27 / 04 / 2024

TSPB ve GYODER'den iş birliği! GYO verileri şeffaf bir şekilde yatırımcılara sunulacak!

TSPB ve GYODER'den iş birliği! GYO verileri şeffaf bir şekilde yatırımcılara sunulacak!

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ile Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları (GYO) sektörüne ait verilerin şeffaf bir biçimde yatırımcılara sunulması amacıyla iş birliğine gitti.



Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ve Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) iş birliğiyle Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları’nın (GYO) bağımsız denetimden geçmiş olan 6 aylık ve sene sonu finansal tabloları ve değerleme raporlarına göre hazırlanmış olan Net Aktif Değer ve Varlık Değeri Raporları hem konsolide olarak hem de onay veren şirketler bazında TSPB’nin web sitesi üzerinden yatırımcılarla paylaşılacak. GYODER’in sağlamış olduğu söz konusu verilerle, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği  tarafından hazırlanmış olan GYO’lara ilişkin verilere ve raporlara TSPB’nin https://tspb.org.tr/bilgi/gyo-net-aktif-deger-ve-varlik-degeri-konsolide-ve-solo-veriler/ internet adresi üzerinden ulaşılabilecek.

Gerçekleştirilen iş birliğinin kamuoyu ile paylaşıldığı toplantı, dün İstanbul’da yapıldı. Paylaşılan detaylara göre SPK Başkan Yardımcısı Ali İhsan Güngör ve GYODER Başkanı Neşecan Çekici’nin katılım sağladığı  “TSPB Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Net Aktif Değer (NAD) ve Varlık Değeri Raporları Toplantısı”nda Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Elif Gönençer açılış konuşmasını gerçekleştirirken, GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Sertac F. Karaağaoğlu da GYO sektörünün finansal verileri, net aktif değerleri, iskonto-primi, portföydeki varlıklarının sınıflandırılarak raporlanmasını kapsayan rapor ve verilerle ilgili bir sunum yaptı.

TSPB ve GYODER den iş birliği! GYO verileri şeffaf bir şekilde yatırımcılara sunulacak!

“BORSA İSTANBUL’UN PİYASA DEĞERİNİN YÜZDE 3,3’ÜNÜ GYO’LAR OLUŞTURUYOR”

Yaptığı konuşmada GYO’ların çok geniş bir yelpazede, pek çok getiri potansiyeli yüksek ve büyük ölçekli gayrimenkul projelerinin finansmanına kaynak yaratan önemli aktörler haline geldiğine değinen Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği  Genel Sekreter Yardımcısı Elif Gönençer, “GYO’lar halka arz sonrasında, çıkarılmış sermayelerinin asgari yüzde 25’i oranındaki paylarının halka açık pay niteliğinde olması zorunlu tutulan sermaye piyasası kurumları. GYO’ların gelişimi, sermaye piyasalarımızın gelişimi için önem arz ediyor. Devletin sağlamış olduğu vergi teşvikleriyle GYO’ların sayıları da artış gösteriyor ve sermaye piyasalarının önemli aktörleri oluyor. Uzun seneler 31 sayısında seyreden Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı üye sayımız, 2022 yılında 38’e çıktı. Bu sene 5 yeni GYO ile toplam GYO üye sayısı 43 oldu. Kasım ayı sonu itibarıyla 351 milyar liralık piyasa değerleri ile GYO’lar, Borsa İstanbul’un toplam piyasa değerinin yüzde 3,3’ünü oluşturuyor” diye konuştu.

TSPB ve GYODER den iş birliği! GYO verileri şeffaf bir şekilde yatırımcılara sunulacak!

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin sermaye piyasalarında şeffaflığı artırmak, yatırımcı güvenini sağlamak ve sürdürülebilir bir yatırım ortamı oluşturmak için çok yönlü çalıştığını dile getiren Gönençer, “GYO’ların Net Aktif Değeri (NAD) çalışması da bu alanda yapmış olduğumuz önemli çalışmalardan biri. GYO’ların NAD ve varlık değeri tabloları standart bir formda ve periyodik olarak hazırlanarak kamuoyu ile paylaşılacak. Söz konusu rapor formatlarının tasarım ve geliştirme çalışmaları GYODER iş birliği ile gerçekleştirilirken, Birliğimizin Bilgi Teknolojileri Bölümü’nce de GYO’ların dönemsel veri girişi yapacakları altyapı ve arayüz tasarlandı” dedi.

“2024'TE GYO SAYISININ 60’A ÇIKMASI BEKLENİYOR”

Toplantıda önemli açıklamalar yapan GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Sertac Karaağaoğlu ise sektöre ait verilerin şeffafça paylaşılması için GYODER GYO Komitesi olarak uzun zamandır çalıştıklarına değinerek şunları dile getirdi: “İki yıl önce 33 olan GYO sayısı, bu yılın başında 38 oldu ve 2024'te bu sayının 60 olmasını bekliyoruz. SPK’ya gerçekleştirilen başvurulara, bu yıl gerçekleştirilen halka arzlara bakılırsa Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı sayısı sanıyoruz 3 senede 2 kat artmış olacak. Şu anda 20 milyar dolara ulaşan ve önümüzdeki yılın sonunda gelecek GYO'larla belki de 30 milyar dolara yaklaşan bir aktif büyüklükten bahsediyoruz. Yani aslında sermaye piyasalarının içinde önemli bir değer. Biz bu çalışmalarımızda GYO'ların bağımsız denetim raporlarındaki tüm finansal bilgilerini, yüzlerce bağımsız denetim raporunun sonuçlarını, faaliyet raporlarında yer alan verileri, hepsinin konsolide ve şirket bazındaki halini şeffaf bir biçimde sunuyoruz. Normal şartlarda sektöre ait bilgi edinmek isteyen birisi tek tek 45 tane GYO'nun tüm bağımsız denetim raporlarına ve değerleme raporlarına girmek durumundaydı. Biz bu bilgilerin hepsini tek bir çatı altında kullanıcılara sunuyoruz.”

YATIRIMCI OBJEKTİF DEĞERLENDİRME YAPABİLECEK

TSPB ve GYODER’in iş birliği, Borsa İstanbul A.Ş. Pay Piyasası’nda işlem gören GYO'lar hakkında bireysel ve kurumsal yatırımcıların daha objektif ve etkili yatırım değerlendirmesi ve analizi yapabilmelerine de imkan sağlıyor. Ayrıca tüm GYO'ların portföylerindeki varlıkların gayrimenkul türlerine göre standart bir sınıflandırmaya tabi tutulması, sektöre ait raporlamaların objektif ve tam olarak oluşturulması, aynı zamanda sektörün ve GYO'ların doğru iskonto ve prim hesaplamalarıyla yatırım fonlarının yatırım yapabileceği yeni endekslerin üretimi için de veri sağlamış olacak.

GYO’lara ilişkin Haziran 2022, Aralık 2022 ve Haziran 2023 dönem verilerine ilişkin karşılaştırmalı tüm raporlar TSPB’nin www.tspb.org.tr adresli internet sitesinde “Veriler” başlığı altında yayımlanmaya başlandı. Ayrıca söz konusu sitede GYO’ların konsolide verilerinin yanı sıra onayları halinde şirket bazında verileri de yayımlanıyor.

 

İstanbul Atapark Bahçelievler satışta! Tapu hemen teslim! 

Kiracının gayrimenkul sahibine karşı sorumlulukları nelerdir?

Tadilat nedeni ile kiracı evden çıkarılabilir mi?


Geri Dön