Kent Haberleri

Trabzon Uzungöl'deki 427 yapı için yıkım kararı!

Uzungöl'de özellikle 2009 sonrası yapılan bir çok dükkan, kafe, konaklama merkezi için belediyeden kritik bir karar çıktı. Kaçak olduğu tespit edilen 427 yapı için yıkım kararı verildi.


Bir süredir yapılaşma tehdidi altında olan Trabzon'un Çaykara İlçesi'ndeki doğa ve turizm cenneti Uzungöl'de özellikle 2009 sonrası yapılan bir çok dükkân, kafe, konaklama merkezi için belediyeden kritik bir karar çıktı. Kaçak olduğu tespit edilen 427 yapı için yıkım kararı verildi. 

Kararla ilgili "Uzungöl'ü gözümüz gibi korumalıyız. Bundan sonra izinsiz ve yasal olmayan şekilde çakılacak her çivi, koyulacak her taş buranın ölüm fermanı olur" diyen Trabzon Valisi Abdil Celil Öz çok sıkı denetim yapacaklarını, belediyenin de imar uygulamalarında daha titiz davranacağını vurguladı. 

Yıkımı gerçekleştirecek olan Çaykara Belediyesi Başkanı Hanefi Tok ise "Yasal olarak yıkım için 30 Mart'ta ihale yapacağız. Ancak yaklaşık 12 milyon lira lazım, bizim paramız yok. Bedava yıkacak olan varsa gelsin yıksın" dedi. 

Binaları yıkılacak vatandaşlar da karara "Belediye su bağlamış, devlet elektriğini vermiş, yolunu yapmış, şimdi gelip binalarımızı yıkacaklar. İmar planı yeniden düzenlenmeli" diye tepki gösterdi. 



HaberTürk



Haber Trabzon Gündem'de şu şekilde yer aldı;


Türkiye’nin ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli turizm merkezlerinden olan Trabzon’un Çaykara ilçesindeki Uzungöl, son yıllarda özellikle Arap turizminin de etkisi ile artık mevcut turizm yükünü sağlıklı taşıyamaz hale geldi. Uzungöl’deki çarpık yapılaşma, işgaller ve hormonlu büyüme şehrin karar alıcılarının Uzungöl için Radikal kararlar almaya sevk etti.


Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Uzungöl’ü göz görer göre yok olmasına seyirci kalamayacaklarını ifade ederek yörede yıkım kararı alınan ve işgal durumundaki yapıların önümüzdeki süreçte kademeli olarak temizliğinin yapılacağını söyledi. Uzungöl’de uygunsuz yapılaşmaların bulunduğunu kaydeden Vali Öz, “Uzungöl, Türkiye ve Trabzon için önemli bir turizm merkezlerinden biri. Dolayısıyla burasının hem özel çevre koruma hem de tabiat parkı boyutuyla korunması ve gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması gerekir. Bunun için koruma anlamında hem imar kanunu hem de diğer mevzuatla ilgili tedbirleri beraberce uygulayacağız. Büyükşehir Belediyemize, Çevre Şehircilik Müdürlüğümüze, Milli Parklar ve Doğa Koruma Müdürlüğümüze bütün birimlerimize düşen görevler var. En önemlisi de vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olması gerekiyor. bugüne kadar burada bazı uygunsuz yapılaşmalar ve işgaller oldu. Bunların önüne geçmek için hem yıkım hem de ecri-misil uygulamalarla inşallah bu sorunları aşacağız” dedi.



Trabzon Gündem




Haber Trabzon'da Bugün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı olan ve son yıllarda Arap turistlerin mesken tuttuğu turizm merkezi Uzungöl'de özellikle 2009 yılından sonra yapılan kaçak yapılar için yıkım kararı çıktı. Burada bulunan 427 yapı, alınan karar doğrultusunda yıkılacak Ancak Yıkımı gerçekleştirecek olan Çaykara belediyesi başkanı Hanefi Tok, "yasal olarak yıkımı için ihale yapacağız, ancak yıkım için gerekli olan yaklaşık 12 milyon lira lazım bizim paramız yok. Bedava yıkacak olan varsa gelsin yıksın" dedi.


Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı olan ve son yıllarda Arap turistlerin mesken tuttuğu turizm merkezi Uzungöl'de özellikle 2009 yılından sonra yapılan kaçak yapılar için yıkım kararı çıktı. Burada bulunan 427 yapı, alınan karar doğrultusunda yıkılacak Ancak Yıkımı gerçekleştirecek olan Çaykara belediyesi başkanı Hanefi Tok, "yasal olarak yıkım için ihale yapacağız, ancak yıkım için gerekli olan yaklaşık 12 milyon lira lazım bizim paramız yok. Bedava yıkacak olan varsa gelsin yıksın" dedi 


YIKIM İHALESİ 


Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, "30 mart tarihinde yıkımı gerçekleştirecek firmayı belirlemek için ihale yapacaklarını belirterek, "Yıllardan beri Uzungöl de yapılan kacak , ruhsatsız, imara aykırı yapılar var. Bunlar, Dükkan, Cafe, işyeri, ev ve konaklama merkezleri. Yasa dışı bir duruma göz yummamız söz konusu değil. Bize tebliğ edilen binaları yıkmak zorundayız. Biz yasaların gerektiği şekilde davranmak durumundayız. Ancak büyük bir sorunumuz var" dedi


YIKIM PARASI YOK


Başkan Tok, Uzungöl merkez de 349 olmak üzere belirlenen 427 kaçak yapının yıkılmasının büyük bir maliyet gerektiğini belirterek, "yasa gereği 30 mart tarihinde yıkımı gerçekleştirecek firmalar için ihale açacağız. Ancak en büyük sorunumuz bu yıkım için gerekli olan yaklaşık 12 milyon liralık kaynak.. Biz bu parayı veremeyiz. İnşallah ihaleye kimse girmez.. Girseler de biz bunu karşılamamız mümkün değil. Bakanlıktan talep ederiz. Gelirse verebiliriz ancak. Yoksa bedava yıkan varsa gelsin yıksın" dedi


ECRİ MİSİL UYGULAMASI


Trabzon valisi Abdil Celil Öz, Uzungöl'ün sadece ülkemizin değil, dünyanın bir kültür ve turizm değeri olduğunu vurgulayarak; "Burayı gözümüz gibi korumalıyız. Bundan sonra izinsiz ve yasal olmayan şekilde çakılacak her çivinin, koyulacak her taşın buranın ölüm fermanı olur. Bölge için çok sıkı denetimler yapacağız. Belediyelerimiz imar uygulamalarında daha titiz davranacak. Hazine arazisini kullananlara ecri misil uygulaması yapacağız. Ve bunun yanında yıkılması gereken binalar varsa yıkılmaya tabi tutulacaktır" dedi.


HALK TEDİRGİN


Konuyla ilgili konuşan mahalle sakinlerinden Ahmet Çiçek ve Hasan Düzgün, Belediye su bağlamış, devlet elektiriğini vermiş yolunu yapmış şimdi gelip binalarımızı yıkacaklar. İmar planı yeniden düzenlenmeli Bu kadar yapıda çok sayıda vatandaşımız yaşıyor. Ekmek parası kazanıyor Bunları yıkmak hem Uzungöl'e hem de yöre insanına büyük ihanettir" dediler. Bu konuyla ilgili 882 mahkeme de dava halen devam ediyor. Bu yüzden belde sakinlerine toplam 6 trilyon ceza geldi. Uzungöl'de 4 ay boyunca 2 bine yakın istihdam var. 3 ayda 200 trilyon geliri olan bir yer.


UZUNGÖL MERKEZDE 349 YAPI


Kaçak yapıların bölgeleri ve sayıları şu şekilde; Uzungöl Mahallesi'nde 349 adet, Demirkapı Mahallesi'nde 30 adet, Yaylaönü Mahallesi'nde 7 adet, Şahinkaya Mahallesi'nde 5 adet, Diğer mahallelerde 36 adet olmak üzere toplamda 427 adet kaçak yapı bulunuyor.



Trabzon'da Bugün