Sektörel

Tosyalı Holding 4,5 milyar dolar ciroyu aşmayı hedefliyor!

Ekonomist Dergisi'nden Aran Ekin Duran, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ile bir röportaj gerçekleştirdi. İşte, o röportaj..

Yassı çelik üretiminde Türkiye’nin önde gelen markalarnıdan biri olan Tosçelik, 3.8 milyar TL’ye ulaşan cirosuyla Anadolu 500’ün zirvesine oturdu. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 2016’da yaptıkları yatırımların meyvelerini  toplamaya başlayacaklarını söylüyor. 

Türkiye’de demir-çelik sektörünün önde gelen markalarından biri olan Tosyalı Holding’in iştiraki Tosyalı Profil, 2016’da 3,8 milyar TL’lik cirosuyla Anadolu 500’ün zirvesine oturdu. 2013 yılında da bu listenin zirvesinde yer alan Tosçelik, son iki yılda ise ikinci olmuştu. Son yıllarda yurt-dışında yaptığı yatırımlarla yalnızca Türkiye’nin değil Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın da önde gelen yassı çelik ve çelik boru üreticilerinden biri haline gelen Tosyalı, yeni dönemde 2016’da yaptığı fabrika yatırımlarının meyvesini toplamaya başlayacak. Yeni dönem hedeflerini Ekonomist’e anlatan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’ya sorularımız ve aldığımız yanıtlar şöyle:

1-) 2017 yılı Tosyalı için nasıl geçiyor?
Yurtiçinde ve yurtdışında gerçekleştirdiğimiz büyük yatırımlar ve artan üretim gücümüzle bu yıl da yola devam ediyoruz. Holding olarak hedefimiz çelik sektörünün bölgede ve dünyada lider global bir oyuncusu olmak. Holdingimizin amiral gemisi Tosçelik, yassı çelikten boru üretimine, inşaat demirinden filma-şine, soğuk sacdan kalaylı tenekeye, haddelenmiş profilden çelik granü-le, çelik sektörünün tüm ihtiyaçlarını üreten tek şirket olma özelliğine sahip. Örneğin sadece boru seg-mentinde dakikada 5 bin metrenin üzerinde boru üretiyor, olmamız bile bu başarının tesadüf olmadığını ortaya koyuyor. Tek başımıza Türkiye’deki diğer tüm boru üreticileri kadar üretim yapıyoruz. Ocak 2015’te çelik ürünlerinde Japonya’nın öncü şirketlerinden olan Toyo Kohan ile ülkemizde bir ilk olma özelliği taşıyan Tosyalı-Toyo Çelik A.Ş.’nin temel atma törenini gerçekleştirmiştik. 650 milyon doları aşkın bir yatırımla tamamlanan bu dev projemiz bu yıl üretime başladı. Bu yatırımla birlikte ülkemizin yıllık yaklaşık 500 milyon dolarlık ileri teknoloji ürünü çelik ithalatını ikame etmeyi planlıyoruz. Yine bu yatırımla birlikte Türkiye’ye 300 milyon dolarlık ek ihracat girdisi sağlayacağız.

2-) Türkiye dışındaki yatırımlarınızda son durum nedir?
Türkiye’nin yanı sıra Cezayir ve Karadağ’da da yatırımlarımız bulunuyor. Türkiye’nin bugüne kadar yurtdışında yapılmış en büyük yatırımlarından olan Tosyalı Algerie’nin 3’üncü Etap yatırımını da bu yıl tamamladık, Bölgeye toplam yatırımımız 2 milyar doları aştı. Karadağ’da satın almış olduğumuz demir-çelik üreticisi Zelijezara AD Niksic fabrikasının modernizasyon yatırımını da bu yıl tamamladık. Karadağ’daki fabrikamızda mühendislik çelikleri üretimine başladık. Bu fabrikada 2017 yıl sonu itibariyle 50 bin tonu aşkın üretim hacmine ulaşacağız. 2016 yılı bizim için yatırım ve büyüme odaklı bir yıl olmuştu. 2017 ise bu yatırımlarımızın tamamlandığı ve üretime başladığımız bir yıl olarak üretim hacmi, ihracat ve istihdamın büyük bir ivmeyle arttığı bir yıl oldu. Tabii mottomuz belli: “Durmak yok, yatırımlara devam.”


3-) Şu anda Türkiye genelinde kaç üretim tesisiniz var? Ne kadar istihdam sağlıyorsunuz?
Tosyalı Holding olarak bugün üç ayrı kıtada, 20’yi aşkın tesisle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Tek başımıza Türkiye’deki diğer tüm boru üreticileri kadar üretim yaptığımız gibi, hammaddeden nihai boru üretimine kadar tek çatı altında yapılanmış tek şirketiz. Bu bize büyük bir rekabet avantajı sağlarken, aynı zamanda bölgenin en büyük istihdam kaynaklarından biri olmayı sürdürmemize de katkı sağlıyor. Grup şirketlerimiz geçen yıla kadar Türkiye’de 3 bin 500’ü aşkın kişiye istihdam sağlıyordu. Cezayir ve Karadağ yatırımlarımızla birlikte toplam istihdam hacmimizin bu yıl sonunda 7 bine yaklaşacağını öngörüyoruz. 2020’ye kadar bu rakam 10 bini aşacak. Tosçelik’in ise Osmaniye’de yassı çelik ve spiral boru, İskenderun’da iki tane ERV çelik boru üretim tesisi bulunuyor.

4-) Şirket olarak 2018 ve sonrası için yatırım hedefleriniz nelerdir?
Bugüne kadar Türkiye’de hiç üretilmeyen ‘boyuna dikişli LSAW boru’ üretimi için yatırım kararı aldık. 2018’de bu yatırım başlayacak. Yine bu kapsamda İskenderun İkinci Organize Sanayi Bölgesi’nde ülkemizde ilk defa üretilecek' ‘vakumlu özel kalite çelik’ yatırımına başlıyoruz. Otomobil endüstrisi için de üretim yapacağız. Hazırlıklarımız bitti, önümüzdeki birkaç ay içerisinde başlayacağız. Bizim için önemli olan, bu yatırımların ithalatı ikame ederken ihracatı da olumlu etkilemesi. Yeni yatırımlarımızla yakın coğrafya tama-men kontrolümüzde olacak. Benim kişisel olarak da hayalim olan ‘zırh çeliği’ üretimine de önümüzdeki dönemde başlamayı hedefliyoruz.

5-) Önümüzdeki dönemde hangi ülkelere odaklanacaksınız?
Holding olarak Cezayir ve Karadağ’da yatırımlarımız tamamlandı. Tüm Afrika odağımızda yer almaya devam ediyor. Bu bölgede hem organik hem de inorganik büyüme planlarımız var. Cezayir’deki yatırımımızla birlikte Afrika'daki bütün altyapı, petrol ve doğalgaz iletim projelerine talip olacağız. Afrika kıtasındaki fırsatlarla yakından ilgilenmeye devam ediyoruz. Afrika'da yatırımlar devam edecek. Batı Sahra altında bir demir madeni almak için görüşmelerimiz son aşamaya geldi. Madende ilk etapta yıllık 10 milyon ton üretim planlıyoruz. Ardından bu bölgede üretimimiz artacak. Yine Batı Sahra altında yeni bir çelik üretim fabrikası kurmayı hedefliyoruz. Buradaki üretim hedefimiz yıllık 1-2 milyon ton civarında. Cezayir'deki fabrikamızda boru üretimine de bu yılın sonunda başlayacağız.

2017'de 4,5 milyar dolar ciroyu aşacağız
Tosyalı Holding olarak 20l6’da 4 milyar dolar ciro hedefi ve 850 milyon dolar ihracat hedefi koymuştuk. Tüm bu hedeflerimizi aştığımızı söyleyebilirim. 2017'yi ise 4,5 milyar dolan aşkın bir ciroyla kapatacağımızı tahmin ediyoruz. Yine bu yılın sonunda 2,2 milyar doları aşan yatırımlarımızı da tümüyle tamamlamış olacağız. Yıllık 3,5 milyon tonun üzerindeki üretim kapasitemiz, yeni yatırımlarımızın devreye girmesiyle birlikte 6 milyon tonu aşacak. 2020 yılında ise hedef 10 milyon tonu aşmak."

Ekonomist