Kent Haberleri

Troya Müzesi açılış için hazır!

Troya bölgesinden çıkan eserlerin bir nokta toplanacağı Troya Müzesi açılış için gün sayıyor. Toplam 90 bin metrekare alana inşa edilen müzede 2 bin civarı eser yer alacak.

Troya bölgesinden çıkan eserlerin toplanacağı Troya Müzesi açılış için gün sayıyor. Troya Müzesi Müdürü Ali Atmaca ve Mimarı Ömer Selçuk Baz “Troya Yılı” etkinlikleri kapsamında açılacak olan müze ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte Akşam Gazetesi'nden Zeki Gümüş'ün röportajı... 

Müzenin hazırlanma hikayesini anlatır mısınız?  

Troya ören yeri yakınında müze yapılması fikri 2000’li yılların başından beri var. 2013 yılında bakanlığımız burada müze için proje yarışması açıyor ve sonrasında 2014 başında müze inşaatı başlıyor, 2017 yılının eylül ayında başlayarak bir yıl içinde şu andaki gördüğünüz mevcut duruma getirildi.

Burada neler sergileniyor?

Yaklaşık 90 bin metrekare alana sahip müze alanı parseli, zemin artı üç kattan oluşuyor zemin katta sosyal donatılar ve Troya kentine ilişkin teşhir kurgumuz, 1. katta Troya’nın katmanları, 2. katta antik dünya, 3. katta ise arkeolojik tarihten metinler panolar var.  Özellikle belirtmek isterim ki  3. katta yitik mirasla ilgili bir bölüm var henüz ülkemize dönmeyen eserlerimizin gelen ziyaretçiler tarafından bilinmesi ve algılanması için önemli bir bölümümüz daha var. Bakanlığımız yitik eserlerle ilgili çok seri hızlı ve hukuki olarak mücadele ediyor. Şöyle diyeyim geriye baktığımızda son on yıl içinde zaten 3400 civarında eserimizi tekrardan ülkemize döndüğünü görüyoruz. Dışarıdan getirilmesi beklenen eserlerle ilgili de hukuki mücadele devam ediyor. Şunu kabul etmek lazım aslında eser nereye aitse orada sergilenmesi en doğrusudur. İlke olmalıdır bana göre ilkedir ama böyle de toplum tarafında kamu tarafında da benimsenmesi lazım.

Yaklaşık 40 bin eserimiz var ancak 2 bin civarı eserimizi sergileyeceğiz. Bunların içinde, Amerika’dan getirtilen 24 parça altın eserimiz de sergilenecek. Bunun dışında İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunan eserler geldi. Asos’tan çıkan altınlarımız da ayrı bir bölümde sergilenecekler.

Burada sergilenecek eserler nerelerden çıkarıldı?

Çanakkale, kültürel anlamda çok özel bir yer. Halen devam eden 8 tane bilimsel kazımız var, gün ışığına çıkarılan eserler sergileniyor. Genelde bütün kazı alanımızı kapsıyor. Ayrıca burada ilk defa sergilenecek eserlerimiz de var. Luvi mührü sergilenecek. Bu Troya’da şu ana kadar çıkan tek yazılı belgedir. Önemli bir eser. kil tablet Hititlerin Troyalara yardım edeceğine ilişkin bir anlaşma metni var orada bu da ilk defa sergileniyor.

Önümüzdeki hafta ziyaretçi almaya başlayacaksınız

Evet ziyaretçilerimizi gerçekten bu anlamda çok beklettik.Çok yakın zamanda müzemizi ziyarete açacağız.

Esin kaynağım Troya

Burayı tasarlarken esinlendiğiniz bir şey var mı?

Birçok yerden esinlendim. Esas esin kaynağı Troya’nın kendisi. Biz yer altında yoğun programların kurgulandığı bir müze tasarladık. Sadece sergi ile ilgili olan yapı yer yüzünde görünüyor. Bir çeşit yoluculuk gibi, spiral bir rampa Troya’nın farklı dönemlerine ait hikayeleri arkeoloji tarihiyle beraber aktarıldığı bir kurguya sahip. İçeride de farklı ışık oyunları kullanılıyor. Yapı, her ziyaretçinin kafasında farklı bir izlenimler doğurabilecek kendine ait izler var.

Troya ile ilgili gizler koymuşsunuz mesela lamba var Truva atı gibi

At mitolojik bir unsur yani bakış açınıza bağlı olarak, bunun gibi farklı unsurlar da var yapının içinde rampadan başlayıp etrafındaki sirkülasyon alanlarından içindeki katmanlara kadar ziyaretçinin keşfini bekleyen bazı bilgiler yapının içinde gizli, kendine ait bir duruşu var, yoruma açık olması en kritik konu.

 

Troya Müzesi Ekim'de açılacak!