28 / 04 / 2024

Trafik sigortasında yeni dönem! Sistem sil baştan değişiyor! Kimi, nasıl ilgilendirecek? Detaylar tek tek açıklandı!

Trafik sigortasında yeni dönem! Sistem sil baştan değişiyor! Kimi, nasıl ilgilendirecek? Detaylar tek tek açıklandı!

Trafik sigortasına yönelik Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle sistemde değişiklik yapıldı. Yeni sisteme göre trafik sigortasından prim teklifi alamayanlar için ortak bir havuz oluşturulacak. Aynı zamanda, prim tutarı SEDDK tarafından belirlenecek.



19 Eylül’de Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle beraber trafik sigortasında önemli düzenlemeye gidildi. Buna göre, trafik sigortasından prim teklifi alamayanlar, hangi araç grubunda olursa olsun havuz kapsamına alınacak. Bunun yanı sıra, araçların azami prim miktarlarına Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) karar verecek. Yönetmelik yayımlandığı günden bugüne kadar geçen sürede sürücülerin aklında bazı soru işaretleri oluştu.

Söz konusu yönetmeliğin kamuoyundaki yansımalarına bakıldığı zaman, “Trafik sigortasında azami primleri SEDDK belirleyecek” biçiminde yorumlandığı görüldü. Ancak, trafik sigortasında azami primleri 2017’den beri devlet, yani SEDDK belirliyor. 2017’de gerçekleştirilen düzenlemeyle beraber trafik sigortasının fiyatına devlet müdahale etti. Bu kapsamda, kentlere, araç gruplarına, sürücülerin hasar geçmişine göre sigorta primlerini SEDDK belirlemeye başladı. Sigorta şirketleri ise belirlenen bu fiyatın üstüne sigorta satamıyor fakat dilerse altına satabiliyor.

 Trafik sigortasında yeni dönem! Sistem sil baştan değişiyor! Kimi, nasıl ilgilendirecek? Detaylar tek tek açıklandı!

TÜM SÜRÜCÜLERİ İLGİLENDİRMİYOR

Peki, yeni yayımlanan söz konusu yönetmelik nedir? Esasında bahsi geçen düzenleme, kamuoyuna yansıtıldığı gibi 24 milyon araç sahibini ilgilendirmiyor. Birkaç seneden beri trafik sigortasında yaşanan bir problem var. Bazı araç sahipleri, sigorta yaptırmakta zorlanıyor. Zira sigorta şirketleri, yüksek hasarlı sürücülerle ilk defa trafiğe çıkacak sürücüleri sigortalamaktan kaçınıyor.

Bu nedenle, riskli sürücüler, ilk kez trafiğe çıkacak ve ilk defa trafik sigortası yaptıracak kişiler bir süredir sigorta yaptırmakta zorlanıyor. 2023’ün başında SEDDK, poliçe satmaktan imtina eden şirketlere yaptırımlar uygulayacağını yayınladığı genelge ile açıklasa da problem sürdü. Sürünce de SEDDK, Trafik Teklif Platformu adı altında bir sistem oluşturma kararı aldı. İşte, 19 Eylül’de Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik, Trafik Teklif Platformu'nun ilk aşaması.

 Trafik sigortasında yeni dönem! Sistem sil baştan değişiyor! Kimi, nasıl ilgilendirecek? Detaylar tek tek açıklandı!

TRAFİK PLATFORMU KURULUYOR

Peki, Trafik Teklif Platformu nedir? En temel anlatımı ile sigorta acentelerinin, tüketiciye trafik poliçesi yapamaması halinde, araç sahiplerinin teminatsız kalmaması için hazırlanmış bir platform. Trafik sigortası satışına aracılık eden tüm acentelerle trafik sigortası satan tüm sigorta şirketleriyle Trafik Teklif Platformu'nun doğal üyesi olacak.

Özetle, sistem nasıl işleyecek? Trafik sigortası güncellemesi gelen ya da ilk defa trafik sigortası yaptıracak olan araç sahibi, sigorta acentesine gidecek. Acente, aracısı olduğu sigorta şirketinden belirli zaman içinde teklif alacak ve daha sonra poliçeyi düzenleyecek. Acentenin teklif alamadığı ve müşterisine zorunlu olan sigortayı yapamadığı durumda Trafik Teklif Platformu'na müracaat edecek.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, platformla belirli bir zaman içinde teklif alıp, poliçeyi düzenleyecek. Platformdaki sigorta şirketleri yine o araç sahibine teklif veremediği ve bu nedenle, poliçeyi düzenleyemediği durumda da Trafik Teklif Platformu vasıtasıyla poliçe yapacak şirket atanacak veya araç sahibi son trafik poliçesini hangi şirkette gerçekleştirmişse, o şirket vasıtasıyla yine poliçe düzenlenecek ve daha sonra ise poliçe Riskli Sigortalılar Havuzuna aktarılacak. Sigortanın prim tutarına ise SEDDK karar verecek. Başka bir deyişle, Trafik Teklif Platformu vasıtasıyla Riskli Sigortalılar Havuzuna devredilen poliçelerin azami prim tutarlarını SEDDK belirleyecek.

KKM’den çıkanlar dikkat! Eylül ayı mevduat faiz oranları belli oldu! İşte banka banka mevduat faiz oranları...

Benzin, motorin ve LPG’de peş peşe indirim müjdesi! İndirim tarihi resmen belli oldu! Duyanlar kuyruk oluşturacak!

ŞOK’ta Sütaş tam yağlı yoğurt 30 TL’ye, dört kapaklı çok amaçlı dolap 1.699 TL’ye, robot süpürge 8 bin 999 TL’ye düştü!


Geri Dön