Trabzon Kanuni Bulvarı Projesi'nin akıbeti mecliste!
Trabzon'da yapımına başlanan Kanuni Bulvarı Projesi'nin akıbeti meclis gündemine taşındı. CHP'li Kaya, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon'da yapımına başlanan Kanuni Bulvarı Projesi'nin akıbetine ilişkin soru önergesi verdi. Kaya, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.
CHP'li Kaya, ''Aşağıdaki sorularımın T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.''
Kaya, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Trabzon'da Kanuni Bulvarı Projesi, şehir içi trafiği rahatlatmak, şehirlerarası ve uluslararası trafiğe hizmet veren Karadeniz sahil yolunun yükünü hafifletmek amacıyla projelendirilmiştir. Karadeniz Sahil Yolu'nun Akyazı Kavşağı'ndan başlayarak Trabzon Gümüşhane yolunun Çağlayan Kavşağında son bulacak Kanuni Bulvarı Projesinin temelleri 2011 yılında atılmasına rağmen 10 yılda projenin ancak yüzde 52'si tamamlanabilmiş; hükümet yetkililerinin ve yerel yöneticilerin daha önce defaatle vaat ettikleri tarihlerde proje bitirilememiştir. 2015 yılında, dönemin Karayolları Trabzon Bölge Müdürü Selahattin Bayramçavuş, Kanuni Bulvarı Projesinin 2016 yılında bitirileceğini beyan etmiştir. Yine, önceki dönem Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Kanuni Bulvarı Projesi ile ilgili, 2015 yılında yaptığı açıklamada projenin 2018 yılında biteceğini; 2017 yılında yaptığı başka bir açıklamasında ise 2020 yılında biteceğini ifade etmiştir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2019 yılına ait "Ulaşımda Trabzon" kitapçığında ise projenin 2020 yılında biteceği belirtilmiştir. Kanuni Bulvarı Projesi ile ilgili olarak Çukurçayır tüneline kadar planlama yapılmış, devamındaki Gölçayır, Kutlugün, Düzyurt ve Gözalan mahallelerini içeren bölümlerin akıbeti konusunda ise belirsizlikler devam etmektedir. Kanuni Bulvarı Projesinde İmar Kanunun 18. Maddesi uygulanarak verilen düşük kamulaştırma bedelleri, güzergah ve imar planlarının defalarca değiştirilmesi ve belirsizlikler nedeniyle bu mahallelerde evleri ve arazileri bulunan yüzlerce insanımız tedirgindir ve huzursuzluk içindedir. Bu insanlarımız atadan, deden kalma tapulu arazileri üzerinden geçecek yolun güzergahı, imar planları ve kamulaştırma çalışmaları hakkında Karayollarından ve Büyükşehir Belediyesi'nden yeterince bilgi alamamakta; arazileri ve evleri ile ilgili herhangi bir alım-satım işlemi yapamamaktadırlar. Kanuni Bulvarı Projesinin Çukurçayır'dan itibaren güzergahının ne olacağı, kamulaştırma çalışmalarının hangi koşullarda yapılacağı ve projenin ne zaman tamamlanacağı konusunda Trabzon halkına gerekli açıklamaların yapılması gerekmektedir.''
CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya'nın soruları:
1- Daha önce 2016'da, 2018'de ve 2020 yılında biteceği vaat edilen Kanuni Bulvarı Projesi ne zaman tamamlanacaktır? Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin web sitesinde yazdığı gibi 2021 yılının sonunda bitirilebilecek midir? Gecikmelerin sebebi nedir?
2- Kanuni Bulvarı Projesinin Çukurçayır tüneli devamında yer alan Gölçayır, Kutlugün, Düzyurt ve Gözalan mahallerimizde yapılacak çalışmalar nelerdir ve ne zaman bitirilmesi planlanmaktadır?
3- Gölçayır, Kutlugün, Düzyurt ve Gözalan mahallelerini ve yüzlerce insanı ilgilendiren Kanuni Bulvarı yol güzergah ve imar planı çalışmalarının son durumu nedir?
4- Kanuni Bulvarı Projesinde bugüne kadar kaç defa güzergah ve plan değişikliği yapılmıştır? Sebebi nedir?
5- Kanuni Bulvarı'nın Çukurçayır'dan sonraki bölümünde kamulaştırma işlemleri nasıl yapılacaktır? İmar Kanunu'nun 18. Maddesi uygulanarak vatandaşlar mağdur edilecek midir?
6- 3 şerit gidiş, 3 şerit geliş olarak planlanan Kanuni Bulvarı Projesinin Çukurçayır'dan sonraki bölümünün 2 şerit gidiş, 2 şerit geliş olarak revize edildiği ve 40 metre genişliğinde olan yolun 25 metreye düşürüleceği iddiaları doğru mudur?
7- Kanuni Bulvarı'nın Yenicuma viyadükleri ve Boztepe tünelleri kent estetiği açısından çok kötü görünmektedir. Bu kısımlarda, doğa katledilmeden, doğal dokuya ve kent estetiğine uygun imalatlar yapılamaz mıydı?
Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com