İmar

Trabzon'un 6 bin hektarlık alana ihtiyacı var!

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Davut Çakır ise konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Çakır, Trabzon'un yaşanabilir bir kent olabilmesi için 6 bin hektarlık alana gerek olduğunu söyledi.

Trabzon'un Ortahisar ilçesinde Kanuni Bulvarı'nın geçeceği Gölçayır, Kütlüğün, Düzyurt ve Gözalan Mahallelerinin Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planı, Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde yapılan müzakere sonrasında CHP'li üye Burhan Cahit Erdem'in 'ret' oyuna karşın oy çokluğu ile kabul edildi. Mecliste tartışmalara neden olan planla ilgili birçok meclis üyesi eleştirilerini dile getirdi. 


Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Davut Çakır ise konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. Çakır, Trabzon'un şehir olarak 2 bin 300 hektar alana oturduğunu, bunun kişi başına 70 hektar olması gerektiğini kaydederken toplamda 6 bin hektarlık alan lazım olduğunu ifade etti. Çakır, "Bu şehrin güneye açılması lazım. Bu şehir, 2 bin 300 hektara oturuyor. Yaşanabilir bir şehir olması için kişi başına 70 hektar olması lazım. Bu demektir ki bize 6 bin hektarlık alan lazım ki bu şehir yaşanabilir rahat bir şehir olsun. Çok düşük yoğunluklarla kırsal bir yaşam alanı oluşturmaya çalışacağız. Şehir sıkışık şekilde yaşıyor. Biz 100 binlik planları yaparken onları dikkate alacağız." diye konuştu. 


İlk eleştiri yapan isim ise Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen oldu. Türkmen, "Hazır yapılırken daha geniş bir alanda bir planlama yapılabilir mi? Trabzon merkez için konuşuyorum, 500 bin kişilik mi yoksa 1 milyon kişilik şehir mi düşünüyoruz? 1 milyon kişi olarak düşünüyorsak bu geniş alanların şimdiden planlanması gerekir. Bizim bölge için yapılaşma veya yapılaşma eğilimi tam sizin düşündüğünüz gibi, bizim düşündüğümüz gibi olmuyor. Uygulamada biraz farklı olabiliyor. Biraz daha geniş alanı planlamanın daha uygun olacağı düşüncesindeyim." dedi. 


TRABZON'DA DOĞUM VE ÖLÜM ORANI AYNI 


Bunun üzerine Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, "Nüfus projeksiyonu kriterlerine göre 2013 yılı içinde bu alan içinde toplam ikamet eden nüfus 5 bin. 2035 yılında bu kriterlere göre belki tam olarak yerine oturacak veya oturmayacak 21 bin gibi. Şimdi bütün şehrin genelini düşünecek olursak mesela şu anda bizim 2015 yılı sonu itibarıyla şehrin toplam nüfusu 768 bin 147. Bir öncekinde 766 bin 800. Bir önceki tespite nazaran artan miktar 2 binden biraz düşük. Trabzon'da doğum oranı ile ölüm oranları mukayesesi de birbirine eşit. Birkaç yıldır bu böyle. Nüfus artışına Trabzon'daki ölüm ve doğum oranlarının katkısı veya negatif seyri yok. Sayın Ali Sağır göç vermekten bahsetti, doğru€ Göç verdiği kadar da göç alıyor. Trabzon şehri çeşitli sebeplerle buradan başka şehirlere yaşamaya yönelen insanlar kadar dışarıdan da göç alıyor. Bu daha çok komşu illerden bir sonuçla ortaya çıkıyor." dedi. 


2014 YILI ÖNCESİNDE 38 BİN KONUTLUK İNŞAAT RUHSATI VERİLDİ 


Başkan Gümrükçüoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: "2014 Mahalli Seçimlerinde Trabzon büyükşehir statüsü kazanan 14 ilden biriydi. 2014'ün öncesinde il, ilçe, belde belediyelerinde mülki sınırlar içinde verilen toplam inşaat ruhsatı sayısı 38 bin konutluk. 2014 Mahalli Seçimlerinde il ve ilçe belediyelerinde verilen toplam inşaat ruhsatı sayısı 38 bin konutluk. Sonuç 38 bin çarpı 4 diyelim veya 5 diyelim. 200 bin nüfus. 150 bin ile 200 bin arası. Bu 200 bin nüfusu hangi yıllarda ne kadar sağlayabileceğiz? 2014 ile 2015 arasında geçen 24 aylık süre zarfında tam olarak 2 bin artamamışız. Demek ki ne yapmak lazım, bir yerde bir imar planı yaparken az önce dediğimiz gibi ilgili kamu kuruluşlarından TÜİK'inden tutun da Tarım Bakanlığından, Enerji Bakanlığına kadar hepsinin yasa gereği görüşünü alarak yürümek lazım." 


TRABZON'DAKİ SIKIŞIKLIĞIN AÇILMASI LAZIM 


Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise "Burada Şefik Beyin söylediği daha geniş ölçekteki alanlar tabii olacaktır. Şu anda 4 mahallemizde mücavir sahada çalışma devam ediyor. Bitişik alanı hemen ana güzergâhın devamı olan kısmı planlıyoruz. Burada benim en mutlu olduğu taraf sanayi kısmını da şehir kısmındaki yoğunluğu güneye taşıma hususunda örnek olarak gösterebiliriz. Fazla yoğunlaşmadan oradaki tabiata zarar vermeden" dedi. 



Gökhan DİHKAN/Karadeniz'den Günebakış