01 / 05 / 2024

Torunlar GYO'dan Denizbank'a iskontolu satış! Torun Tower, tam bu fiyata satıldı!

Torunlar GYO'dan Denizbank'a iskontolu satış! Torun Tower, tam bu fiyata satıldı!

Türkiye'nin en büyük ofis binaları arasında yer alan ve mega kentin en değerli bölgesinde yükselen Torun Tower, 11.6 milyar TL+KDV bedelle Denizbank'a iskontolu şekilde satıldı. İşte detaylar...



82,7 milyar TL portföy değerine ve 35,6 milyar TL net aktif değere sahip olan Torunlar GYO'ya ait Torun Tower, resmen el değiştirdi. 39 katlı Torun Tower'da 10 senedir kiracı olan Denizbank, binayı satın aldı. 

2010 yılında halka açılan ve Türkiye'nin en büyük özel sektör GYO'su olan Torunlar GYO, yaptığı son dakika açıklamasında Torun Tower ofis binasının 11 milyar 54 milyon 751 bin 750 TL + KDV bedelle Denizbank'a satıldığını açıkladı.

JET SATIŞ 

Torunlar GYO'dan dün KAP'a yapılan açıklamada, Torun Tower'ın satışı için görüşmelerin başladığı belirtilmişti. Bu açıklamadan bir gün sonra jet satış gerçekleşti. Torun Tower'ın tapu devri dün resmen yapıldı. 

Ancak, kulislerde binanın satış bedelinin 400 milyon dolar seviyesinde olacağı konuşulmuştu. Torun Tower, 356 milyon dolar bedelle satıldı. Yüzde 6,57 iskonto ile satışı yapılan binanın ödemesinin peşin yapıldığı belirtildi. 

Torunlar GYO dan Denizbank a iskontolu satış! Torun Tower, tam bu fiyata satıldı!

YÜZDE 6,57 İSKONTOYLA SATILDI

Torun Tower, Türkiye'nin en büyük ofis binaları arasında yer alıyor. Bina, İstanbul ili, Şişli ilçesi, Mecidiyeköy Mahallesi, 2011 ada, 7 parselde yükseliyor. 11 bin 99,39 metrekarelik arsada yer alan bina, toplam 39 katlı ve 106 bin 80 metrekare kullanım alanlı. 

Torunlar GYO, Torun Tower'ın değerinin 12 milyar 400 milyon TL olduğunu açıkladı. Ayrıca, şirketten yapılan açıklamada Ticari gayrimenkul piyasasındaki işlemlerin kısıtlı olması, büyük hacimli ve blok bir satış olması ve satış bedelinin peşin ödenmesi gerekçeleriyle söz konusu binanın değerleme firması tarafından belirlenen makul değere göre yüzde 6,57 iskonto ile satıldığı belirtildi.  

Torunlar GYO, binanın satışından elde edilen gelirin devam eden yatırımları ile olası yeni satın alımlarının finansmanında kullanılacağını açıkladı. 

İstanbul’un Merkezi İş Alanlarından biri olarak kabul edilen Zincirlikuyu - Esentepe Bölgesi’nde yer alan Tower Tower’ın yakın çevresinde çok sayıda Plaza, İş Merkezleri, Ofis Blokları ve residence yapıları ile Astoria, Metrocity, Özdilek ve Zorlu Center gibi AVM’ler bulunuyor.

Torunlar GYO dan Denizbank a iskontolu satış! Torun Tower, tam bu fiyata satıldı!

TORUNLAR GYO 45.9 MİLYON TL'YE ALMIŞTI

Tasarruf Sigorta Mevduatı Fonu (TMSF) 2003'te kamu zararını telafi etmek için Uzan ailesinin tüm mal varlığına el koymuştu ve Fon’a devredilen mallar arasında Uzanların Şişli Esentepe’deki Telsim arsası da bulunuyordu. Uzun seneler bu araziye Türkiye’nin en yüksek binasını inşa etmek amacıyla imar izni almaya çalışan Uzanlar’ın arsası 2004'te yine yönetimi Fon’da olan Bayındırbank’a satışı yapıldı. 

Uzanlar’dan TMSF’ye, Fon’dan da Bayındırbank’a geçen Telsim arsası 2005'te bir defa daha satışa çıkarıldı. İhaleyi Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Finans Gayrimenkul isimli şirket 41 milyon 750 bin TL'lik teklifle aldı. Fakat ihale şartnamesine bugüne kadar ihalelerde çok rastlanmayan “en yüksek teklifin yüzde 10 daha fazlasını öneren kuruluşun yeni teklifi değerlendirmeye alınır” ifadesi bulunuyordu. 

İhaleyi kaybeden Torunlar bu maddeyi gündeme getirdi ve bir defa daha yapılmasını sağladı ve ikinci ihalede Özyeğin teklifi artırmadı. Torunlar GYO 45 milyon 925 bin TL'lik teklifle arsanın yeni sahibi oldu.

Torunlar GYO dan Denizbank a iskontolu satış! Torun Tower, tam bu fiyata satıldı!

Torunlar GYO satış ile ilgili oranları şu şekilde açıkladı: 

İşlem Bedelinin Ortaklığın Yönetim Kurulu Karar Tarihinden Önceki Altı Aylık Günlük Düzeltilmiş Ağırlıklı Ortalama Fiyatların Aritmetik Ortalaması Baz Alınarak Hesaplanacak Şirket Değerine Olan Oranı: Yüzde 32,22

Satış Bedelinin Ortaklık Ödenmiş Sermayesine Oranı: Yüzde 1158,40

Satış Bedelinin Ortaklığın Kamuya Açıklanan Son Mali Tablosundaki Aktif Toplamına Oranı: Yüzde 27,09

Satış Bedelinin Ortaklığın Kamuya Açıklanan Son Finansal Tablosundaki Maddi Duran Varlıkların Net Değerine Oranı: Yüzde 30,47

Satılan Duran Varlığın Ortaklığın Kamuya Açıklanan Son Finansal Tablosundaki Kayıtlı Değerinin Aktif Toplamına Oranı: Yüzde 14,03 

İşlem Bedelinin Ortaklığın Kamuya Açıklanan Son Yıllık Finansal Tablolara Göre Oluşan Hasılat Tutarına Oranı: Yüzde 412,88

Çeyrek altın ne kadar 2024 bugün son dakika? İstanbul Kapalıçarşı altın fiyatları bugün kaç lira?

Tahtakale'de kurlar yerinden oynadı! Gram altında son dakika şoku!

Emlak Konut GYO'dan 2023'te 53,2 milyar TL'lik satış!


Geri Dön