Ekonomi

Trakya'da çiftçinin yüzü gülüyor, kışlık ekimler yapıldı, rekolte düşmeyecek

Trakya'da kuruya ekim yapan çiftçinin yüzü yağışlarla güldü. Kışlık arpa, buğday ve yemlik bezelye ekimi yapıldığını belirten Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, 2023 yılında olası bir emtia krizinden Türkiye'nin etkilenmeyeceğini söyledi.

Trakya ve İç Anadolu'daki yağışlar nedeniyle kuraklık riskinin bertaraf edildiğini ve çiftçilerin kışlık ekimini yaptığını belirten Trakya Tohumcular Derneği Başkanı, kuraklık ve girdi maliyetleri nedeniyle 2023 yılı üretiminin bir nebze etkilense de bu yılki seviyelerinde gerçekleşeceğini söyledi.

Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, dünyada global emtia krizi olacağını belirterek, Türkiye'nin bu durumdan en az etkilenen ülkelerinden biri olacağını söyledi. Dünyada buğday ve arpa üretiminde problem yaşanacağını ülkelerin kendi stoklarını çoğaltmaya gittiğini kaydeden Toruk, geçen yıl toplamda 30 milyon ton eksiğin ülkeleri alarma geçirdiğini kaydetti.

ABD'de ve Avrupa'da kuraklık 

2023 yılında emtia krizi yaşanacağını dile getiren Toruk, Amerika'dan gelen haberlerin iç açıcı olmadığını belirtti. ABD'deki buğday ekim alanlarının yüzde 70'inde çok büyük kuraklık olduğunu, Almanya'da da ekim ayının tarihinin en kurak döneminin yaşandığını ve globalde bir arz düşüklüğü olacağını ifade etti. Yurt içinde ise girdilerdeki fiyat artışları ve kuraklık nedeniyle bir miktar düşüş olacağını ancak çok büyük bir sorun yaşanmayacağını belirtti.

Türkiye'nin üretimi yetiyor ama ihracata gidiyor

2023 yılında da yine bu yıla yakın bir rakamda ekim ve üretim yapılacağını kaydeden Toruk, Türkiye'nin üretim olarak kendi kendine yettiğini, un ihracatında birinci, makarnada ise ikinci olduğunu belirterek, "Biz kendi üretimimizi ihraç edip, Rusya ve Ukrayna'dan ithal mal getiriyorduk" dedi. Bu ülkelerden gelen malın diğer ülkelere kayması durumunun mümkün olabileceğini kaydeden Toruk, Türkiye'nin üretiminin kendine yettiği içir global bir emtia krizinden daha az etkileneceğini belirtti. Tahıl koridoru anlaşmasında malın yüzde 45'inin Avrupa Birliği'ne gittiğini sadece yüzde 4'ünün Afrika'ya gittiğini dile getiren Toruk, çok az bir kısmının Türkiye'ye geldiğini söyledi.  Trakya Tohumcular Derneği Başkanı ve ziraat yüksek mühendisi İbrahim Toruk, Trakya ve İç Anadolu'da yağışların kuraklığın etkilerini en aza indireceğini belirterek, şu anda hemen hemen bütün Trakya'da kışlık ürünlerin, arpanın, buğdayın ve yem bezelyesinin ekiminin yapıldığını kaydetti. Toruk, kuraklığın, Trakya Bölgesi açısından sorun olmaktan çıktığını ifade etti.