18 / 07 / 2024

TSKB’den deprem bölgesi için yeni kredi anlaşması

TSKB’den deprem bölgesi için yeni kredi anlaşması

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve İtalyan Kamu Kalkınma Bankası (CDP) ile depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını destekleyecek 100 milyon euroluk kredi anlaşması yaptı.




Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ve İtalya Çevre ve Enerji Güvenliği Bakanlığı adına İtalyan İklim Fonu Yönetiminden Sorumlu İtalyan Kamu Kalkınma Bankası (CDP) ile depremden etkilenen şirketlerin yeşil yatırımlarını destekleye yönelik yeni kredi anlaşması imzaladı.

ekonomim.com'da yer alan habere göre; 100 milyon euro tutarındaki kredinin imza töreni, TSKB'nin İstanbul'daki Genel Müdürlük binasında gerçekleşti. Avrupa Stratejik İş Birliği Çerçevesi (JEFIC) kapsamında imzalanan anlaşma ile depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarının desteklenmesi hedefliyor.

TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, yaptığı açıklamada TSKB'nin yeşil yatırımlar odağında Türkiye'nin ulusal iklim hedeflerini destekleyecek nitelikte önemli bir adım daha attığını ifade etti.

ULUSAL HEDEFLER ÖNCELİĞİMİZ

TSKB olarak Türkiye'nin ulusal hedeflerine öncelik verdiklerini, uzun yıllardır tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik ilkesi ekseninde ve kapsayıcılığı merkezde tutarak kalkınma prensibi ile yürüttüklerini ifade eden Bilgiç, "Yürüttüğümüz uluslararası güçlü iş birlikleri ile sürdürülebilir geleceğimize hizmet eden işlerin etki alanını büyütmeye devam ediyoruz. Depremden etkilenen illerimizdeki firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek üzere AFD ve İtalyan İklim Fonu Yönetiminden Sorumlu CDP ile imzaladığımız bu önemli anlaşmayı da geliştirdiğimiz güçlü iş birliklerinin somut bir çıktısı olarak görüyoruz." dedi.

Öte yandan Bilgiç, "Bu anlaşma, CDP ile imzaladığımız ilk kredi anlaşması olma özelliğini taşırken, 2005 yılından bu yana KOBİ'lerin desteklenmesi, yenilenebilir enerji, kadın istihdamı ve döngüsel ekonomi gibi kritik alanlarda başarılı projeler gerçekleştirdiğimiz AFD ile imzaladığımız 8. anlaşma oldu. Bu anlaşma, Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kulübü (IDFC) üyeleri olarak bizi, AFD'yi ve CDP'yi ortak bir yapı etrafında toplaması ve IDFC'nin hedefleri arasında da yer alan üyeler arası dayanışmayı ve kalkınma için iş birliğini artırması bakımından da ayrı bir önem teşkil ediyor." dedi.

 TSKB’den deprem bölgesi için yeni kredi anlaşması

KAYNAK 525 MİLYON EUROYA ÇIKTI

Bilgiç, AFD işbirliğinde 2016-2019 döneminde kadın istihdamı konusunda gerçekleştirdikleri öncü işbirliği ile Türkiye'de ilk kez çalışma ortamında cinsiyet eşitliğini dikkate alan ve kadın istihdamına fırsat tanıyan firmaların yatırımlarına kaynak sağlamayı kriter edindiklerini özellikle belirtti.

AFD ile 2022'DE imzaladıkları döngüsel ekonomi kredi anlaşmasıyla süregelen işbirliğinin çerçevesini daha da genişlettiklerini belirten Bilgiç, temin ettikleri "Yeşil Yeniden Yapılanma" (Green Reconstruction) kredisi ile depremden etkilenen firmaların finansmanına odaklandıklarını, söz konusu krediyle bu firmaların yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, adaptasyon ve döngüsel ekonomi yatırımlarını finanse edeceklerini anlattı.

Bilgiç, bu yıl Türkiye'deki 20'nci faaliyet yılını kutlayan AFD'den, bugüne kadar Türkiye'nin stratejik kalkınma alanlarını desteklemek için temin ettikleri kredi anlaşmalarının toplam tutarının 525 milyon euroya ulaştığının altını çizdi. AFD Grup Üst Yöneticisi (CEO) Remy Rioux da bu projenin AFD ve Cassa Depositi e Prestiti arasında dünya çapında gerçekleştirilen ilk JEFIC ortak finansmanı olduğuna dikkati çekerek, "Bugün İstanbul'da TSKB ile kredi anlaşmalarını imzalamak daha da büyük bir önem taşıyor çünkü TSKB, 2004'te onaylanan ilk operasyonumuzla Türkiye'deki en uzun süreli ortağımız olma özelliğine sahip. 20 yıl ve 500 milyon eurodan fazla bütçe harcanan değerli yenilikçi projelerin ardından, bu kez deprem bölgesinin yeniden inşasına yardımcı olmak üzere ortaklığımızı sürdürmekten gurur duyuyoruz." dedi.

TSKB ve CDP arasındaki ilk iş birliğinde, 50 milyon euro tutarındaki kredi ise İtalyan İklim Fonu (Italian Climate Fund) üzerinden sağlanacak. CDP Uluslararası Kalkınma İş birliği Direktörü Paolo Lombardo ise "Bu kredi anlaşması, yeşil projeleri destekleme ve sürdürülebilir kalkınma konusundaki taahhüdümüzde önemli bir kilometre taşını temsil ediyor. Çevresel etkileri azaltan yatırımların yanı sıra yerel sosyo-ekonomik koşulları iyileştiren yatırımları da teşvik eden İtalyan İklim Fonu kaynaklarının, ortak ülkelerin iklim hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olacağına inanıyoruz." dedi.

Naci Görür'den uyarı: Deprem bölgesi yap-sat müteahhitlerle düzenlenirse, bu felaketi gelecek nesillere ihraç ederiz! 

Deprem bölgesi için uluslararası kuruluşlardan 3,8 milyar dolar para alındı! İnşaat, altyapı ve sağlıkta kullanılacak!

Olası Marmara depremine yönelik korkutan açıklama Prof. Dr. Naci Görür'den geldi: Türkiye diz çöker!

Büyük deprem İstanbul'un kıyılarında daha çok hasar yaratır düşüncesi yanlış! Tam 600 bin birim bir an önce değişmeli!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön