Sonuçta bu olay göz göre geldi" Sarıtaş, davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını dile getirdi. 



Birgün