Ekonomi

Trafik sigortasına rekor zam! Her ay düzenli artacak! İşte trafik sigortası fiyatları 2022...

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Noyan Doğan, bugünkü köşesinde trafik sigortasına gelen zammı kaleme aldı. İşte Noyan Doğan'ın o yazısı...  Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Noyan Doğan, bugünkü köşesinde trafik sigortasına gelen zammı kaleme aldı

Geçtiğimiz Şubat'ta yüzde 20 oranında zamlanan trafik sigortası için yeni bir zam haberi geçtiğimiz hafta geldi. Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Noyan Doğan, bugünkü köşesinde trafik sigortasına gelen zammı kaleme aldı.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SED­DK) tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, zorunlu trafik sigortası primlerinin her ay yüzde 2.25'lik oranda yükseltilmesine karar verildiği belirtildi. 

Peki trafik sigortası fiyatları kaç lira oldu? Trafik sigortasına ne kadar zam geldi? Trafik sigortası kaç lira? İşte merak edilen tüm ayrıntılar...

Milyonlara araç sahibi, geçtiğimiz hafta trafik sigortasıyla ilgili yapılan her ay düzenli olarak yüzde 2.25 otomatik zam açıklamasının ardından son fiyatları merak ediyor. 

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Noyan Doğan, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından, trafik sigortası primlerinde yeni bir düzenlemeye gidildiğinin altını çizdi. Bu kapsamda, sigorta şirketlerinin her ay trafik sigortası primine uyguladıkları yükseliş oranı yüzde 2.25 olarak belirlendi. 

TRAFİK SİGORTASINA REKOR ZAM MI YAPILDI? 

Trafik sigortasında uygulanacak tavan priminin, şehirlere, araçlara ve sürücünün hasar geçmişine göre SEDDK tarafından belirlendiğini belirten Noyan Doğan, sigorta şirketlerinin bu fiyattan yukarı satamadığını ancak daha düşük fiyatla satabildiğini dile getirdi. 

"SEDDK, yılbaşlarında, tavan fiyata her ay yapılacak fiyat yükseliş oranını da belirliyor ve şirketler isterlerse bu oranlarda aylık primlerini yükseltebiliyor. Beş senedir uygulama bu şekilde" diyen Doğan, 2020'de sigorta şirketlerine yüzde 1.5 yükseliş hakkı verilirken, 2021'de bu rakamın yüzde 1'e düşürüldüğünü vurguladı. 

2022 yılının başında SEDDK'nın trafik sigortası fiyatına, Şubat'ta 1 defaya mahsus şekilde yüzde 20 zam yapılması kararı aldığını belirten Doğan, "Şirketlere de primlerini her ay yüzde 1.5 yükseltme hakkı tanıdı" dedi.

"Geçtiğimiz günlerde yeni bir düzenleme daha yapıldı ve aylık yüzde 1.5’luk oran Mayıs'ın başından itibaren aylık yüzde 2.25’e yükseltildi" açıklamasında bulunan Noyan Doğan, burada yüzde 50 oranında yükseliş olduğunu ancak bu sigorta fiyatının yüzde 50 yükseldiği anlamına gelmediğini belirtti. 

TRAFİK SİGORTASI NE KADAR OLDU? 

Milyonlara araç sahibi, trafik sigortasındaki artışın ne kadar olduğunu merak ediyor. İşte örnek bir hesaplama: 

Tavan fiyat: 1.000 TL 

Yeni düzenlemeyle: 1.022,5 TL 

2022'nin sonuna kadar olan artış: Yüzde 18 

NEDEN ZAM YAPILDI?

Sigortacılar, kurda yaşanan hareketlilik, enflasyon ve asgari ücretteki yükseliş sebebiyle hasar onarımındaki işçilik ve yedek parça maliyetlerinin yüzde 70'lerden fazla artış gösterdiğini belirtiyor. 

Noyan Doğan, bu nedenle trafik sigortasındaki primin hasarı karşılayamaz hale geldiğine dikkat çekerek, geçtiğimiz yıl trafik sigortasında, 2.5 milyar liralık zarar açıklandığını ve şirketlerin her 100 TL'lik prime karşılık ceplerinden 115 TL hasar ödediklerini dile getirdi.

Noyan Doğan, "Duyumlarıma göre de bu durum devam ederse bazı şirketler trafik poliçesi satışında frene bile basabilirmiş. Sigortacılar, her şeyin fiyatının arttığı bir ortamda sigortanın fiyatının artmamasının mümkün olmayacağını da söylüyor. İşte, SEDDK da son yaptığı düzenleme ile kriz büyümesin diye fiyatta sigorta şirketlerinin lehine bir iyileştirme yapmış" açıklamasında bulundu. 

25 milyon araç sahibine kötü haber geldi! Trafik sigortasına her ay otomatik zam yapılacak!

Benzin, motorin ve LPG kaç lira? Yeni zam geldi mi? İşte Opet, Petrol Ofisi, Total ve BP 18 Nisan 2022 fiyat listesi... 

TOKİ 100 bin sosyal konut yapacak! TOKİ sosyal konut başvurusu başladı mı? 2022 TOKİ sosyal konut başvuruları ne zaman?

Migros'ta ayçiçek yağı kampanyası! Yudum, Orkide ayçiçek yağ fiyatları dip yaptı! İşte 18 Nisan 2022 fiyat listesi...