Genel

Tren hızı 160 kilometreyi geçen yerlere hemzemin geçit yapılmayacak!

Yeni yollarda ve tren hızlarının 160 kilometre/saat’i aştığı yerlerde demiryolu hemzemin geçidi yapılamayacak...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca hazırlanan “Demiryolu Hemzemin Geçitlerinde Alınacak Tedbirler ve Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.


Düzenlemeye göre, demiryolu hemzemin geçitleri ile yaklaşım yollarının düzenlemeye uygun şekilde yapımından, karayolunun bağlı olduğu kurum ve kuruluşlar sorumlu olacak.


Demiryolu hemzemin geçitlerinin bakımı-onarımı ve işletilmeleri, geçitten sorumlu kurum veya kuruluş adına TCDD tarafından yapılacak ve bununla ilgili masraflar karayolunun bağlı olduğu kurum veya kuruluşlardan tahsil edilecek. Bu hemzemin geçitlerine yaklaşım yollarının trafik işaretlerini koymaya ve kaldırmaya karayolunun bağlı olduğu kurum veya kuruluşlar sorumlu ve yetkili olacak.


-Hemzemin geçit açılamayacak yerler


Yönetmeliğe göre yeni yollarda ve tren hızlarının 160 kilometre/saat’i aştığı yerlerde hemzemin geçit yapılamayacak.


Karayolu aracından demiryoluna beş metre mesafede, demiryolunun her iki yönünün görüş uzaklığının 500 metrenin altında olduğu, demiryolu aracından her iki yönden hemzemin geçidin görüş uzaklığının 750 metrenin altında olduğu, demiryolu kurp yarıçapı 500 metrenin altındaki, kurp geçiş eğrileri üzerindeki, geçide bağlı taşıt yolu uzunluğunun güvenlik çizgisinden en az 30 metrelik kısmında taşıt yolu ve demiryolu kesişme açısı 70 dereceden küçük, 110 dereceden büyük olan, demiryolu hattında hemzemin geçit açılmasına izin verilmeyecek.


İki demiryolu hemzemin geçidi arasındaki en az mesafe yerleşim yeri dışında 5 bin metre, yerleşim yerlerinde bin metreden az olamayacak. Bu mesafelerde ikinci bir demiryolu hemzemin geçit açılamayacak. 


Demiryolu hemzemin geçitlerinin her iki yanına karayolundan görülecek şekilde “Demiryolu Acil Durum İhbar Hattı” telefonlarının numaraları konulacak, karayolu üzerindeki yaklaşım levhaları kapsamında yer alan lokomotif veya bariyer işaretinin altına dikdörtgen levha içerisine “Dikkat Demiryolu” ibaresi eklenecek.


- Seyir momentini valilikler tespit edecek


Mevcut demiryolu hemzemin geçitleri, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 yıl içerisinde bir defaya mahsus olmak ve ödeneği Bakanlık bütçesinden karşılanmak üzere TCDD tarafından bu yönetmeliğe uygun hale getirilecek.


Geçidi kullanan karayolları, belediyeler ve il özel idareleri her yıl nisan ayı sonuna kadar geçitten geçen yıllık taşıt sayısının günlük ortalamasını valiliklere bildirecek. Valilikler, seyir momentini tespit ettikten sonra yolu kullanan ilgili kurum ve kuruluşlara yazılı bildirimde bulunarak seyir momentine göre önlem aldıracak.


Yerleşim merkezlerindeki hemzemin geçitlerde yayaların ve engelli vatandaşların rahatça geçişini sağlamak için geçidin her iki tarafında en az 100 santimetre genişliğinde yaya yolu yapılacak.


AA