29 / 04 / 2024

Total katkılı Smyrna kazılarından yeni Roma kalıntıları çıktı!

Total katkılı Smyrna kazılarından yeni Roma kalıntıları çıktı!

TOTALin kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı doğrultusunda desteklediği İzmirdeki Smyrna Antik Kenti kazılarında binlerce yıllık iki adet su kanalı ve bir Roma Lahti gün ışığına çıkarıldı



TOTALin resmi sponsoru olduğu Smyrna Antik Kentinde, Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoyun başkanlığını yürüttüğü kazılar sırasında yerin 3-4 metre altında bulunan biri 70 metre diğeri 50 metre boyunca uzanan iki adet su kanalı gün yüzüne çıkarıldı. Her iki kanalın da onlarca metre daha İzmirin altında uzandığı tespit edilmiştir. Ancak çöküntüler nedeniyle daha ileriye bugün için gidilememiştir. Her iki kanaldan da halen içilebilir kalitede su akmaktadır. Kanalların Roma döneminde kent içindeki su kaynaklarından başlayarak mahalle sarnıçlarına ve çeşmelerine su taşınmak üzere inşa edildikleri anlaşıldı. İzmirliler ise kazılar sonucunda ortaya çıkarılan bu kanalları, Romalıların Kadifekaleye gizlice çıkmak için kullandıkları bir yol olarak görüyor.


Tespit edilen iki kanaldan birinin Osmanlı dönemi Ortodoks Hıristiyanlarınca Süt veren Anne adıyla kutsallaştırıldığı, buradan su içen kadınların sütünün bollaştığına ve doğurganlığının arttığına inanılmıştır. İnancın kökeni Meryemanaya ve Anadolunun en eski inanç sistemini temsil eden Ana Tanrıçaya dayanmaktadır.


Roma Lahti

Kuruluş efsanesi Makedonya Kralı İskenderin gördüğü bir rüyaya dayandırılan Smyrnada arkeolojik  kazıları sırasında ayrıca M.S. 2. ait bir de Roma Lahiti bulundu. Bulunan bu Lahit 0.90 metre genişliğinde ve 2.20 metre uzunluğunda olup süslemelerine bakıldığında Marmara Adasında yapıldığı ve deniz yoluyla Smyrnaya getirildiği düşünülüyor.

Ülkemiz için olduğu kadar dünya için de önemli bir arkeolojik proje olan Smyrna Antik Kenti, TOTALin yanı sıra, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı,  İzmir  Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, İzmir Konak Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Fransız Kültür Merkezi nin destekleri ile tarihi zenginliklerimiz arasındaki yerini alıyor.


Geri Dön