Genel

Torun Center'daki asansör kazasında ilk rapor 'ihmal' dedi!

Şişli'de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasıyla ilgili ön raporda, "kaza sırasında kabin operatörü kumanda panelindeki 'acil durdurma' butonunun basılı konumda olduğunun görüldüğü" ifade edildi.

Şişli'de 10 işçinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazasıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulan bilirkişi ön raporunda, "kaza sırasında kabin operatörü kumanda panelindeki 'acil durdurma' butonunun basılı konumda olduğunun görüldüğü" ifade edildi.


Kazaya ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunulan ön bilirkişi raporunda, olay yerinde 7 Eylül'de keşfe gidildiği ve asansörün ulaştığı 33. kata kadar gözlem yapıldığı belirtilerek, bu kat hizasında kuyu üst koruma kalıbının kaza sonrasında çarpmadan dolayı 4 bağlantı noktasından 2'si tarafından tutulacak şekilde kurtulması, tehlike arz edecek şekilde asılı durması ve kuyuda o an inceleme yapılmasına imkan olmadığı gerekçesiyle keşfe son verildiği aktarıldı.


Sorunun giderilmesinin ardından ertesi gün keşfe devam edildiği ve kaza mahallindeki bütün parçaların polis tarafından fotoğraflanarak emniyete alındığı vurgulanan raporda, önemli mekanik parçalar üzerinde inceleme yapılarak keşfin sonlandırıldığı kaydedildi.


- "İlk çarpma noktası 31 ve 32. katlar arasında"


Asansörün teknik özelliklerinden bahsedilen raporda, kabin çelik yapısında bulunan silindirik kesitli kılavuz raylar üzerinde çalışan makaralı patentlerin bağlantı yerlerinin kaza sırasında dışarıya doğru açıldığının ve kaza sırasında kabin operatörü kumanda panelindeki "acil durdurma" butonunun basılı konumda olduğunun görüldüğü ifade edildi.


Raporda, kazanın meydana geldiği asansör boşluğunda tespit edilen ilk çarpma noktasının döşeme kalınlığı tarafında 31 ve 32. katlar arasında yer aldığı, şaftın diğer üç yüzeyinde herhangi bir çarpma veya sürtme izine rastlanmadığı aktarılarak, kumanda panosunda kontak yapışması veya buna benzer bir duruma rastlanmadığı dile getirildi.


- "Nihai sınır kesici işlevini yerine getirmedi"


Asansörde nihai sınır kesiciyi tetiklemesi gereken plakanın bulunduğu ancak sınır anahtarının kaza mahallinde bulunamadığı belirtilen raporda, "Bahsedilen nihai sınır kesici sistemin kaza anında işlevini yerine getirmediğinin sabit olduğu, bu sistemin devreye girmemesinin nedeninin mevcut bilgi ve gözlemlerle tereddüde mahal bırakmayacak şekilde tespit edilemediği ancak olasılıkların, sisteme ilişkin anahtarın var olmaması, var ise çalışır halde olmaması, çalışır halde ise bilinçli olarak devre dışı bırakılmış olduğu tespit edilmiştir" denildi.


Asansördeki nihai sınır kesici sistemin bazı ihtimallerden dolayı görevini yerine getirmemesinden kaynaklı sorunların teknik bir dille anlatıldığı raporda, "kabinin masttaki kılavuz ray ile bağlantısının kesildiği, devamında kabinin kapı istikametinde öne yattığı, bu hareket nedeniyle kabinin 31 ve 32. katlar arasındaki taban döşeme betonuna çarptığı, kramayer üzerinde çalışan iki adet pinyon dişlinin de mastan kurtulduğu" aktarıldı. 


Raporda, asansör, mekanik parçalar, uyarıcı yazılar, iş sağlığı ve güvenliği planı, şantiye raporları, eğitim ve çalışma planları ve buna benzer birçok eşya, belgenin incelendikten sonra sonucun hazırlanacak nihai bilirkişi raporunda belirtileceği bildirildi. 


- Mahmut Tanal'ın açıklaması


Bu arada, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek bilirkişi raporuna ilişkin açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, geçen hafta savcılığa bildirdikleri tanıkların "iş cinayeti"nin yaşandığı yerle ilgili ayrıntılı bilgileri olduğunu ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılması için bu tanıkların dinlenilmesini talep ettiklerini söyleyerek, ifadenin savcı tarafından değil polis tarafından alındığını kaydetti.  


Soruşturmanın eksik yapıldığını ve etkin bir soruşturma yürütülmediğini savunan Tanal, "Ama bunun takipçisi olacağız. Burada adaletin işlemesi, hakkın, hukukun işlemesi için gereken yasal müracaatlar ne ise bunun hepsini yapacağız" diye konuştu.



AA