27 / 04 / 2024

Tosyalı Holding'in İskenderun'daki 2.5 milyar dolarlık tesisinde sona yaklaşıldı!

Tosyalı Holding'in İskenderun'daki 2.5 milyar dolarlık tesisinde sona yaklaşıldı!

Tosyalı Holding tarafından İskenderun'da inşa edilen 2,5 milyar dolarlık yassı çelik üretim fabrikasının büyük bölümü tamamlandı.



Tosyalı Holding tarafından İskenderun'da inşa edilen 2,5 milyar dolarlık yassı çelik üretim fabrikasının büyük bölümü bitirildi.

Habertürk'te yer alan habere göre; Tosyalı Holding'in açıklamasında, şirketin, teknoloji ve inovasyonla şekillenen yatırımlarına hızla devam ettiği belirtildi. Salgının tüm olumsuzluklarına karşın Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaya devam eden Tosyalı Holding, İskenderun'da son yılların en büyük sanayi yatırımlarından birini hayata geçiriyor.

Geçen yıl İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) başladığı yeni çelik yatırımını sürdüren şirket söz konusu yatırımın büyük bölümünde sona geldi. 

Başlangıçta hurdadan üretim yapacak olan Sarıseki Tesisi, orta vadede ise madenden çelik üretimi sağlayacak. Toplam yatırım büyüklüğü 2,5 milyar dolara ulaşacak tesis devreye girdiğinde, yılda 4 milyon ton yassı çelik üretecek ve 1.300 kişiye doğrudan istihdam sunacak.

Yatırımı süren tesis Türkiye'nin yassı çelik ithalatının yarısını, diğer bir ifadeyle yıllık 4 milyar dolarlık ithalatını karşılayacak. Bu tesisle beraber Tosyalı Holding'in konsolide üretim rakamı da yıllık 10 milyon tona ulaşacak. Bu rakamla Tosyalı, yalnızca Türkiye'nin değil aynı zamanda tüm bölgenin en büyük üreticilerinden biri olacak.

Sarıseki Tesisi bünyesinde olacak iki liman, Tosyalı'nın yıllık 2 milyar doları geçecek ihracat gücüne de önemli katkıda bulunacak.

Tosyalı Holding in İskenderun daki 2.5 milyar dolarlık tesisinde sona yaklaşıldı!

TÜRKİYE'DE BİR İLK: EAF QUANTUM TEKNOLOJİSİ

Sarıseki Tesisi ile, daha düşük elektrik enerjisi tüketimi yapan Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye'deki ilk kullanıcısı Tosyalı İskenderun olacak. Endüstri 4.0 uygulamalarının üretim süreçlerine entegre edileceği tesis, dijital dönüşümün dünya çelik üretimindeki en iyi örneklerinden olmaya hazırlanıyor. 

Türkiye'de devam ettiği projelerinin yanında Afrika kıtasında da büyümesine devam eden Tosyalı, Cezayir'de 2013'te başladığı ve Cumhuriyet tarihinin en büyük yurt dışı yatırımı olma özelliğine sahip Tosyalı Algerie'de yatırımlarında hız kesmiyor. 5 faz olarak planlanan ve 4. faz yatırıma start verilem Tosyalı Algerie, tüm etaplar bitirildiğinde, 7,5 milyon tonu entegre maden tesisinden olmak üzere, 8,5 milyon tona ulaşan yassı ve uzun mamul kapasiteli bir sanayi tesisi haline gelecek. 

Gelecek 5 yılda, Tosyalı Algerie'nin cirosunun ise 8 milyar doları geçmesi hedefleniyor. 2018'de dünyanın en büyük DRI modülünü hayata geçiren Tosyalı Algerie, tek bir DRI modülüyle 2020'de 2,23 milyon tonluk üretim rakamına ulaştı ve dünya rekoru kırdı.

Tosyalı Holding in İskenderun daki 2.5 milyar dolarlık tesisinde sona yaklaşıldı!

"SALGINA RAĞMEN YATIRIMLARA DEVAM"

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmeleri paylaşılan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, koronavirüs pandemisi şartlarına rağmen yatırımlarını hızla sürdürdüklerini dile getirdi.

Tosyalı, "Türkiye için üretmeyi, yatırım yapmayı, teknoloji ve inovasyonla katma değer oluşturmayı, istihdam sağlamayı ilke edinen bir şirket olarak en zorlu koşullarda dahi yatırım iştahımızı kaybetmeden, küresel büyüme stratejimiz doğrultusunda var gücümüzle çalışıyoruz." dedi.

Tüm dünyanın salgınla sarsıldığı 2020'de Türkiye'de ve dünyada büyük yatırımlar ertelenirken kendilerinin aynı anlayışla yollarına devam ettiklerini ifade eden Tosyalı, "Bugün İskenderun'da yatırımı devam eden yassı çelik tesisimiz, gerçekleştireceği teknolojik ve katma değerli üretimle bir yandan toplam kapasitemizi yılda 10 milyon ton seviyesine taşırken bir yandan da ülkemizin cari açıkla mücadelesine ciddi katkı verecek" diye konuştu. 

"TOSYALI ALGERİE DÜNYA LÜTERATÜRÜNE GEÇTİ"

Fuat Tosyalı, çelik sektöründe Türkiye'den çıkan bir dünya markası olarak anıldıkları için gururlandıklarına dikkat çekerek, şöyle konuştu: 

"Grup olarak en büyük motivasyonumuz, ülkemizin bayrağını dünyanın farklı coğrafyalarında dalgalandırarak Türk sanayisinin geldiği teknolojik seviyeyi ve inovasyon kapasitesini küresel ölçekte ortaya koymak. Cezayir'deki Tosyalı Algerie tesisimiz bugün sadece Türkiye'nin yurt dışındaki en büyük yatırımı değil, aynı zamanda demir çelik sektöründe dünya literatürüne geçmiş, global ölçekteki en büyük ve teknolojik yatırımlardan biri. Şimdi burada başladığımız dördüncü faz yatırımımızla nitelikli yassı çelik alanındaki tecrübemizi pekiştiriyoruz."

Tosyalı Holding in İskenderun daki 2.5 milyar dolarlık tesisinde sona yaklaşıldı!

"AFRİKA'DA BÜYÜMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Fuat Tosyalı, dünya ekonomisinde Afrika kıtasının önemini ve potansiyelini vurgulayarak, buradaki yatırımları da sürdüreceklerini aktardı.

Tosyalı Grubu olarak 2019'da Batı Afrika'nın kapılarını Senegal yatırımıyla araladıklarını belirten Fuat Tosyalı, 2023'te buradaki üretim kapasitelerinin yıllık 750 bin ton olacağına ve Senegal'de Tosyalı Özel Endüstri Bölgesi oluşturma çalışmalarının devam ettiğine dikkat çekti.

Tosyalı, bu endüstri bölgesinin aynı zamanda Türkiye'den bölgeye gelecek yatırımcılara da açık olacağına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Senegal yatırımı, sadece ülke ekonomisine değil aynı zamanda bölgenin ve kıtanın kalkınmasına da büyük katkıda bulunacak. Angola'da ise işimizi entegre hale getirmenin en önemli ayağı olan maden konusuna odaklandık. Angola'nın en büyük demir cevheri madenlerinden birini işletmek amacıyla bölgedeki yatırımlarımızı hızlandırdık. 2020 Ocak'ta demir cevheri işlemek için gerekli çalışmalara başladık. Bu projeyle yıllık 5 milyon tonla başlayıp kısa zamanda 10 milyon ton demir cevheri işleme kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz."

Tosyalı Holding'ten dünyanın en yeşil çelik üretimi!


Geri Dön