Kentsel Dönüşüm

Trabzon Pazarkapı'da kentsel dönüşüm ne zaman başlayacak?

Trabzon Pazarkapı esnafı dönüşüme giren yerlerinin ne zaman yıkılacağının belirsizliğinden şikâyetçi. Çoğu kişi kiralarını ödeyemediği için artık kepenk indirmek zorunda kaldı. Kalan esnaflar da kendi çabaları ile ayakta durmaya çalıştıklarını belirtti.

Trabzon Pazarkapı esnafı dönüşüme giren yerlerinin ne zaman yıkılacağının belirsizliğinden şikâyetçi. Çoğu kişi kiralarını ödeyemediği için artık kepenk indirmek zorunda kaldı. Kalan esnaflarda kendi çabaları ile ayakta durmaya çalıştıklarını belirttiler. Dönüşümün belirsizliğinin onları olumsuz etkilediğini yok olmak üzere olduklarını dile getirdiler. Esnaf yerel yöneticilerin bir çaba harcamadığını ve onlara sahip çıkmadığını dile getirdi.   


Esnaf Yok Sayılıyor   


Yücel Taşlı: Burasının ne zaman yıkılacağının belli olmaması herkesi zor duruma düşürdü. Buradakilerin yüzde kırkı bundan dolayı kepenk kapattı. Herkes ikilemde kaldı. Bizde şuan direniyoruz ama yakında kepenk çekmek zorunda kalacağız. İnsanlar artık kiraları karşılayamıyor. Mecbur iş yerini kapatmak zorunda kalıyor. Biz mahalle arası esnafıyız. Biz bu işleri gidip marketlerin olmadığı yerde yapamayız. Burada ki esnafı yok sayıyorlar. Biz burada mağdur durumdayız. Yıkılacaksa biran önce yıkılsın. Çarşının yüzde kırkı kapalı çünkü yatırım söylentisi ile adamlar yatırım yapamıyor.  


 Kiraları Bile Ödeyemiyoruz   


Adem Birsen: Görünmese de bir ekonomik kriz var insanlar işsizlikten dükkanları kapattılar. İnsanlar bağkurunu ödeyemiyor, sigortasını, kirasını ödeyemiyor. Ben bile kiramı ödemekte zorluk çekiyorum. Beş yıl öncesine kadar çok rahattık. Ama beş yıldır iş yok. Eski işlerin yarısı yok. Yıkım var ama zamanı belli değil bu belirsizlik insanları yoruyor. Birde bizim burada çok ciddi park sorunumuz var. Arka cadde daha canlı insanlar eskiden üç dört kişi çalıştırırsı şimdi tek başına çalışıyor. Ben burada oğlumla, damadımla çalışıyorum yarın bir işçi alacak olsam ödemekte zorluk çekerim.  Şartlar artık eskisi gibi. Bu imkânlar insanları dükkânları kapatmaya zorluyor.  


 Kira Ödemek Yerine Kepenkleri İndirdiler   


Ayhan Yerlikaya:  Burada çoğu kişi artık yerini kapattı. Boş boşuna kira ödemektense kepenkleri indirdiler. Çoğu belediyeye devretti. Ön cadde ile buranın arasında fark var artık buraya kimse gelmiyor. Küçük esnaf burada yok olmaya başladı. Yıllardır bu problem devam ediyor kimse çare bulmuyor. Yılacak denildiği için herkes bırakıp gitmeye başladı. Ne zaman yıkılacağı da belli değil. 26 yıldır buradayım belediye buraya bir çivi çakmadı. Burası için hiç bir şey yapmadı. Şuan herkes burada kendi çabası ile var olmaya devam ediyor. Burada hiçbir iyileştirme yapılmadı. Dönüşüm dediler onun da kesin bir tarihi yok.   


Ne Zaman Yıkılacak?   


Bülent Karaca: Burada kesin bir tarih vermiyorlar. Net bir şey hala ortada yok. Bize bir tebliğ geldi borcu olanlar ödesinler tahliye edilecek diye. Şuan da proje aşamasında ama bize hala bir bilgi veren yok. Bize kesin bir şey söyleseler bizde iş yeri bakmaya başlayacağız. İş yeri bakamıyoruz. Çünkü hem buranın kirası hem orasının kirası altından kalkmak zor oluyor, bizi yoruyor. Yıkılacak mı yıkılmayacak mı bir yıl sonra yıkılacak diyen var üç yıl sonra yıkılacak diyen var. Bütün çalışmaların Güneydoğu’ da yıkılan bölgelerde yoğunlaşacağını söyleniyor. Bu bölgede başlanmamış projeler üç yıl sonrasına kalacak diyorlar sadece başlanmış projeler tamamlanacakmış. Bize bir açıklama yapılmadı bu konu ile ilgili yolumuzu çizelim. Burada kepenk kapatalar var artık kirayı ödeyemeyecek durumda oldukları için kapattılar.   


Belediyeden Yer Bekliyoruz   Kasım Eren: Trabzon Büyük Şehir Belediyesinde şuan burada bulunan esnaf için bir çalışma yok. Belediyeden beklentimiz bir yer yapması. Ama belediyede şuan böyle bir çalışma yok. Bu açıdan çok geri kalmışız. Büyük illerin hepsinin bir projesi var ama burada her hangi bir proje yok. Belediye yetersiz bunu yangınlarda bile görüyoruz artık. Biz şuan belediyeden sadece bir yer bekliyoruz.  Burası eski işlevini kaybetti çoğu kirayı ödeyemeyecek durumda olduğu içinde yeri kapattı. Pazarkapı Mahallesi’nin kentsel dönüşüme gitmesi buranın nüfusunu azalttı.  Bundan dolayı dükkânlar yavaş yavaş kapanıyor.  1956 yılından beri buradayız. Belediye burası için hiç bir çaba harcamadı. Ticaret odasında, esnaf kefaret odasında bizi muhatap almıyor. Hiçbir kurum hiçbir oda kalkıp dur bakalım Belediye Başkanı sen bu insanlara ne yapıyorsun demiyor.  Zaten marketler artık küçük esnafı boğuyor. Bizim yerel yöneticilerimiz bize sahip çıkmıyor. Bu şehrin fabrikası yok, tüten bir bacası yok. Şimdi birde Güneydoğuya bütün yatırımların yapılacağı söyleniyor. Yani burada atılmış eski adımlar devam edecek ama başlanmamış projeler hiç başlamayacak. Yani bizim Trabzon’umuz lafta büyük şehir geri gidiyor da ileri gitmiyor. Biz hiçbir zaman büyük şehir olamadı.



Taka