Genel

TSK Güçlendirme Vakfına 628 arsa, tarla ve bina!

Türk Silahlı Kuvvetlerinin savaş gücünün artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla kurulan vakfın taşınmazları arasında 248 arsa ve tarla, 343 işyeri ve mesken, 27 müstakil ev ve 10 apartman bulunuyor

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfına (TSKGV) hayırseverler tarafından bağışlanan taşınmaz sayısı 628e ulaştı. Vakfın taşınmazları arasında 248 arsa ve tarla, 343 işyeri ve mesken, 27 müstakil ev ve 10 apartman bulunuyor.

Türk ordusunun savaş gücünün artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla 1987de özel bir yasa ile kurulan TSKGV, bağışlar sayesinde sahip olduğu taşınmaz sayısını her geçen yıl daha da artırıyor.

Başlangıçta gelirlerinin çoğunluğunu bağışlardan elde eden vakıf, kurduğu şirketler arttıkça ve geliştikçe, gelirlerinin çoğunluğunu şirketlerden alınan kar payından ve finansal yatırımlardan elde etmeye başladı. Bu kapsamda, 2010 yılı sonu itibariyle vakıf gelirlerinin yüzde 90ı (93 milyon lira) kar payı ve finanstan; kalan yüzde 10u (10 milyon lira) ise bağış, emlak ve fuardan elde edildi.

Kurulduğunda toplam 88 bin lira sermayeye sahip olan vakıf, bugün savunma sanayi ağırlıklı çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 6sı bağlı ortaklık, 8i iştirak ve 4ü dolaylı bağlı ortaklık olmak üzere 18 şirketin ortağı durumunda. Vakıf, kuruluşundan bu yana bir taraftan doğrudan gelir aktarımı ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin silah, mühimmat ve malzeme gibi tedarikine finansman sağlarken, bir
 taraftan da yatırımları ile savunma sanayinin geliştirilmesi için çaba sarf ediyor.

Vakfın, başta savunma sanayi ağırlıklı olmak üzere ortağı olduğu ve aralarında Aselsan, TUSAŞ/TAI, Havelsan, Roketsan, İşbir Elektrik ve Aspilsanın da bulunduğu 18 şirketinin 2010 yılı net satış miktarı, önceki yıla göre yüzde 30 artarak 2 milyar 309 milyon lira olarak gerçekleşti. Bu satışların yüzde 25ine denk gelen 581 milyon lirası ihracattan elde edildi. Vakfın ortak olduğu söz konusu şirketler, bugün itibariyle 45 ülkeye ihracat yapıyor.

74 İLDE FAALİYET GÖSTERİYOR

Türkiyenin 74 il ve 650 ilçesinde fahri tanıtım kurullarının faaliyet gösterdiği vakfın, bağlı ortaklığı olan 6 şirketinde, çoğu mühendis olmak üzere 9 bin 752 personel istihdam ediliyor.

TSK Güçlendirme Vakfına maddi ve manevi destek sağlamak için bağışlanan taşınmazların sayısı 2011 yılı Kasım ayı itibariyle 628e yükseldi. Vakfa bağışlanan taşınmazlar arasında 248 arsa ve tarla, 343 işyeri ve mesken, 27 müstakil ev ve 10 apartman bulunuyor. Taşınmazlardan elde edilen kira gelirleri, 2011 Ekim ayı itibariyle 4 milyon 185 bin lira olurken, bu rakamın yıl sonunda 5 milyon 300 bin liraya ulaşması bekleniyor.

Silahlı Kuvvetleri güçlendirmeye yönelik vakıflar 1909 yılında kurulan Donanma Vakfına dayanıyor. Bu kapsamda Cumhuriyet dönemi içerisinde, 1970li yıllarda ayrı ayrı oluşturulan Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerini Güçlendirme Vakıflarının, 3388 sayılı yasa gereğince birleştirilmesi sonucu, 26 Eylül 1987de Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı kuruldu.

Vakıf, "Milli harp sanayimizin geliştirilmesi, yeni harp sanayi dallarının kurulması, harp silah araç ve gereçlerinin satın alınması suretiyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin savaş gücünün artırılmasına katkıda bulunmak üzere milletimizin maddi ve manevi desteğini sağlamak" amacına yönelik olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Vakfın Mütevelli Heyet Başkanlığını Milli Savunma Bakanı yürütüyor. Heyetin diğer üyelerini ise Genelkurmay 2. Başkanı, Milli Savunma Bakanı Müsteşarı ve Savunma Sanayi Müsteşarı oluşturuyor.
AA