Troya, müzesine kavuştu!
Troya, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabulünün 20. yılında müzesine kavuştu.Müze teşhir alanlarında 6 bini aşkın arkeolojik eser bulunuyor
Dünyanın en bilinen ve üzerinde en çok konuşulan antik kentlerinden Troya, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabulünün 20. yılında müzesine kavuştu.
Türkiye'nin köklü sanayi kuruluşu Kaleseramik'in de destekçilerinden olduğu Troya Müzesi, '2018 Troya Yılı'nda tamamlandı. Müzenin açılışı vesilesiyle Kaleseramik tarafından Troya Müzesi'ne bir basın ziyareti düzenlendi.
Para'da yer aşan habere göre; Çanakkale merkeze bağlı Tevfikiye köyü sınırları içerisindeki 5 bin yıllık Troya Ören Yeri, geçtiğimiz yıl 500 binden fazla ziyaretçi tarafından ziyaret edilerek bir rekora imza attı.
Müze ören yerine yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta köy sınırları içinde yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2011 yılında açtığı ve toplam 132 projenin katıldığı 'Troya Müzesi Ulusal Mimari Proje Yarışması'nda oybirliği ile Mimar Ömer Selçuk Baz'ın projesi birinci seçilmişti. Baz, "Ziyaretçileri adeta zamanda yolculuğa çıkaran Troya Müzesi, ören yerinde eksik kalan, aktarılamayan tarihe ışık tutacak" değerlendirmesini yaptı. Toplam 65 milyon TL'ye mal olan projeyle ilgili detayları paylaşan Baz, "Troya Müzesi'nin temel kuruluş amaçlarından biri de kaçırılan eserlerin geri getirilmesini sağlamaktır. Bu fikir ışığında müze içinde hiçbir replika-kopya eser kullanılmıyor. Üçüncü katta yer alan, kaçırılan eserlerin anıldığı 'Yitik Miras' bölümü, giden eserlerin topraklarına tekrar kavuşmasına olan ümidimizi tazeliyor" dedi.
Müze teşhir alanlarında 6 bini aşkın arkeolojik eser bulunuyor. Ayrıca 30 bine yakın eser de depolarda yer alıyor. Toplam 104 bin metrekare arazi üzerine inşa edilen müzenin 11 bin 500 metrekare kapalı alanının 2 bin 400 metrekaresi sergileme alanı.