Kent Haberleri

Trabzon yaylalarında kaçak yapılaşma önlenecek!

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz başkanlığında yapılan ‘Mera ve Yaylalarda Kaçak Yapılaşma ve Kıyılar’ konulu toplantıda ciddi kararlar alındı.

ORTAYA İRADE KONACAK

Vali Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun da katıldığı toplantıda alınan kararları açıklayarak “Mera ve yaylalarda kaçak yapılaşmanın önlenmesi ile kıyıların korunması için ortak bir irade ortaya koyacağız.” diye konuştu.

İNŞAAT MALZEMESİ GİRMEYECEK

YAYLALARA kesinlikle inşaat malzemesi sokmayacaklarını belirten Vali Öz, “Söz konusu yerlerde yapılaşmayı önlemek adına yayla ve meralara inşaat malzemesi sokulmayacaktır. Tüm asayiş birimlerimiz ve diğer sorumlular bu konuda görevli ve sorumludur. Mera Kanunu gereği yayla, mera ve ormanlık alanlardaki şahıslara ait tel örgüler sezon öncesi sökülecektir.” ifadelerini kullandı.

PLAJLAR GİRİŞ ÜCRETİ ALAMAYACAK

PLAJLARLA ilgili de önemli kararların alındığı toplantıda belediye başkanlarına çağrıda bulunan Vali Öz, “Plajlar herkesin istifade edebileceği şekilde düzenlenecektir.  Plajlardan kesinlikle giriş ücreti alınmayacaktır. Bu konuda belediyelerimizden örnek uygulamalar bekliyorum. Defterdarlık ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz, usulsüz hareket edenlerin tahsislerini iptal edecektir.” dedi.

TRABZON Valiliği A toplantı salonunda Mera Ve Yaylalarda kaçak yapılaşma ve kıyıların korunmasıyla ilgili bir toplantı yapıldı. Toplantıya Vali Öz’ün yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Vali Yardımcıları, Jandarma Komutanı, Emniyet müdürü, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, Orman Bölge Müdürü, Tapu Kadastro Bölge Müdürü, Çevre Şehircilik İl Müdürü ve Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü ile diğer ilgililer katıldı.


Toplantı öncesi genel bir değerlendirme yapan ve gündem hakkında konuşan Vali Öz,  Turizm sezonu öncesinde mera ve yayla alanlarının korunması ve kaçak yapılaşmanın önlenmesi ile kıyıların korunması konusunda ortak bir irade ortaya koyacaklarını vurgulayarak, “Yatırım ve çalışmaların genel değerlendirilmesi dışında önümüzde yeni bir turizm ve iş sezonuna başlıyoruz. Bu alandaki genel çalışmaları beraber değerlendireceğiz. Özellikle Mera ve yaylaların korunması ve kaçak yapılaşmanın önlenmesi konusunda bu süreçle beraber oluşan siyasi irade ile birlikte mevzuatın bize verdiği görev, sorumluluk ve yetkinin daha etkin kullanımı için ortak bir irade ortaya koyup çalışmalarımızı buna göre sürdüreceğiz. Ayrıca geçen toplantılarda da üzerinde durduğumuz kıyıların korunması ve işgallerin önlenmesi ve yine önümüzdeki sezonla beraber özellikle plajlar ve denize girilen alanlardaki tedbirler, bu alandaki boğulmaların önlenmesi ve tedbirler alınmasına yönelik yapılması gerekenleri belirleyeceğiz. Özellikle belediyelerimizin halk plajı uygulamaları konusunda doğru ve yanlış yaptığı işleri ve temel hususları beraber değerlendirmiş olacağız. Tüm bu konuları genel bir değerlendirmesini yaptıktan sonra önümüzdeki süreci kararlılıkla yürütme konusunda ortak bir iradeyi burada ortaya koyacağız” şeklinde konuştu.

İŞTE YAYLA, MERA VE PLAJLARLA İLGİLİ ALINAN O KARARLAR

 

Toplantı sonrası açıklama yapan Vali Öz, yaylalarda ve meralarda kaçak yapıların önlenmesi konusunda bundan sonra hiçbir inşaata izin verilmeyeceğini, inşaat başladığı anda ilgililer tarafından yıkılacağını söyledi. Vali Öz, alınan kararları şöyle açıkladı: “Söz konusu yerlerde yapılaşmayı önlemek adına yayla ve meralara inşaat malzemesi sokulmayacaktır. Yollar açıldığı gün itibari ile yaylalarımızda ki bütün çevrili alanları yıkacağız. Mera Kanunu gereği yayla, mera ve ormanlık alanlardaki şahıslara ait tel örgüler sezon öncesi sökülecektir. Yayla ve meralar kimsenin babasının malı değil. Kaçak yapılaşmaya son vereceğiz. Artık kimse kafasına göre ev yapamayacak. Tüm asayiş birimlerimiz ve diğer sorumlular bu konuda görevli ve sorumludur. Gerekli kontrolleri yapacaklardır. Kıyılarımızdaki işgallerin önlenmesi ve korunması adına Defterdarlık ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüzün gerekli kontrolleri yapacak, usulsüz hareket edenleri tahsisleri iptal edilecektir. Plajlar herkesin istifade edebileceği şekilde düzenlenecektir.  Plajlardan kesinlikle giriş ücreti alınmayacaktır. Bu konuda belediyelerimizden örnek uygulamalar bekliyorum.”Vali ayrıca, kaçak yapıların yıkılması aşamasında oluşacak masrafların hesaplanıp bina sahiplerinden tahsis edileceğini de belirtti. 



Günebakış




Haber Taka Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Trabzon Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen bütün kesimlerin Trabzon Valisi Abdil Celil Öz başkanlığında yapılan 'Mera ve Yaylalarda Kaçak Yapılaşma ve Kıyılar' toplantısında alman kararların arkasında durması gerektiğini söyledi. 


Türkmen yaylaların umuma ait yerler olduğunu belirterek, "Burada vatandaşın bir mağduriyeti söz konusu değildir. Yaylalara ev yapmaya kalkanlara karşı kararlılık gösterilmeli. Hep birlikte kararlı bir şekilde alman kararların arkasında durur uygulamaya geçirirsek bir sıkıntı olmaz" dedi.

 
YAYLALARDAN HERKES İSTİFADE EDEBİLMELİ 


Herkesin yaylaların çok büyük bir nimet olduğunu bilmesi gerektiğini kaydeden Türkmen, "Yaylalar öncelikle hayvancılık içindir. Yazın yaylalar hayvanların otlak yerleridir, öncelik yaylacılarda, hayvancılık yapanlardadır. Ancak bu işe şimdi turizm de eklendi. Şehirde bunalanlar da yazın yaylalara çıkmak isterler. Bunu da doğal karşılıyorum. Sonuçta yaylalardan herkes istifade etmeli. Herkesin istifade edebileceği şekilde yaylaları tutabilmemiz gerekiyor. Yaylalarımızı gecekondu bölgesi haline getirirsek ne yaylacılarımız, ne şehirden ferahlamak için yaylaya çıkanlar, ne de dışarıdan gelenler, turistler istifade edemez. Bunun için Vali Bey başkanlığında yapılan toplantıda alınan kararlar çok önemli. Ben senelerdir bu konulan seslendiriyorum. Yaylaların muhafaza edilmesi gerektiğini, yaylaların hukuki alt yapısının oluşturulmasının önemine sürekli dikkat çektim. Yaylalara hiçbir şey yapılmaz sisteminin düzeltilmesi gerektiğini söylüyoruz. Biz yaylalarda hiçbir şey yapılmaz diyoruz, bizim vatandaşımız bunu her şey yapılır diye tercüme ediyor" dedi. 


YAYLALAR GELİŞİGÜZEL YAPILAŞMAYI KALDIRMAZ 


Türkmen şöyle devam etti: "Ben çocuklarıma, damadıma, kızıma, torunlanma ev yapmaya kalkıyorum diyenler var. Yaylalar böyle gelişigüzel yapılaşmayı kaldırmaz. Şehirdeki ev sayısından çok yaylalarda ev var. Toplantıda gündeme geldi. Yaylalarda şu anda 78 bin ev var. Bugün bir aile ortalama 4 nüfustur. Yaklaşık 320 bin nüfus ediyor. Yazlan kullansalar yine bir şey demeyeceğiz. Yani istifade de etmiyorlar. Devlet yasaklayacak diye müsaade edilmişken yapalım sonra tapusunu alırız anlayışı hakim. 

Bu son senelerde oralara bazı kolaylıklar sağlanacağı, kiralanacağı söylentileri oldu. Bu söylentiler yaylalarda hızlı yapılaşmayı da beraberinde getirdi. Bu plansızlık yaylalara büyük zarar veriyor. İstifade edemeden elimizden çıkıyor. Yaylalarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Yaylacılardan, bütün kurumlara, bakanlıklara kadar herkes sahip çıkmalı." 


Taka