Kent Haberleri

Trabzon Kaşüstü kentsel gelişimle cazibe haline geldi!

KTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Hüsem, Kaşüstü'nün kentsel gelişiminin özellikle son 10 yılda hız kazandığını ve bir cazibe merkezi haline geldiğini söyledi.

Trabzon’da trafiğin yoğun olarak yaşandığı Yomra ilçesi Kaşüstü mevkiindeki kavşak düzenlemesi ile ilgili en ideal çözümün-Dal-çık kavşak düzenlemesi’ olacağı belirtildi.  


Konuyla ilgili bilgiler veren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metin Hüsem, Kaşüstü mahallesinin kentsel gelişiminin özellikle son 10 yılda kurulan hastane, adliye ve alışveriş merkeziyle beraber hız kazandığını ve bir cazibe merkezi haline geldiğini söyledi. Bu gelişimin beraberinde trafik sorununu da ortaya çıkardığını belirten Hüsem “Mevcut Kaşüstü Kavşağı’nın kapasitesini çoktan aştığı yaptığımız gözlemlerle ve ölçümlerimizle tespit edilmiştir.


Trafik hacminin önümüzdeki yıllarda belirgin bir şekilde daha da artacağı düşünüldüğünde acilen yeni bir kavşak düzenlemesine ihtiyaç vardır. Mevcut trafik yoğunluğu güneyden geçecek çevre bulvar yolu ile beraber kısmi olarak rahatlayacaktır. Buna ilaveten Trabzon Yomra ilçesinde mevcut sahil yolunu Güney Çevre Yolu ve Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne bağlayacak olan bölgede yapılması planlanan kavşak düzenlemesi ek çözüm getirebilecektir. Yapılması planlanan köprülü kavşağa alternatif olarak Dal-Çık şeklinde kavşak düzenlemesi ve Ayasofya kavşağında olduğu gibi döner kavşak düzenlemesi de alternatif çözümler olarak karışımıza çıkmaktadır. Ancak döner kavşak çözümü için yaklaşık 50-60 mt çapında bir alana ihtiyaç olup yetersiz alandan dolayı Kaşüstü düzenlemesi için çözüm olmaktan çıkmaktadır.


Dal-çık projesinde mevcut hattın deniz seviyesinin altına veya yeraltı suyu altına indiği düşünüldüğünde yapım maliyetinin artacağı bir gerçektir. Kavşak düzenlemesi yapılacak saha ağırlıklı olarak alüvyon tabakasına sahip olup güneydeki dağlardan gelen sular da yeraltı suyunu sürekli olarak beslemektedir. Dolaysıyla Dal-çık projesinde deniz suyunun, yüzeysel suların ve yeraltı suların uzaklaştırılmasında ek maliyet analizlerin yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte çevre ile bütünleşik ve teknik olarak yapılabilirliğinin olması nedeniyle de Dal-Çık kavşak düzenlemesinin avantajları daha fazladır” dedi.


“Hafif Raylı Sistem Trafiği Rahatlatır”

 

“Güney çevre yolu ve yeni kavşak düzenlemelere ek olarak trafiğin rahatlatılması açısından hafif raylı sistemler ve güneyde yeni çekim merkezlerin oluşturulması önem arz etmektedir” diyen Prof. Dr. Metin Hüsem “Yeni çekim merkezleri yaptığımız araştırmalarda, güney çevre yolu veya sahil yolu üzerinde 8-10 mt ek bir genişlik temin edilmesi durumunda geçirilecek raylı sistemlerle yapılacak yolcu taşımacılığı, Trabzon’u hem üst ligde bir şehir görünümü kazandıracak hem de çok ekonomik kara ulaşımı sağlanmış olunacaktır.


Mevcut sahil yolunda köprülü kavşak veya dal-çık sistemlerin projelendirilmesinde raylı sistem için gerekli genişlik sağlanarak çok daha uzun vadeli ekonomik çözüm sağlanması mümkündür. Hafifi raylı veya metro sistemler Trabzon’da toplu taşımayı bir üst lige çıkaracak toplu taşıma sistemleri olup tıkanma noktasına gelen trafiği önemli ölçüde azaltacaktır. Önümüzdeki 25 ve 50 yıllık trafik artışları içerisinde Güney çevre yolu veya benzeri bulvarlar da çözüm olamayacaktır. Trabzon’un çekim merkezleri tamamen sahil üzerinde oluşmuş olup yeni çekim merkezlerinin ilimizin güneyinde oluşturulması gerekir.


Sonuç olarak trafiğin yoğun olduğu sahil yolunda, diğer kavşak türleri ile (köprülü kavşak, döner kavşak) benzer hizmeti verecek olan ‘Dal-Çık kavşak düzenlemesi’, çevre ile bütünleşik olması avantajı nedeniyle daha uygun olmaktadır. Bununla birlikte gelecekteki trafik yoğunluğu da dikkate alındığında, hafif raylı sistemlerin yapımı zorunlu hale gelecektir. Bu nedenle mevcut kavşak düzenlemelerinde hafif raylı sistemler için yeterli bir genişliğin de bırakılması kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı.


Taka