Kent Haberleri

Trabzon'daki inşaatlar denetim altında!

Trabzon'da son yıllarda inşaatlarda meydana gelen ölümlü kazaların ardından inşaatlar sıkı bir denetim altına alındı. Yaklaşık 15 gündür Trabzon'da bulunan 6 kişilik iş güvenliği müfettiş heyeti inşaatları didik didik ediyor.

Trabzon'da son yıllarda inşaatlarda meydana gelen ölümlü kazaların ardından inşaatlar sıkı bir denetim altına alındı. Yaklaşık 15 gündür Trabzon'da bulunan 6 kişilik iş güvenliği müfettiş heyeti inşaatları didik didik ediyor. Müteahhitler sıkı denetime tepki gösterirken müfettişlerin biraz tavizkar olmasını istedi. Müteahhitlerin bu talebine kızan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sezgin, bazı inşaatlarda ihmaller oluştuğunu ve bunun sonucunda da ölümlü kazaların meydana geldiğini belirterek, "Yapılan çalışma tamamen insan sağlığı içindir. İnsan sağlığı noktasında taviz olmaz." dedi. Son yıllarda işçi ölümlerinin artması sonucunda tekrar gündeme gelen iş güvenliği kapsamında 544 müfettiş ülke çapındaki inşaatları tek tek denetliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu'ndan 6 müfettiş, 15 gündür Trabzon'daki birçok şantiyede inceleme yaparak rapor hazırladı. 


MÜTEAHHİTLER TAVİZ İSTİYOR 

İsminin açıklanmasını istemeyen bir müteahhit, "İş güvenliği müfettişleri Trabzon'da yoğun bir denetleme yapıyor. Ancak müfettişler müteahhitleri bayağı hırpalıyorlar. Bu denetim sadece Trabzon'da var. Rize'de yok. Giresun'da yok. Ordu'da yok. Gelen arkadaşlar yeni ve genç arkadaşlar. Bu konuda henüz altyapı oluşmamış. Biraz taviz verilmesi gerekir. Ceza yaza yaza, şantiye kapata kapata gidiyorlar." biçiminde konuştu. 


İNSAN SAĞLIĞINDA TAVİZ OLMAZ 

Müteahhitlerin bu tepkisini sorduğumuz Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sezgin, inşaatlarda iş güvenliğiyle çok basit önlemlerin bile alınmadığını kaydederek, "Evet, Trabzon'da yoğun bir denetim. Ankara ve İstanbul'dan gelen yaklaşık 6 kişilik bir heyet var. Sadece inşaatlar değil, fabrikalar da denetleniyor. Bazı iş kurumlarıyla ilgili şikayetler var onları da denetliyorlar. Trabzon'da inşaat sektörü daha fazla olduğu için denetim yoğunluğu da haklı olarak burada var. Şikayetçi olan arkadaşlar tedbirlerini neden almıyor da şikayet ediyorlar. Trabzon'a niye geliyorlar? Senin kurduğun iskeleyi doğru dürüst yapmıyorsun? Niye önlemini almıyorsun? İnşaatlarda meydana gelen ölüm vakalar da ortada. Asansör boşluğu var, merpen boşluğu var. Bunların önlemini bile almayanlar var. Çok mu zor bunlar. Alttan vatandaş geçiyorsa önlemini alacaksın. Yapılan çalışma tamamen insan sağlığı içindir. 

İnsan sağlığı noktasında taviz olmaz. İnşaatlarda insanlar ölüyor." diye konuştu. 


TRABZON'DA 2 YILDA 7 ACI ÖLÜM 

15 Ocak 2014 tarihinde meydana gelen olayda, Ortahisar ilçesi Çukurçayır mahallesinde 13 katlı binanın sıvasını yapmak için iskele kuran Ahmet Altun ve Osman Koç, iskelenin çökmesi sonucu hayatını kaybetti. 16 Ekim 2014 tarihinde Pelitli mahellesinde inşaatı süren 10 katlı binanın 4'üncü katından asansör boşluğuna düşen 7 yaşındaki Sudenur Reis öldü. 3 Mart 2015 tarihinde Çaykara Çambaşı Mahallesinden Yılmaz Celebi (62) çalıştığı inşaatın 5'inci katından düşerek yaşamını yitirdi. 18 Nisan 2015 tarihinde KTÜ Kanuni kampüsünde tel örgüleri söken işçi 26 yaşındaki Cemil Şahin, duvarın çökmesi sonucu 10 metre yükseklikten düşerek kaldırıldığı hastanede öldü. 11 Haziran 2015 tarihinde Bahçecik Mahallesi'ndeki bir inşaattan düşen Furkan Gündüz (20) hayatını kaybetti. 25 Ekim 2014 tarihinde Kemerkaya mahallesinde yapımı süren bir inşaatın çevresinden geçmeye çalışan Mustafa Nişancı, toprak kayınca düşerek, inşaatın demirlerine saplandı. 


Aydın GELLECİ/Karadeniz'den Günebakış