29 / 04 / 2024

Trabzon Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı Kültürevi restore edildi!

Trabzon Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı Kültürevi restore edildi!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, "Biz burada sadece bir cihan padişahı Kanuni'nin bu şehre ait olduğunu hissettiren bir evin açılışını yapmıyoruz. Aslında tarihe, düne ve yarınımıza bir imza atıyoruz" dedi.



Trabzon'daki tarihi Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı Kültürevi restore edildi.  


Kentin Ortahisar ilçesinde yer alan ve Trabzon Valiliği koordinesinde restore edilen kültürevinin yeniden hizmete açılması sebebiyle düzenlenen törene, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve vatandaşlar katıldı.


Bakan Soylu, törende, tarihle gelecek arasında kurulan köprünün, millet olma anlayışını her gün güçlendirdiğini dile getirdi. Türkiye'nin zenginleştikçe ve büyüdükçe köklerinden ayrılmadığına, tam tersine vakıf eserlerine, köprülerine, imaretlerine, kitaplarına ve kendilerine bırakılan bütün mirasa sahip çıktığına işaret eden Soylu, gerek Anadolu'daki gerek ata yurdundaki eserlere sahip çıkıldığını vurguladı.  


Kültürevinin kent için önemine işaret eden Soylu, "Biz burada sadece bir cihan padişahı Kanuni'nin bu şehre ait olduğunu hissettiren bir evin açılışını yapmıyoruz. Aslında tarihe, düne ve yarınımıza bir imza atıyoruz. Biz kökümüzle buluşmak, kökümüzü yarına taşımak, bizden sonra gelecek nesillere varlığımızı, zenginliklerimizi ve bize bırakılan mirası yarına taşımak adına bir imzayı hep birlikte gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.


Soylu, Türkiye'de bugünlerde ülkenin birliğine, kardeşliğine, tarihin anlayışına kastedenlere karşı ortak bir duruş sergilendiğini ifade ederek, ülkenin geleceği için herkese sorumluluk düştüğünü söyledi.


Restore edilen kültürevine gelen her gencin, her turistin şanlı ve adaletli Türk tarihinin ortaya koyduğu gerçeklikle bir kez daha yüzleşeceğini anlatan Soylu, "Hükümetimiz, devletimiz, milletimiz, kurumlarımız, belediyelerimiz büyük bir süreci yönetmektedirler. İnanıyorum ki her attığımız adım, her ileriye doğru gittiğimiz gün hem geçmişimizle hem geleceğimizle bizi buluşturacaktır" değerlendirmesinde bulundu.


Soylu, kültürevinin restorasyonunda emeği geçenlere teşekkür etti.


Vali Öz de kentin şehzadeler, kültür ve medeniyet kenti olduğunu ifade ederek, "Bu değerleri daha yoğun yaşatmak, önce gençlerimize sonra bütün vatandaşlarımıza ve ziyaretçilerimize anlatmak için bu tür yapılara, değerlere, kültürevlerine, müzelere ihtiyacımız var" dedi.


Öz, Trabzon'un düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü olduğuna işaret eden Öz, şunları kaydetti:


"Bu yıl Trabzon'un işgalinin 100'üncü, işgalden kurtuluşunun ise 98. yıl dönümü. Trabzon'un fethinin 555. yılı ve aynı zamanda cihan padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın ölümünün 450. yılı. Dolayısıyla bu değerlere sahip olan ve 1461'de yeniden Türk yurdu olan Trabzon o günden bu yana değerlerine sahip çıkmıştır. Trabzon, Fatih Sultan Mehmet'in fethettiği, Yavuz Sultan Süleyman'ın yönettiği, Kanuni Sultan Süleyman'ın doğup büyüdüğü bir kenttir. Önünde bulunduğumuz kültürevi uzun süre Kanuni Evi olarak hizmet etti ancak hem tarihi anlamını ifade etmesi hem de eğitici olması anlamında burada bir düzenlemeye gittik. Yaklaşık 1 milyon 200 bin liralık bir harcamayla güzel bir çalışma ortaya çıktı. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Benzer temalarla Trabzon'da şehir müzesi gibi yeni çalışmalarımız var." 


Bakan Soylu, Öz ve Gümrükçüoğlu daha sonra birlikte kurdele kesip kültürevinin açılışını yaptı.


Soylu ile beraberindekiler, Osmanlı dönemine ait bazı eserlerin, Osmanlı sultanlarının balmumundan yapılan heykellerinin, döneme ilişkin bilgilerin yer aldığı kitapların ve haritaların bulunduğu kültürevini gezdi.


Bakan Soylu, törenin ardından 24-28 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek "Her Yönüyle Trabzon Etkinlikleri'ne" katılmak için Trabzon Havalimanı'ndan uçakla, Trabzon'un kardeş şehri olan Almanya'nın Dortmund kentine hareket etti.


AA





Geri Dön