Genel

TPAO Irak'ta ihale kazandı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın iştiraki TPIC, Irak'ın dev Rumaila petrol sahasında 318 milyon dolar tutarında ihale kazandı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın iştiraki TPIC, Irak'ın dev Rumaila petrol sahasında 45 petrol kuyusunun açılmasını öngören 318 milyon dolar tutarında ihaleyi kazandı.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) iştiraki Turkish Petroleum International Company (TPIC) Irak'ın dev Rumaila petrol sahasında 45 petrol kuyusunun açılmasını öngören 318 milyon dolar tutarında ihaleyi kazandı. İngiliz petrol şirketi BP ve Çinli CNPC, 17 milyar varil rezervi olduğu tahmin edilen, Irak'ın en büyük petrol sahası Rumaila sahasının 20 yıllığına işletme hakkını geçen yıl almışlardı. Iraklı South Oil Companys şirketinin başkanı Dhiya Jaafar, 56 petrol kuyusunun daha açılması için ihaleye çıkıp çıkmamayı değerlendirdiklerini kaydetti. Irak'ın Petrol yataklarının geliştirilmesi için geçtiğimiz yıl yapmış olduğu ihalelerde, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ihale kazanan şirketlerin arasında yer aldı. TPAO, 12 Aralık 2009'da yapılan ikinci ihalede yüzde 10'luk bir hisseyle Rus Gazprom, Koreli Kogas ve Malezyalı Petronas şirketleriyle Bağdat'ın güneyinde yer alan Kut ilindeki Bedra petrol yataklarını geliştirme ihalesini kazandıktan sonra ve Irak hükümetiyle anlaşma imzaladı.

HEDEF 12 MİLYON VARİL
Irak'ta kullanıma açılmamış en büyük 10 petrol sahasının işletim hakları konusunda geçen yıl açılan ihalelerden sadece ikisi sonuca ulaşmış, ihaleleri Shell, Petronas, Total ve Çin Ulusal Petrol Şirketi kazanmıştı. Irak, petrol yataklarının geliştirilmesi için geçtiğimiz yıl yaptığı ihaleler neticesinde imzaladığı anlaşmalarla önümüzdeki 7 yıl içerisinde günlük petrol üretimini 2 milyon 200 bin varilden 12 milyon varile çıkarmayı hedefliyor. Irak, dünyanın en büyük 3. petrol rezervine sahip ve dünyada en fazla petrol üreten ülkeler sıralamasında 11. sırada yer alıyor.

2009'da 51 bin metre kazdı
TPIC, 2009'da 36 kuyuda 50 bin 841 metre sondaj yaptı. Kuyulardan 3'ü Kazakistan'da, 1'i Türkmenistan'da 32'si Türkiye'de bulunuyor.
17'si Kazakistan'da, 180'i Türkiye'de toplam 197 kuyu tamamlama servisi verdi.
1999-2008 arasında 4 adedi derin kuyu toplam 100 kuyu sondajı gerçekleştirdi.
Sabah