Sigorta

Trafik sigortası yaptırırken dikkat! Sahte sigortacılar cirit atıyor!

Trafik sigortası fiyatlarının astronomik rakamlara ulaşması daha ucuz fiyatlarla dolandırıcılık yapanların iştahını kabarttı. Özellikle sahte siteler üzerinden çok sayıda vatandaş dolandırıldı.Daha düşük fiyattan poliçe yapma vaadinde bulunan dolandırıcılar, sigorta müşterilerine ciddi şekilde mağduriyet yaşatıyor

Yüksek fiyatlar nedeniyle trafik sigortası yaptırmak artık araç sahiplerini zorlarken, daha uygun fiyat arayan vatandaşların karşısına tam da bu noktada dolandırıcılar çıkmaya başladı.

Daha düşük fiyattan poliçe yapma vaadinde bulunan dolandırıcılar, sigorta müşterilerine ciddi şekilde mağduriyet yaşatıyor.

Konuyla ilgili olarak DÜNYA'ya konuşan Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı, "Sahte internet siteleri bu dolandırıcıların en çok kullandığı alanlar oldu. Sigorta şirketlerini veya site üzerinden poliçe satan şirketleri taklit ederek mağduriyet yaratıyorlar" ifadesini kullandı.

Trafik sigortasında fiyatların aşırı şekilde artması nedeniyle daha uygun prim arayan vatandaşların buralara yönlendirildiğini belirten Bağcı, dolandırıcıların İstanbul için ortalama 4 bin 500 lira çıkan trafik sigortasına 2 ile 2 bin 500 gibi fiyatlar verip kişinin kredi kartı bilgilerini rahatlıkla aldıklarını belirtiyor. Kullandıkları başka bir yöntem ise nakit ödeme alıp sahte poliçe oluşturmak.

"Sahte poliçe verilirse bunun ortaya çıkması zaman alıyor. Sigorta yaptıran kişi, ancak polis çevirdiğinde ceza kesip arabayı bağladığında poliçenin sahte olduğunu anlayabiliyor. Ama parayı verip poliçe almayıp, şüpheye düşen kişi araştırdığında poliçesi olmadığını öğrenebiliyor" diyen Bağcı'ya göre internet üzerinden sigorta poliçesi almak şu anda güvenli bir yöntem değil.

 

TANIDIK ACENTELER TERCİH EDİLMELİ

Sigortalının sahtecilikten korunmak için öncelikle tanıdığı acenteyi tercih etmesi gerekli. Bilinmeyen sitelere girmemek, siteyi kontrol etmek ve emin olmadan poliçe yaptırmamak lazım. Sigortalının, e-Devlet üzerinden poliçesinin doğru olup olmadığını kontrol etme imkânı da var.

Bağcı, en iyi uygulamanın sigorta müşterisinin gerekli izinleri alan ve yasal olarak uzun süredir faaliyet gösteren, bildiği bir sigorta acentesinden poliçe alması olduğunu belirtiyor.

POLİÇEYİ KONTROL EDİN EKSİK ÖDEME YAPMAYIN

Sigortalının mağdur olduğu bir diğer konu, eksik sigorta. Eksik sigorta; sigorta bedelini, örneğin 100 bin liraysa 50 bin lira gösterip ya da söyleyip, 50 bin lira üzerinden prim verilmesi nedeniyle ortaya çıkan bir problem Turusan Bağcı, eksik sigorta olayının hasar olduğunda müşterinin aynı oranda eksik tazminat almasına neden olduğunu ifade ediyor.