Tozkoparan sakinlerinden kentsel dönüşüm direnişi!
Güngören Belediyesi tarafından 900 haneye tahliye tebligatı gönderilip evlerinin 30 gün içinde tahliye edilmesi istendi. Evlerini boşaltmak istemeyenler tepki gösterdi.
İstanbul'un Güngören ilçesinde bulunan Tozkoparan Mahallesi sakinleri diken üstünde. Bölgede ilan edilen ‘riskli alan’ın içinde bulunan mahallede tek gündem kentsel dönüşüm oldu. Birgün'den Dilara Şimşek'in haberine göre; geçtiğimiz günlerde Güngören Belediyesi tarafından 900 haneye tahliye tebligatı gönderilip evlerinin 30 gün içinde tahliye edilmesi istendi. Tebligatta, evlerin 30 gün içinde boşaltılmadığı takdirde elektrik, su, doğalgazın durdurulacağı, tahliye ve yıkım işlemlerinin ivedilikle yapılacağı kaydedildi.
Tebligattan önce kendilerine hiçbir bilgi verilmediğini anlatan mahalle sakinleri haklarının gasp edilmesine karşı tepki gösterdi.
40 yıl boyunca Tozkoparan’da yaşayan Nazlı Özyurt, “Kentsel dönüşümün rantsal dönüşüm olmasını istemiyoruz” diyerek şöyle konuştu: “Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Akşamları tencere tava eylemi yapıyoruz. Belediyen broşür dağıtmaya geldiler ama mahallelinin tepkisi nedeniyle mahalleye giremediler. Dönüşüm halkın yararına olmalı. Hak sahipleri mağdur edilmesin. Kiracılara dalga geçer gibi 3 bin lira yardım yapıp evlerinin boşaltılması isteniyor. Türkiye şartlarında bu parayla bir yere gidemezsin. Kiracılara da kentsel dönüşümden ev verilmesi için imza kampanyası başlatacağız” diye konuştu.
MAHALLELİ DİRENİŞTE
Tozkoparan Derneği (TOZ-DER) Başkanı Ömer Kiriş, mahallelinin direnişi karşısında yetkililerin her gün yeni vaatler sunduğunu söyledi. Kiriş, şu ifadeleri kullandı:
“2008 yılında kentsel dönüşüm alanı haline getirilen Tozkoparan Mahallesi 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile riskli alan ilan edildi. Riskli alan ilan edilmesine karşı kararın geri alınması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne itiraz dilekçesi verdik. Danıştaya Bakanlar Kurulu’nun söz konusu kararın iptal edilmesi için dava açıldı. Danıştay, Tozkoparan’ı riskli alan ilan eden Bakanlar Kurulu kararını, ‘bilimsel değil, gözlemsel’ diyerek 2014 Haziran ayında iptal etti. Yıllardır bu mahallenin ranta kurban edilmemesi için mücadele ediyoruz ve mücadelemiz bitmeyecek. İnsanlar evlerinden çıkmamakta kararlı. Kira yardımı yapacağız, dönüşümden sonra evleri vereceğiz diyorlar ama ne kadarlık bir yardım, nasıl geri verecekler hiçbir açıklama ve bilgilendirme yok. Belirsizlikler içerisinde süreç devam ediyor.”