Trabzon kentsel dönüşüm projeleri ile değişecek!
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu; Trabzon'daki kentsel dönüşümle ilgili olarak 'Trabzon'u gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak için kentsel dönüşüm projelerine önem veriyoruz' dedi...
Trabzon, 4 bin yıllık tarihi bir kent. Sanat, spor, uygarlık ve spor kenti olan Trabzon'u gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak için kentsel dönüşüm projelerine önem veriyoruz. Özellikle Zağnos ve Tabakhane vadileri kent-» sel dönüşüm projelerinin bitirilmesiyle kentimizin iki önemli vadisini tekrar eski kimliğine kavuşturacağız. Bu projelerimiz sahile kadar devam edecek. Bahçecik Camii'nin çevresinin açılması, Narlıbahçe ve Çömlekçi kentsel dönüşüm projelerinin tamamlanması ile Trabzon'un çehresi değişecek. Çömlekçi kentsel dönüşümünde vatandaşlara bugüne kadar 13 milyon TL ödendi. Çarpık yapılaşmadan önce mandalina, portakal, nar ve incir bahçesi olan bu iki önemli vadimiz ayrıca kentimizin nefes borularıdır. Dönüşümlerin tamamlanmasıyla bu bir anlamda kentin nefes borularını da açmış olacağız. Kamulaştırılan binaların yıkımlarına eylül veya ekim aylarında başlanacak. Çömlekçi, Ayasofya, Ortahisar ve Narlıbahçe kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesiyle kentimizde çarpık yapılaşma önemli oranda ortadan kalkacaktır. Zağnos Vadisi'nde birinci etap kentsel dönüşüm projesi daha önce başlamış ve bitirilmişti.
Zağnos Vadisi ikinci etap kentsel dönüşüm projesi ise dönemimizde başlatıldı ve bitirildi. İkinci etapta yer alan rekreasyon çalışmaları tamamlandı. Proje kapsamında aynca Bahçecik'e çıkan yol ve 354 konut yapımı inşaat çalışmaları da tamamlandı. Kahramanmaraş Caddesi ile Zağnos Köprüsü arasında yer alan üçüncü etap projesinin rekreasyon yapımı tamamlandı. Zağnos Vadisi üçüncü etap rekreasyon düzenleme çalışmaları içinde 120 araçlık üç katlı otopark, butik otel olarak kullanılması planlanan üç tarihi Trabzon evi ve rekreasyon alanları güzel bir görümüne kavuşturuldu. Bunun yanında çevrede bulunan tescilli binaların da onarımı yapılarak turizmin hizmetine sunulacak.
Zağnos Vadisi'nde dördüncü etap için hak sahipleri ile görüşmelere başlandı. 102 binanın bulunduğu dördüncü etapta bugüne kadar 70 bina sahibi ile anlaşma sağlanırken, vatandaşlara 32 milyon TL ödendi.
Tabakhane Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi'nde yıkımlar büyük bir hızla devam ediyor. Proje kapsamında 688 bina yıkılacak. Yapılan görüşmeler neticesinde şu ana kadar 525 binanın kamulaştırması tamamlanarak 220 binanın yıkımı gerçekleştirildi. Hak sahiplerine bugüne kadar 98 milyon TL ödeme yapıldı. Tamamlandığında Trabzon'un yeni yaşam alanlarından biri olacak Tabakhane Vadisi, böylece aslına dönecek.
Ayasofya tarihi kimliği ortaya çıkıyor Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) ortaklaşa gerçekleştirdiği Ayasofya Kentsel Dönüşüm Projesi'nde rekreasyon düzenlemesinin yapımına başlandı. Ayasofya'nın tarihi kimliğini ortaya çıkarmak amacıyla başlatılan kentsel dönüşüm projesi çevre düzenlemesi çalışmaları bu yılın sonuna kadar tamamlanarak hizmete sunulacak. Ayasofya Müzesi çevresini çarpık yapılaşmadan kurtarmak amacıyla 44 bina kamulaştınlarak yıkıldı ve hak sahiplerine yaklaşık 40 milyon TL'nin ödendi. Trabzon'u 'marka kent' haline getirecek ve dünyada yaşanılabilir kentler düzeyinde üst sıralara taşıyacak adımlardan bir tanesi olan Ayasofya Kentsel Dönüşüm Projesi'nde rekreasyon yapımını 2013 yılına kadar tamamlayarak, Türk ve dünya turizminin hizmetine sunabilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz Kentin balkonu Türkiye'de büyükşehir sayısı 30'a yükseldi. Büyükşehir olmasıyla birlikte Trabzon ilçe, belde ve köyleriyle birlikte bugünkünden daha iyi hizmet alacak.
Trabzon, tarihi, bilgi birikimi ve gelişimi ile 'büyükşehir' olmayı hak etti.
diye tabir edilen Ayasofya'da, Trabzon'un yöresel el sanatları ürünlerinin satışı ve tanıtımının yapılacağı alanlar da oluşturulacak. Ayasofya bölgesindeki bu güzel birliktelik, şehrimizi ileriye taşıyacak, dünya kenti yapacak adımların en önemlilerinden biridir. Kentsel yenileme alanı içinde 461 bina bulunuyor. Binaların 134'ü tescillendi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin, Trabzon Valiliği ve TOKİ'nin beraberliğinde yürüttüğü çalışmalar neticesinde mimar ve mühendislerden oluşan 20 kişilik grup tarihi binaların röleve ve avan proje çalışmalarını tamamladı. Hazırlanan proje, Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı. Kültür Varlıklan Koruma Bölge Müdürlüğü'nün onayı ve askı süresinin ardından projenin uygulanmasına başlanacak. Ortahisar ve Pazarkapı mahallelerini kapsayan Koruma İmar Planı sınırları içinde kalan tarihi mekanda yapılacak olan kentsel yenileme ve canlandırma çalışmalan ile bu alan Trabzon'un turizm ve kültür merkezlerinden biri haline getirilecek.
Trabzon, büyükşehir oldu Türkiye'de büyükşehir sayısı 30'a yükseldi. Trabzon, üniversiteleri, uluslararası gümrük giriş kapılan olan hava ve deniz limanlanıyla, Sarp-Samsun Otoyolu ile tarihi İpekyolu hatlarını geçmişten beri oluşturmasıyla, ulaşımın ana kavşak noktasında olmasıyla, kültürde, sanatta, sporda öncü bir şehir olmasıyla büyükşehir olmaya hakikaten çok layık bir kentti.
Trabzon'u bir Trabzon daha yapacak 19.5 kilometrelik Kanuni Bulvan'nın yapımı sürüyor. Akyazı ile Akoluk arasında üç gidiş, üç geliş olarak planlanan ve bünyesinde 10 adet köprülü kavşak, dört adet hemzemin kavşak, üç tünel ve bir viyak Kanuni Bulvarı'nın Ahi Evren Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi'nin batı tarafında yapımına başlanan bin 200 metrelik bölümün çalışmaları hızla devam ediyor. Kanuni Bulvan ülkenin en büyük spor komplekslerinden biri olan Akyazı Projesi'nin yapılmakta olduğu sahil yolunun Beşirli mevkiinden başlayıp mevcut şehri güneyden kuşaklayarak Çukurçayır Beldesi'nden devam edip, Akoluk Beldesi'ne ulaşıyor. Bu proje, şehrin ve diğer ulaşım sistemlerinin imar yollanna Beşirli, Toklu, Karşıyaka, Aydınlıkevler, Soğuksu, Erdoğdu, Bahçecik, Yenicuma, Boztepe, Çömlekçi, Esentepe, Çukurçayır, Kireçhane, Gölçayır, Düzyurt ve Gözalan mevkilerinde bağlantı sağlayıp şehrin gelişimini rahatlatarak, ana ulaşım omurgasını oluşturacak.
Dünya Trabzon