TSMD Mimarlık Merkezi hizmete Ankara'nın Dev Maketi ile açılıyor!
Türkiye’de çifte ‘ilk’, Başkent’te gerçekleştiriliyor: Ankara’nın dev “kent maketi” ziyarete, TSMD Mimarlık Merkezi hizmete açılıyor
Şehircilik ve mimarlık alanlarındaki Türkiye’de iki farklı ilk, TSMD tarafından Ankara’da gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 8 ayda tamamlanan; Başkentin omurgasını oluşturan 7 kilometrelik Atatürk Bulvarı’nı ortaya koyan 14 metrelik dev Ankara ‘kent maketi’, Türkiye’de ilk özelliği taşıyan TSMD Mimarlık Merkezi’nde sergilenecek. “Kale’den Kule’ye” isimli dev ‘kent maketi’ ve ‘Mimarlık Merkezi’, gerçekleştirilecek çifte açılışla hizmete sunulacak.
Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD), imza attığı Re-ACT Pojesi ile Türkiye’de ilklere imza atmaya devam ediyor. Re-ACT (Re-Reading Architecture As A Cultural Transformation-Kültürün İzlerini Mimarlık Üzerinden -Yeniden- Okumak) Projesi, Türkiye’de modern bir model olarak ayrıcalıklı bir konuma sahip olan Ankara’da gerçekleştiriliyor.
Türkiye’de çifte ilk, tek açılışta buluşuyor
TSMD, Mimarlık ortamının birçok paydaşını bir araya getirecek, daha da önemlisi mimarlık mesleğinin toplumsal alanda tanınıp saygı görmesine zemin oluşturacak, toplumda mimarlık bilincini geliştirecek ve aynı zamanda da bir kaynak arşiv oluşturacak bir Mimarlık Merkezi’nin kurulmasında öncülük yaptı. İlerde daha geniş etkinlik tabanlı bir merkeze dönüşmesi beklenen bu projenin ilk ayağı olan Ankara kent maketi, Türkiye’nin iki ‘ilk’ine birden ev sahipliği yapacak bir programla ziyarete açılıyor. Türkiye’de benzeri bulunmayan dev maket, 14 Haziran’dan itibaren Kent Park AVM içinde, ardından yine bir başka ilk olan TSMD’nin, Kentpark AVM’de açılacak Mimarlık Merkezi’nde sergilenecek. Re-ACT kapsamında ayrıca; iki fotoğraf sergisi hazırlandı ve ilk panel Berlin’de gerçekleştirildi. Panellerin ikinci ayağı ise Ankara’da Mimarlık Merkezi açılışı ile birlikte 14 Haziran 2012 tarihinde gerçekleştirilecek.
Projeyi AB destekliyor
TSMD’nin ortaya koyduğu proje ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi), Mimarlar Derneği 1927, AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) ve DOCOMOMO’nun (Documentation and Conservation of Modern Movement) paydaşlıklarıyla hayata geçiriliyor. Sözleşme makamı Avrupa Birliği Merkezi Finans ve İhale Birimi olan Proje, Avrupa Birliği desteği ve TC Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yürütülen Sivil Toplum Diyalogu II Projesi kapsamında verilen hibe ile sürdürülmektedir. Finansmanının büyük bölümünü karşılayan AB’nin yanı sıra Almanya’dan BDA (Bund Deutscher Architekten) ve Hollanda’dan ARCAM (Amsterdam Centre for Architecture) ise Re-ACT’de “proje ortağı” olarak yer alıyorlar.
Mimarlık Merkezi açılıyor
Türkiye’de alanında ‘ilk’ olan Mimarlık Merkezi, 14 Haziran tarihinde Kentpark AVM’de açılıyor.
Öncelikli hedefi mimarlığın toplumsal rolü hakkında kamu bilincini arttırmak olan Mimarlık Merkezi’nde çok maksatlı salon, sergi alanı, toplantı salonu ve idari birimler yer alıyor. TSMD dernek yönetim merkezini de içine alan Mimarlık Merkezi, düzenlenecek sergiler, barındıracağı kapsamlı koleksiyon, özel ve kurumsal arşivler ile aynı zamanda günümüz mimarlık teorisine yön verecek yetkin bir ‘araştırma merkezi’ olacak. Cumhuriyet sonrası gelişen ulusal ve çağdaş Türk mimarlık kültürüne ait orijinal belgelerin disipline özel bir arşiv ortamında dokümantasyonunun sağlanacağı ve araştırmacıların kullanımına sunulacağı TSMD Mimarlık Merkezi’nde, Türk mimarlık tarihi, teorisi ve pratiği üzerine bilimsel üretime birinci elden fayda sağlamak üzere sergi, panel ve konferanslar düzenlenerek mimarlık ortamına ve kültürüne katkı sağlanacak. Düzenlenecek çeşitli etkinlikler aracılığı ile ortamın farklı paydaşlarını bir araya getirecek ve yapı sektörünün gelişimine destek olacak TSMD Mimarlık Merkezi’ndeki sergi alanının ilk misafiri ise; Cumhuriyet Dönemi’nin ilk planlanmış modern kenti olan Ankara’nın, Ankara Kalesi ile Atakule arasında kalan ana aksı, Atatürk Bulvarı ve çevresindeki yapıları ele alacak olan dev kent maketi olacak.
“Kale’den Kule’ye” – dev kent maketi
Toplam bütçesi 166 bin Euro olan ve Temmuz ayı sonunda tamamlanacak AB tarafından fonlanan projenin en önemli ürünü olan “Kale’den Kule’ye” adı verilen bu makette, farklı dönemlere ait seçilmiş yapılar özellikle vurgulanıyor. Kuzey - Güney yönünde gelişen Ankara’da, bugün Atatürk Bulvarı olarak bilinen ana arter kentin omurgasını oluşturuyor. Bu omurga, eski kentten yeni kente uzanan âdeta kronolojik bir güzergâh tarif eder. Kent maketi, yaklaşık 7 kilometrelik bu aksı 1/500 ölçeğinde ortaya koyacaktır. Makette, bu aks üzerindeki önemli yapılar detaylandırılacak, diğer yapılar da kütle büyüklükleri ile ifadelendirilecek. Yapımı 12 kişi tarafından 8 ayda gerçekleştirilen 14 metre uzunluğundaki dev kent maketi, taşınabilir / modüler bir yapıda tasarlanarak, farklı kentlerde ve mekânlarda sergilenerek çok sayıda insanın erişimine de imkân sağlandı. Açılış günü AVM içinde sergilenecek olan maket, on beş gün sonra ise Mimarlık Merkezi’nde sergilenmeye devam edecek.
Proje, Başkente turist çekecek
Sergi alanının bir diğer konuğu ise başkentin maketinin de kapsadığı kuzey-güney aksı ve Atatürk Bulvarı ve yakın çevresini kapsayan “Kale’den Kule’ye” fotoğraf sergisi olacak. Sergide başkentin bu ana aksının her iki cephesinin silueti ile makette vurgulanan binalar yer alıyor. Fotoğraf çekimleri, AFSAD fotoğraf sanatçıları yürütücülüğünde çoğu mimarlık öğrencileri olan 20 kişilik bir ekiple gerçekleştirildi. Ayrıca Ankara’nın dev maketinin yapım süreci de tespit edilerek, kısa film olarak belgeselleştirildi. Projenin, başkentliler kadar çok sayıda yerli ve yabancı turist de çekmesi bekleniyor.
Almanya ve Ankara’da ikiz paneller
Re-ACT kapsamında ilk panel 13 Mart 2012 tarihinde Almanya Berlin’de “East in West – Batıdaki Doğu” başlığı ile gerçekleştirildi. Açılışı Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Avni Karslıoğlu tarafından yapılan panelde Kent Fotoğraf Sergisi de yer aldı. Ankara’da 14 Haziran 2012 gerçekleştirilecek panelde ise “West in East – Doğudaki Batı’’ tartışılacak. Ayrıca bu kapsamda ve maket yapım sürecini anlatan belgesel film ile sergiler de yer alacak. Her aşaması web sitesi üzerinden takip edilebilecek olan Re-ACT’in bitimiyle birlikte, tüm süreci anlatan bir kitap, İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanacak.
Ankara’nın dijital maketi bilgi verecek
Projede yer almamasına karşın, Mimarlık Merkezi’nde, Ankara’daki yapıların yer aldığı dijital bir veri tabanı oluşturulması da planlanıyor.