Sektörel

Tosçelik Anadolu 500’de ikinci sırada!

Demir-çelik devi Tosyalı Holding, 2014’te 3 milyar dolarlık ciroyu aşarken bunun en büyük kaynağı Tosçelik oldu. Grubun cirosunun 2,6 milyar TL’lik kısmım Tosçelik yaptı.

Demir-çelik devi Tosyalı Holding, 2014’te 3 milyar dolarlık ciroyu aşarken bunun en büyük kaynağı Tosçelik oldu. Grubun cirosunun 2,6 milyar TL’lik kısmım Tosçelik yaptı. Tosçelik, bu performansıyla Anadolu 500’de ikinci sırada yer aldı. Önemli yatırımları hayata geçirmeye devam eden Tosyalı Holding’in patronu Fuat Tosyalı, yeni yatırım ve satm alma planları yaptıklarım söylüyor.


Yurtiçinde ve yurtdışmda 19 fabrikası bulunan bir demir-çelik devi olan Tosyalı Holding, 2014’te 3 milyar dolarlık ciroyu aştı. Holdingin en önemli gelir kaynağı olan şirketi ise Tosçelik oldu. Grubun elde ettiği bu cironun 2,6 milyar TL’lik kısmını Tosçelik yaptı. Şirket bu performansıyla Anadolu 500’de ikinci sırada yer aldı. Bir önceki yıla göre ciroda yüzde 11 oranında gerileme yaşaması şirketi birinci sıradan ikinci sıraya düşürse de zirveden fazla da uzaklaştırmadı.


Tosyalı Holding genel olarak ihracattaki gerilemeden etkilense de yatırımda hız kesmedi. Grubun bu dönemdeki en önemli hamlesi, Tosçelik’in Cezayir’de cevherden üretime imkan tanıyacak olan üçüncü etap yatırımı. Bu yatırım sürerken, grup Afrika’da yeni yatırım ve satın alma planları da yapıyor.


YATIRIMA DEVAM

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, fizibilitesi yüksek ve gruba değer katacak yatırım fırsatlarını değerlendirdiklerini söylüyor. Tosyalı, “Daha çok sıfırdan yatırım fırsatları ilgimizi çekiyor. Ancak Karadağ’da olduğu gibi satın alma da olabilir. Planlarımız sadece Afrika ile sınırlı değil. Mesela Doğu Bloku ülkelerinden çok teklif geliyor. Amerika’da çok ciddi yatınm imkanlan olduğunu gözlemliyoruz” diyor.

Fuat Tosyalı, babasının teneke soba üreten küçük atölyesinde yetişti. Önce esnaflığı öğrendi, sonra iş adamlığına terfi etti. Bu alanda da çok önemli başarılara imza attı. Fuat Tos-yalı’nın önderliğindeki Tosyalı Holding’in son 10 yılda gösterdiği performans herhalde dünyada çok az sanayiciye nasip oldu. Tosyalı, bu süreçte en önemli yatırım hamlesini demir-çelik sektöründe 2010 yılında Osmaniye Organize Sanayi bölgesinde 1 milyar dolar bedelle hayata geçirdiği tesislerle yaptı. Tosçelik’teki bu ya-tınmın üzerine 2014 yılma değin geçen sürede bir o kadar daha yatırım yapıldı. 250 bin metrekare olarak hayata geçen tesis, bugün başlı başına ciddi bir kompleks oldu. Dünyanın sayılı çelik boru tesislerinden biri olan Osmaniye’deki bu fabrika 500 bin metrekareyi aştı. Yeni etap yatırımlar da gündeme alındı.


HEDEFLER ÇOK BÜYÜK

2015 yatırım planlan birçok ayaktan oluşuyor. Bunların başında da Japon Toyo Kohan şirketiyle yapılan ortaklıkla ocak ayında start verilen ileri teknoloji ve yüksek katma değerli yassı çelik üretim tesisi geliyor. Yaklaşık 500 milyon dolarlık bu yatırımın 20 ayda tamamlanması hedefleniyor. Bu yatırımla birlikte Türkiye’ye 300 milyon dolarlık ek ihracat girdisi de sağlanması bekleniyor.

Aynca Tosyalı Cezayir tesislerinin üçüncü aşamasının yatırımına da bu yıl başlandı. Bu 1,3 milyar dolarlık bir yatırım olacak ve tamamlandığı zaman grubun Cezayir’e yaptığı toplam yatırım tutarı 2 milyar doları bulacak.

Bugün itibariyle 3,5 milyon ton kapasiteyle üretim yaptıklannı belirten Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Yeni yatırım-lann da katkısıyla 2017 yılı üretim hedefimiz 6 milyon ton. 2020 yılında ise 10 milyon ton üretime ulaşacağız” diyor.


CEVHERDEN ÜRETİM

Fuat Tosyalı, sektörün en önemli dezavantajlarının cevher tedariğinin ithalata dayalı olması ve üretim sürecinin tamamlayıcı bir parçası olan kok kömürünün de ithalatla sağlanması olduğunu söylüyor. Tosyalı, bu açıdan Cezayir’e yapılacak yatırımın önemine işaret ediyor. Şirket, bu yatırım tamamlandığında ilk kez cevherden üretim yapmaya başlayacak. Tosyalı, “Cezayir’de başlayacak üçüncü etap yatırımlarında cevherden çelik üretiyor olacağız. Bundan önceki tüm yatırımlarımızda hurdadan çelik üretiyorduk, bu bizim için de bir ilk olacak” diye konuşuyor.

2015 yılında 3,5 milyar dolarlık ciro hedefiyle yola çıkan holding 600 milyon dolar olan ihracatını da bu yıl 800 milyon dolara taşımayı planlıyor.


KURALLAR NET

Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, iş yaşamında çok hızlı karar alıyor ve hızla uygulamaya sokuyor. Babasından kalan iş kuralları ile hareket ediyor. Okuma yazması olmayan kurucu Şerif Tosyalı’nın diğer pek çok önemli iş düsturu ile birlikte bir ilginç prensibi de şirkette yıllardır uygulanıyor. Tosyalı Grubu, kuruluşundan bu yana geçen 63 yıldan beri peşin para ile çalışıyor. Babadan kalma peşin para ile çalışma holdingin adeta iş kanunu. Geçmişten bu yana tüm kazancı hep kasada tuttuklannı söyleyen Fuat Tosyalı, şöyle devam ediyor: “Bu nedenle kasamız her zaman güçlü oldu. Kânmızı da her dönemde sermayemize ekledik. Hala da böyle ilerliyoruz. Benim şahsi kasam yoktur. Bu nedenle de kredibilite açısından başka oyuncularla mukayese kabul etmeyiz. Bu sayede 2001’de kriz döneminde Türkiye ekonomisi küçülürken biz yüzde 52 büyüdük. Büyüklüğümüz ve gücümüz kriz dönemlerinde daha fazla ortaya çıktı.”


“ALTINA DÖNÜP BAKMAYIZ”

Peşin para ya da finans kuruluşları kanalından uygulanan doğrudan borçlandırma sistemi ile çalışan grupta, bir diğer önemli düstur ise uzman oldukları çelik işinin dışına çıkmamak. Fuat Tosyalı, bu kararı ise şu sözlerle anlatıyor: “Biz bu işe başladığımız ilk günden itibaren sadece bildiğimiz işi yapmaya odaklandık. O dönem için moda sayılabilecek diğer yatırımlara hiçbir zaman heves etmedik. Kazandığımız bütün parayı da yine sanayiciliğe yani üretime yatırmayı tercih ettik. Bundan sonra da böyle olacak. Her zaman ifade ettiğim gibi, yanımızda altın madeni olsa dönüp bakmayız.”


Ekonomist