Trabzon'da 14 bin metrekare alan daha kentsel dönüşüme alındı!
TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ve Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun görüşmeleri sonrasında Trabzon'da 14 bin metrekare alan daha kentsel dönüşüme alındığı bildirildi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ankara'daki temasları sırasında TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ile yaptığı toplantı hakkında bilgi verdi. Gümrükçüoğlu, "TOKi ile birlikte yapılan Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Projesi'ne, 14 bin metrekare daha ilave yapılması için anlaşma sağlandık. Böylece hem proje sahile kadar genişletilerek ulaştırılmış olacak hem de Ortahisar Kentsel Yenileme Projesi'ne de bir bölümünden başlanmış olacak" diye konuştu.
TOKi ile birlikte yapılan Pazarkapı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin aslında protokolünün olduğunu ifade eden Gümrükçüoğlu, "Daha sonra mahkeme kararıyla bu durdurulmuştu. Pazarkapı bölgesindeki tarihi bina ve mirasları içeren SİT alanı bir bölgedir. 2 milyon liralık masrafla büyükşehir belediyesi İstanbul'un BİMTAŞ kuruluşu vasıtasıyla koruma amaçlı imar planı gerçekleştirmiştik. Koruma amaçlı imar planı sadece oraya değil güneyde tçkale Camii'nden bütün Pazarkapı bölgesini de içine alacak şekilde sahile kadar ulaşıyordu. Şimdi buranın özelliği şu. Koruma Amaçlı İmar Planına ve SİT alanı olmaklığma uyan bir biçimde kentsel dönüşümünün yapılması söz konusudur. Bunun için 8 ay süreyle koruma amaçlı imar planı ve Sit alanı olmaklığmdan ötürü Kültür ve Turizm Bakanlığımızla görüşmelerimizi çalışmalarımızı sürdürdük.
TOKİ ile görüşmelerimizi sürdürdük. Maliye Bakanlığı ve Milli Emlak Genel « Müdürlüğü'nün çalışmalarımıza uygün görüşüne aldık. Trabzon Büyükşehir Be-', n lediyesi olarak Kültür Turizm Bakanlığı ile Trabzon Büyükşehir Belediyemiz ve TOKİ ortak bir protokol im2alamış oldular. Bu protokolün sahaya tatbik edilecek plan ve programı gerçekleşmiş oldu.
Zaten Zağnos Vadisi'nin kentsel dönüşümü son bölümü olan bu kısmın da ilave edilmesiyle tamama bütün olmaya ulaşmış olacaktır. Bütün olmayı sağlamayı sağlamasının yanısıra tarihin bize mirası olan koruma amaçlı ve SİT alanı içeriğini de muhafaza edecek olması münasebetiyle maliyeti getiresinden çok daha fazla olmasına rağmen Trabzon'a kazandırılmış olacaktır. Bu da Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi mirasa titizlikle sahip çıkmasındaki bilinci ve kararlılığı göstermektedir. TOKİ'nin de fedakarlığı göze alması aynı zamanda Kültür Turizm Bakanlığının pozitif yaklaşımı maliye bakanlığının pozitif görüşünün sağlanması uğraşısının neticesidir.
Bu kuruluşlara da .şükranlarımızı sunuyoruz" dedi. Ortahisar Kentsel Yenilemesinin de kentsel dönüşüm şeklinde değil, kentsel yenileme olarak bakanlar kurulu kararı ile Trabzon'un kazanımına sunulduğunu ifade eden Gümrükçüoğlu, "Kişiler koruma amaçlı imar planına uygun olarak yaşayarak bu dönüşümü ve yenilemeyi gerçekleştireceklerdir. Yani kişi kendi mülkiyeti olan yerde, arazide, binada * buna uygun yenilemeyi sağlayabilir. Kişi kurum kuruluşlar yaşayarak değiştirecektir. Ortahisar'ın kentsel yenilenmesi yaşayarak yenilenme şeklinde olacaktır.
İnsanlarımız 'gel bakalım kentsel dönüşüm yapıyoruz veya mahsuplaşma dükkan daire mi istersin' şeklinde uygulama değil daha rahat uygulama tarzında tarihi şehrin kazanılmasını yaşayacaklardır. Bu zaman alacaktır. İhtiyari tercihli uygulamalardan dolayı diğer kentsel dönüşüm 5 yılda bitiyorsa bu 10 yılı alabilir" diye konuştu. «*
Karadeniz'den Güne Bakış