Genel

Total, 25 yeni istasyon kuracak

Total Türkiye 100 milyon dolara 25 istasyon kuracak

Total Türkiye'nin yeni Genel Müdürü Olivier Chalvon-Demersay, Türkiye'de her bin kişiye 80 araba düştüğüne, bu sayının ABD'de 800, Avrupa ülkelerinde ise 500-600 civarında olduğuna dikkat çekerek, "Kriz bittikten sonra her halükârda Türkiye pazarı büyüyecektir. Yeni benzin istasyonlarına ihtiyaç olacak. Biz de 2009'da Türkiye genelinde 90-100 milyon dolar yatırımla 20-25 yeni istasyon açacağız" dedi.
Muammer Ekim'in yaş haddinden emekli olmasının ardından Total Türkiye Genel Müdürlüğü görevine getirilen Olivier Chalvon-Demersay, dün basın mensupları ile bir araya geldi. Toplantıda Avrupa'nın en büyük beşinci akaryakıt pazarı olan Türkiye'nin Total için önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Chalvon-Demersay, krize rağmen önümüzdeki dönemde Türkiye yatırımlarına hız vereceklerini söyledi.
 
Hedef yüzde 9 pazar payı
Küresel kriz nedeniyle Avrupa ülkeleri ile ihracatta ciddi düşüşler olduğunu hatırlatan Chalvon-Demersay, "Türk ekonomisinin büyümesinin arkasındaki itici güç değişmedi. Total olarak yatırımlarımıza krizden bağımsız olarak devam edeceğiz. Çünkü Türkiye büyümeye devam edecektir" diye konuştu. Total'in Türkiye'de yaklaşık 500 istasyonu bulunduğunu ifade eden Chalvon-Demersay, istasyon sayısı bakımından pazarın yüzde 6-7'sine sahip olduklarını, bu oranı 2009'da yüzde 9 seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Chalvon-Demersay, ekonominin büyümesine paralel olarak kentlerde önemli değişim yaşandığını ve yeni istasyonlara duyulan ihtiyacın her geçen gün arttığını kaydetti. Önümüzdeki dönemde Türkiye genelinde istasyon sayısını artırmak için düğmeye bastıklarını dile getiren Chalvon-Demersay, "Bu sene içinde 90-100 milyon dolar yatırımla 20-25 yeni istasyon açmayı planlıyoruz. Bundan sonra da her yıl 20-30 istasyon açmayı hedefliyoruz. Türkiye en hızlı gelişme sağladığımız ülke" dedi.
Türkiye pazarında önde gelen bir oyuncu olmak istediklerini vurgulayan Chalvon-Demersay, şunları söyledi: "Türkiye'nin tamamını hedefliyoruz, önde gelen bir oyuncu olma hedefimiz var. Türkiye'nin belli bir bölgesine odaklanmayacağız. Ülkenin tamamına bakıyoruz. Mevcut olmadığımız yerlerde istasyonlar açacağız. Ülkenin doğusu da bizim için önemli. Özellikle Irak önemli. Çok büyük petrol üreticisi bir ülke. İstikrar arttıktan sonra pek çok malı Türkiye'den alacak, mal gidiş ve geliş trafiği artacaktır."
 
Türkiye en pahalı ülke değil
Türkiye'nin benzinin en pahalı satıldığı ülke olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını savunan Chalvon-Demersay, Türkiye'deki fiyatların Fransa, İngiltere ve Belçika ile paralellik taşıdığını kaydetti. Chalvon-Demersay, Türkiye'de de diğer ülkelerde de ciddi bütçe açığı problemi dolayısıyla benzin fiyatları üzerindeki vergi yükünün fazla olduğunu dile getirerek, bu sorunun yakın zamanda çözülmesinin mümkün görünmediğini ifade etti. Türkiye'deki "ulusal marker" uygulamasının gerekli olduğuna işaret eden Chalvon-Demersay, "Türkiye piyasası, uzun dönem Irak, Suriye ve İran'dan gelen petrolle şımarmıştı. Ulusal marker kaçakçılıkla mücadele için gerekli ve önemliydi. Akaryakıt kaçakçılığı, Türkiye açısından utanılacak bir durumdu. Ancak şimdi 4-5 sene öncesine göre kaçakçılıkla mücadele konusunda iyileşmeler var. Tüm ülkelerde bir miktar kaçakçılık var, bu da olacaktır" şeklinde konuştu.
 
Asya'dan Afrika'ya birçok ülkede çalıştı
Total Türkiye'nin çiçeği burnunda Genel Müdürü Olivier Chalvon-Demersay, bugüne kadar Hindistan, Suudi Arabistan, Zambiya, Fas ve Mısır'da görev yaptı. 1985 ve 1988 yılları arasında, Suudi Arabistan'da Total Uluslararası Dağıtım Departmanı'nda görev yapan Chalvon-Demersay, ardından Total Zambia'da Bölge Müdürü olarak çalıştı. Chalvon- Demersay, 1994'te Total Fas'ın Ticaret Direktörü oldu. 1998'de Kahire'ye yerleşerek burada Total Mısır'ı kuran Olivier Chalvon-Demersay, 2001 ile 2008 yılları arasında da Fransa'daki istasyon ağlarının yönetiminde bulundu.
Referans