Kentsel Dönüşüm

Tralleis Antik Kenti'nde restorasyon çalışmaları devam ediyor!

Antik çağın Batı Anadolu'daki önemli kentlerinden Tralleis'te büyük depremlerden zarar gören tarihi yapılar restorasyon ve çevre düzeni planları ile ayağa kaldırılırken, çok sayıda yerli ve yabancı turistin ağırlanması hedefleniyor


Antik çağın Batı Anadolu'daki önemli kentlerinden Tralleis'te büyük depremlerden zarar gören tarihi yapılar restorasyon ve çevre düzeni planları ile ayağa kaldırılırken, çok sayıda yerli ve yabancı turistin ağırlanması hedefleniyor.


Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte 2012 yılından bu yana, kazı, restorasyon ve onarım çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi. 


Tralleis Antik Kenti'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca, düzenlenmiş ören yeri statüsüne kavuşturulduğunu belirten Aktakka, çevre düzeni planının uygulanmasıyla yaz döneminde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmasını beklediklerini vurguladı. 


 Tralleis'te tarihsel süreçte depremlerden zarar gören antik yapıların ayağa kaldırıldığını dile getiren Aktakka, şunları kaydetti: 


"Antik kentte gymnasium binasının giriş kapısı özelliğini taşıyan, Üç Gözler ismini verdiğimiz ve Aydın'ın simgesi durumundaki yapı, depremlerden büyük zarar gören eserlerin başında geliyor. Hazırlanan proje gereği sağlamlaştırılmasının yanı sıra ışıklandırılarak şehrin girişinden dahi görünmesi sağlanacak. Bunun dışında Tralleis'te ortaya çıkarılan ve depremden zarar gördüğü anlaşılan sütunlu yolun ayağa kaldırılması için çalışmalar sürdürülüyor. Tralleis, bakanlığımızın çevre düzeni planı yıl içerisinde uygulandığında, çok geniş, zengin, gezilip görülecek bir yapıya kavuşmuş olacak." 


 


- Ödenek sıkıntısı yok


Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Aydın Özel İdaresi'nin destekleri ile antik kentin ayağa kaldırılması sürecinde ödenek sıkıntılarının bulunmadığını ifade eden Aktakka, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Tralleis Antik Kenti, döneminin en önemli sanat ve ekonomi merkezlerindendir. Şehrin anıtsal yapıları, sivil mimarileri ortaya çıkarılmış, eski dönemlerdeki spor müsabakalarının kalıntılarına ulaşılmıştır. Bu yönleriyle Tralleis, birçok devrin aktivitelerini, sosyal yaşantısını yansıtacak özellik taşımaktadır. Helenistik dönemin yanı sıra Roma ve Bizans dönemlerine tanıklık etmiş, tarihin önemli izlerini içinde barındıran Tralleis Antik Kenti'ni yerli ve yabancı turistlerin akın ettiği bir mekan haline getirmek için yoğun gayret harcıyoruz. "


 


- "Depremde kentteki yapıların çoğu zarar görmüş"


Kazıların bilimsel danışmanı Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Saraçoğlu ise Tralleis Antik Kenti'ndeki çalışmaların Üç Gözler'in yanı sıra depremden büyük oranda zarar gördüğü belirlenen antik yol üzerinde yoğunlaştırıldığını anlatarak, şöyle dedi: 


"Tralleis'in antik çağda büyük depremlerden zarar gördüğünü biliyoruz. Antik kentin 'Sütunlu Cadde' ismini verdiğimiz alanı da depremden önemli ölçüde etkilenen bölümler arasında. Kazı çalışmalarında, antik kentin işlek yollarından birisi olarak karşımıza çıkan caddeye ait çok sayıda sütun, kompozit başlık ve kemer, gün yüzüne çıkarılarak restorasyon projesi hazırlandı. Geç Roma dönemi dükkanları önünde bulunan ve gymnasium yapısıyla bağlantılı olan antik yol, sütunları, başlık ve kaideleri ile birlikte ayağa kaldırılacak." 


Saraçoğlu, Tralleis Antik Kenti'ndeki kazılarda ayrıca seramik, kabartma, mozaik gibi dönemin gelenek ve kültürünü yansıtan farklı eserlere de ulaşıldığını kaydederek çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte ziyaretçiler tarafından görülebileceğini sözlerine ekledi.



AA