13 / 05 / 2024

Tretuvar seviyesi nedir?

Tretuvar seviyesi nedir?

Tretuvar, binayı suya karşı korumak amacıyla bina çevresinde 1 mt genişliğinde yapılan bir çeşit yaya kaldırımına deniyor. Peki tretuvar seviyesi nedir? Tretuvar yükseliği ne kadardır?



Tretuvar seviyesi nedir?

Tretuvar, binayı suya karşı korumak amacıyla bina çevresinde 1mt genişliğinde yapılan bir çeşit yaya kaldırımına deniyor. Yollarda taşlarla yapılan döşeme anlamına da geliyor. Peki, tretuvar seviyesi nedir?


Tretuvar yüksekliği..

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğine göre binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden (bordür taşı üst seviyesinden) kot veriliyor.


Tretuvar seviyesi, kırmızı kota göre belirlenen yol seviyesinin (0.18) m. üstü olarak kabul ediliyor.


Binalara kot verilirken parselin kot aldığı yol cephesinin orta noktası hizasındaki en yüksek tretuvar seviyesi röper kabul ediliyor.


Tabii zemin kotu yol kotu altında olan parsellerde, binalara verilecek azami kot parselin cephe aldığı yol hizasındaki en yüksek tretuvar seviyesi oluyor.


Köşe başı parsellerde kot, yolların farklı genişlikte olduğu durumda geniş yoldan ve parsel orta noktası hizasındaki bordür taşı üst seviyesinden verilir.


Yolların aynı genişlikte olduğu, yollar arasındaki kot farkının en çok (1.50) m. olduğu durumlarda yolların kesiştiği tretuvar üst seviyesinden kot veriliyor.


Bodrumlarla ilgili hususlar..

Bodrum kapısı tamamen tretuvar üzerinde kalan fazla meyilli yollar dışında yapılacak ön bahçesiz binalarda, yol cephesinde bodrum girişi yapılamıyor.


Kırmızı kot nedir?

Dere kret kotu ne kadardır?



Geri Dön