Genel

TT Arena yılda 55 milyon dolar basacak

GS Başkanı Adnan Polat, TT Arena'dan yıllık 50 milyon $ gelir bekliyor. Kulüp, otopark ve yiyecek satışlarından ise 5 milyon dolar gelir geleceğini hesaplanıyor

Galatasaray'ın yeni stadı Türk Telekom Arena'yı 15 Ocak 2011'e yetiştirmek için hummalı çalışma sürüyor. Işın Çelebi ve Ali Haşhaş stadın işlerini yürütmek için kulüp tarafından görevlendirilen iki GS yöneticisi. Haşhaş, "Stadı yetiştirme stresi uykularımızı kaçırıyor" diyerek karşılıyor bizi. SABAH gazetesi olarak davetli gittiğimiz TT Arena'da 45 bine yakın koltuk neredeyse takılmış. 157 locanın dekorasyonu yapılıyor. Cephe ve yol çalışmaları da sürüyor. GS Kulübü Başkanı Adnan Polat, Işın Çelebi, Ali Haşhaş ve GS Sportif Genel Müdürü Ebru Köksal'la 400 milyon TL'ye mal olan stad turunda, sportif başarısızlık değil rakamları konuştuk. Anlatılanlara göre stad deyim yerindeyse para basacak gibi görünüyor. Tabii başarı şart. Zira Adnan Polat ve Köksal staddan bekledikleri yıllık geliri 50 milyon dolar olarak açıkladı. Buna stad içindeki yeme-içme, otopark gibi gelirler dahil değil. Köksal, "Tribün dışından da 5 milyon dolar bekliyoruz" diyor. Özetle sadece maçlarla stad yıllık 55 milyon dolar gelir üretecek. İlerleyen dönemde bu rakama ABD'li stad organizasyon şirketinin düzenleyeceği konser ve etkinlikler hariç. Koltuk satışları ise anlaşılan iyi gidiyor. Polat 18 bin kombine satıldığını söyledi. Buna bin 784 koltuklu locaları eklersek toplam 52 bin koltuğun 20 bininin satışı daha stad açılmadan tamamlanmış. Localar 2.5, koltuklar 1.5 sezonluk satılmış. Peki ya borçlar Çelebi, "Kişilere borç yok bankalara borç ise 100 milyon dolar civarında" dedi. Kulüp yönetiminin staddan sonra girişeceği iş ise 200-250 milyon dolar gelir bekledikleri Riva... Elde edilecek gelirin 50 milyon dolarıyla bir bankaya olan borçların kapatılacağını öğrendik. Bir kısmı ise yeni araziler alınmasında kullanılacak. Mevcut GS yönetimi de doğal olarak önceki yönetimler gibi 'Sakla samanı gelir zamanı' diyecek. Bu arada Çelebi, Riva'yla ilgilenen inşaat firmaları teklif vermek için süre uzatımı istediğini tüm enerji stada yönlendirildiği için talebin kabul edildiğini anlattı.

BİN 200 GÜVENLİK ÇALIŞACAK
52 bin kişilik insan selini stadlara sokmak büyük sorun. Ebru Köksal, "Maç günü bin 200 güvenlik görevlisi çalışak" dedi. Tek bir şirketten bu kadar güvenlik görevlisini temin edemeyecekleri için talebi birkaç şirketten karşılayacaklarmış. Bu arada dünyanın önemli eğlence ve konser şirketlerinden Amerikalı AEG ise konserlerinin henüz belli olmadığını öğrendik. Adnan Polat "Sürprizler olacak" diyerek açık kapı bıraktı. Stad turları ise işlerin iyice rayına girmesinden sonra planlanıyor.
Sabah/Tarık Yılmaz

Basında yer alan diğer haberler:

 

10 milyon dolara üstü kapanır olacak

TÜRK Telekom Arena’nın en üstteki tribünlerine çıkarken ANAP döneminin eski bakanlarından, Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi Işın Çelebi’nin nefes nefese kaldığını görünce takıldım:

- İlk kez mi çıkıyorsunuz buralara

- Olur mu Ben neredeyse inşaatın başından beri burada yatıp kalkıyorum...

- Önünüzde bir de sdanın üstünün açılır-kapanır hale getirilmesi var...

- 10 milyon dolarlık bir yatırımla o iş de çözülecek...
Vahap Munyar/Hürriyet

'Bu sahaya çıkana Allah yardım etsin'

Galatasaray camiasının açılışı tarihi olan 15 Ocak'a gün saydığı Türk Telekom Arenada, ağırladı. 

Galatasaray Başkanı Adnan Polat, yönetim kurulu üyeleri Işın Çelebi ve Ali Haşhaş ile inşaatı yapan Varyap'ın Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş ve Uzunlar'ın Yönetim Kurulu Başkanı Numan Uzun SABAH Gazetesi'nin yönetici ve yazarlarından oluşan ziyaretçilere stadı gezdirdi. 

BAŞBAKAN'A TEŞEKKÜR 

Organizasyonun başlangıcında kısa bir konuşma yapan Polat, "Galatasaray Yönetim Kurulu'nda her projeyi bir lider yürütür. Diğer arkadaşlarımız da ona yardımcı olur. Türk Telekom Arena'nın proje lideri Sayın Işın Çelebi'dir. Başta Ali Haşhaş ve Ebru Köksal olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 

Ama en büyük emek Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ındır. İhalenin başından beri bu sürecin takipçisi olan Başbakanımıza teşekkür ederim" dedi. 

İhalede stadın maliyetinin 120 milyon euro öngörüldüğü, toplam maliyetin yollarla 400 milyon TL'yi bulacağını belirten Polat, sözlerini "Şimdi içeri girdiğimizde tribünleri görünce bu sözlerime hak vereceksiniz: Allah burada misafirlerimize yardım etsin!" diyerek tamamladı. 

GÜNEŞİ GÖREMEMEK 

Salondan tribünlere adım attığımızda bütün görkemiyle Türk Telekom Arena karşımızdaydı artık. Galatasaray Başkanı'nın dediği gibiydi tribünler. Hatta fazlası var, eksiği yok dedirtiyordu insana. Şöyle hayal edin. Orta sahadan santra yuvarlağının hizzasında taç çizgisinin kenarındaydık. Gökyüzünü görmek için kafanızı kaldırdığınızda neredeyse 90 derece ile dimdik bakmanız gerekiyor. 

İnşaatın boyutlarını bu işten iyi anlayan Başkan Adnan Polat şöyle özetliyor: 

"Varyap-Uzunlar çok iyi çalıştı. Bu eser, inşaat alanı olarak bizim Fulya'daki Polat Towers'ın 6 misli." 

SUNİ ULTRAVİYOLE 

Tribünlere girer girmez sahada suni güneş ışığı veren aracı gördük. Polat bunu "Fenerbahçe de aynı yöntemi uyguluyor. Bu tip statlarda güneş ışığı çimlere yeteri kadar ulaşmıyor. Bu nedenle suni ultraviyole ışığıyla desteklenmesi gerekiyor. Fenerbahçe de, stat zemininde yıllardır yaşadığı sorunu bunu kullanmaya başladıktan sonra çözmüş" diye açıkladı. 

AÇILIŞ KARABORSA 

Gezinin son bölümünde tribünlerdeyiz. Kale arkaları en üst sıralarından bile büyüleyici. 52 bin 650 kişilik stadın nasıl dolacağını düşünürken Başkan Polat alıyor sözü: "18 bin kombine satıldı. Açılışa 8 bin faal üyemiz eşleriyle davetli. 

Kombinesi olanları, gelemeyecekleri düşündüğümüzde 12 bin bilet ayıracağız. 

İnşaata emeği geçenler için 5 bin davetiye. Kalan 17 bin bilete 40 bin talep var. 

Almanya'dan bir dernek 'Bilet garanti edin, bin kişi gelelim' diyor. Bu halde nasıl garanti edeyim" 

Kapasite: 52 bin 650 

Loca sayısı: 157 

VIP koltuk: 5 bin 500 

Stat içi otopark: 2 bin 900 

Katlar: Yer altında 4, üstte 5 

Taban ölçüleri: 190 metre en, 228 metre boy
Sabah