Tosyalı Toyo Üretim Tesisi'nin temeli atıldı!
Türkiye’nin katma değerli ürünlere yönelmesinin ısrarla vurgulandığı bir dönemde, ülkemize çağ atlatacak girişimlere odaklanan Tosyalı Holding, yeni yıla dev bir yatırımla girdi. Tosyalı-Toyo Çelik A.Ş’nin temeli, atıldı.
Türkiye’nin katma değerli ürünlere yönelmesinin ısrarla vurgulandığı bir dönemde, ülkemize çağ atlatacak girişimlere odaklanan Tosyalı Holding, yeni yıla dev bir yatırımla girdi. Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde Türkiye’nin ilk ileri teknoloji ve yüksek katma değerli yassı çeliğini üretecek Tosyalı-Toyo Çelik A.Ş’nin temeli, yaklaşık 3 yıl süren hazırlık çalışmaları sonucunda atıldı.
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın da desteğiyle hayata geçirilen yatırımın temel atma töreni, 3 Ocak 2015’te Osmaniye’de gerçekleştirildi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımı ile gerçekleştirilen törende, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Türk ve Japonya iş dünyası ile finans sektörünün yönetim kurulu başkanları ve temsilcileri, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Toyo Kohan Yönetim Kurulu Başkanı Sumida Hirohiko ve yerel yönetimlerden üst düzey yetkililer yer aldı.
2 Şubat 2012’de Tosyalı Holding ve Toyo Kohan arasında imzalanan işbirliği kapsamında çalışmaları başlayan yatırımın 20 ayda tamamlanması hedefleniyor. Yaklaşık 500 milyon dolara ulaşacak yatırımın yüzde 51’i Tosyalı Holding ve yüzde 49’u Toya Kohan’a ait olacak.
Türkiye’nin ilk ileri teknolojiye sahip ve yüksek katma değerli yassı çeliğinin üretileceği bu tesislerin ürünleri, otomotivden elektrikli ev aletlerine, bilişim ürünlerinden meşrubat kutularına kadar geniş bir yelpazede kullanılacağı gibi, Avrupa’dan Kafkaslar’a, Ortadoğu’dan Kuzey Afrika’ya uzanan geniş bir coğrafyanın ihtiyacını karşılayacak.
‘BİZ TÜRKİYE’NİN GLOBAL ÇELİKÇİSİYİZ’
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı çelik sektörünün global ölçekte bir oyuncusu olduklarını söyleyerek, “Biz Türkiye'nin global çelikçisiyiz. Üç kıtada üretim yapıyoruz. Karadağ ve Cezayir'de muhteşem tesislerimiz bulunuyor. Ülkemizde çelik sektöründe ilklerin öncüsüyüz. Sayın Başbakanımız, Dışişleri Bakanı iken bu yatırımlarımız karşısında bizi, ‘öncü birlikler’ olarak tanıtmıştı. Bu ifade bize heyecan kattı, gururlandırdı...
Tosyalı Holding, Osmaniye’deki tesislerimizle birlikte özel sektörün ilk yassı çelik üreticisi olmuştur. Ayrıca, yurt dışında sıfırdan yatırım yapan ilk çelik üreticisiyiz. Yine gururla belirtmek isterim ki, cevherden-sıvı çeliğe yatırım yapan ilk özel sektör çelik üreticisi Tosyalı Holding olmuştur. Bütün bunlarla beraber, hem hurda hem de cevherden başlayıp.. Yassı çelikten- boru üretimine, inşaat demirinden- filmanşine, soğuk sacdan-kalaylı tenekeye, haddelenmiş profilden- çelik granüle, otomotiv çeliğinden- beyaz eşyaya kadar, çelik sektörünün bütün ürünlerini üreten tek şirketiz. Ayrıca 3 kıtadaki üretimlerimizle ve temelini atacağımız 17. fabrikamızla, ülkemizin global çelikçisiyiz” diye konuştu.
“DAKİKADA 5 BİN METRE BORU ÜRETEN SESSİZ BİR DEVİZ”
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı konuşmasının devamında,
“Şu anda yıllık 3.5 milyon ton kapasitemizle üretim yapıyoruz. 2017 itibariyle üretim hedefimiz 6 milyon ton, 2020 yılında ise 10 milyon ton üretime ulaşacağız.
Şu an itibariyle dakikada 5 bin metre boru üreten sessiz bir deviz” vurgusu yaptı.
Son olarak, ‘Asrın rüya projesi TANAP’ın da ana boru tedarikçisi olarak yer almak bizim için büyük bir gurur” diyen Tosyalı, “Dakikada 5 bin metre boru üretiyoruz.
Tek başımıza, Türkiye'deki diğer tüm boru üreticileri kadar üretim yapıyoruz.
Hammaddeden nihai boru üretimine kadar tek çatı altında yapılanmış tek şirketiz. Bu bize büyük bir rekabet avantajı sağlıyor” görüşlerine yer verdi.
”2023 İHRACAT HEDEFİ 1,5 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE”
1952 yılında teneke soba boru üretimi ve ticareti yapmak üzere kurulan şirketin bugün uluslararası bir çelik üreticisi konumuna yükselmesinden duydukları mutluluğu ifade eden Fuat Tosyalı, “Tosyalı Holding’in 2014 yılı ihracatı 550 milyon doları aştı. 2015 yılı için 805 milyon dolar, 2016’da ise 850 milyon dolar ihracat hedefimiz bulunuyor. İhracatta gelen rekor rakam ve katkımız olan 600 Milyon dolar bizleri de mutlu etti. Hükümetimizin 2023 yılı ihracat hedeflerine uygun bir şekilde, biz de Tosyalı Grubu olarak en az 1,5 milyar doların üzerinde ihracat hacmine ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.
“500 MİLYON DOLARLIK İTHALATIN ÖNÜNE GEÇECEĞİZ”
Bu önemli yatırımla ilgili açıklama yapan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, çelik sektöründe sadece Türkiye’nin değil, aynı zamanda dünyanın önemli bir gücü olma hedefini sürdürdüklerini vurguladı. “Japonya’nın çelik ürünlerde lider firmalarından Toyo Kohan ile birlikte gerçekleştirdiğimiz yatırım, bu vizyon ve hedefimizin bir parçasıdır” diyen Tosyalı sözlerine şu şekilde devam etti:
“Tosyalı-Toyo Çelik A.Ş ile birlikte yüksek teknolojili çelik ürünlerde Türkiye’nin dışa bağımlılığını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Bu yatırımla birlikte ülkemizin tamamen ithal edilen bir ihtiyacını yurt içinde karşılayarak, cari açığın azalmasına daha fazla katkıda bulunacağız. Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde toplam 250 bin metrekare alanda inşa edilecek bu yatırımla birlikte ülkemizin yıllık yaklaşık 500 milyon dolarlık ileri teknoloji ürünü çelik ithalatını ikame etmeyi planlıyoruz. Yine bu yatırımla birlikte Türkiye’ye 300 milyon dolarlık ek ihracat girdisi sağlayacağız.”
“BİRÇOK YENİLİĞİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ”
Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “2017 yılı sonunda üretime başlayacağımız tesislerimizde, bu yatırımla birlikte ülkemizde; gıda, ambalaj sektöründe bir çok yeniliğin önünü açacağız. Eminim ki, çevremizde oluşacak KOBİ kümelenmeleriyle binlerce yeni istihdam ve milyonlarca dolarlık ihracatın da oluşmasına sebep olacağız. Hem yoğun ihracat yapacağız, hem de yurtiçi talebi karşılayacağız. Yeni yatırımla birlikte, elektronik ve elektrik endüstrisi için alternatif ve rekabetçi ürünler ortaya koyacağız. Özellikle beyaz eşya ve otomotiv sanayi için yine çağdaş ve rekabetçi ürünlere imza atacağız. Ayrıca, inşaat ve genel makina sektörü içinde ülkemizde ilk defa üretilecek bir çok ürün, bu tesislerimizde üretilecek” diye konuştu.
’3 YILDA 10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM’
Tosyalı-Toyo Çelik A.Ş’nin, Osmaniye bölgesinde, yeni istihdam alanı olarak da önemli bir rol üstleneceğini vurgulayan Fuat Tosyalı, grup şirketlerinin bugün Türkiye’de 3.500’ü aşkın kişiye istihdam sağladığını açıkladı. Cezayir ve Karadağ tesisleriyle birlikte toplam istihdam hacminin 6 binin üzerinde olduğunu belirten Tosyalı, “Yeni yatırımlarımızın da katkısıyla bu rakamın önümüzdeki 3 yıl içinde 10 bin kişiyi aşacağını öngörüyoruz” diye ekledi.
‘SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİMİZ SÜRECEK’
Sosyal sorumluluk projelerine de değinen Tosyalı, “Sadece sanayi alanına yaptığımız yatırımlarla kalmayıp aynı duyarlılığı sosyal projelerde de gösterdik. Yapılan sayısız yardım faaliyetlerinin yanı sıra, Osmaniye’de bugün olağan genel kongreye ev sahipliği yapacak Kapalı Spor Salonu’nu Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla inşaa ettik ve Gençlik ve Spor Bakanlığımıza kazandırdık. Ayrıca Sosyal Bilimler Lisesi, Zihinsel Engelliler Okulu’nu da topluma kazandırdık. Bu vesileyle bir çok sosyal projeye maddi ve manevi katkı sağladığımızı da ayrıca belirtmek isterim. Bunlar bizim için çok büyük sorumluluk projeleridir. Allah izin verdikçe devam edeceğiz. Hayır işlerinde sınır tanımıyoruz. Biz bunları aldığımız nefesin diyeti, sadakası olarak görüyoruz” dedi.
‘TEKNOLOJİ VE BİLGİYİ KULLANACAĞIZ’’
Temel atma töreninde konuşan Toyo Kohan Yönetim Kurulu Başkanı Sumida Hirohiko ise, Osmaniye’deki fabrikanın yıllık üretim miktarının Japonya’daki tesisin üretim miktarı ile aynı olacağını duyurdu. Hirohiko, “Bu tesis, Toyokohan’ın Kudamastu’daki tesisinden sonra ikinci önemli tesisi olacaktır. Toyokohan olarak Kudamatsudaki fabrikamızda 80 yıldır teneke üretmeye devam ediyoruz. Yeni fabrikamızda da teneke ağırlıklı üretim yapacağız. Tenekenin yanında yüzeyi kaplanmış çelik üretimi için gerekli teknoloji ve bilgiyi kullanıp üretim yapmayı amaçlıyoruz. Bu tesis tamamlandıktan sonra, Türkiye pazarına yüksek kaliteli çelik sunacağız ve müşterilerimize en iyi şekilde servis yapacağız. Bu tesis ile Türkiye ve Japonya arasındaki dostluk bağları daha da güçlenecek diye düşünüyorum. Aynı zamanda, yeni fabrikamız Türkiye’nin gelişen ekonomisine de katkıda bulunacak” dedi.
“TÜRKİYE’Yİ BÖLGEYE AÇILAN BİR ÜS OLARAK KONUMLUYORUZ”
Toyo Kohan Yönetim Kurulu Başkanı Sumida Hirohiko, bu yatırım aracılığıyla Türkiye üzerinden yeni pazarlara açılmayı hedeflediklerini belirtti. Toyo Kohan’ın Tosyalı Holding gibi köklü bir geçmişi olduğundan bahseden Hirohiko sözlerine şöyle devam etti: “1934 yılında Japonya'nın ilk kalaylı teneke üreticisi olarak kurulan Toyo Kohan, bugün dünyanın bu konuda en yüksek üretim teknolojisine sahip şirketleri arasında yer alıyor. Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarına ihracat hedefimizde Türkiye’yi önemli bir üs olarak konumluyoruz. Türkiye, hızla gelişen ekonomisi ve bölgedeki güçlü konumuyla bizim için stratejik bir öneme sahip. Tosyalı Holding’in hızlı ve güçlü büyüme ivmesi de bu yatırım kararımızda önemli rol oynadı. Buna ek olarak iki şirketin önümüzdeki döneme ilişkin hedef ve vizyonunun da önemli ölçüde örtüştüğünü eklemem gerekiyor. Toyo Kohan’ın global bilgi birikimi ve deneyimi ile Tosyalı Holding’in bölgedeki lider konumu ve geniş üretim kapasitesinin bir araya gelmesi, aynı zamanda dev bir işbirliği anlamına gelmektedir.”