Genel

TT Group üç şirketi için iflas erteleme istedi!

Türkiye genelinde 10’a yakın Hidroelektrik Santrali (HES) projesi bulunan TT Group'a üç şirketi mali sıkıntıya girdi. Üç şirket için iflas erteleme talep edildi.



Türkiye genelinde 10’a yakın Hidroelektrik Santrali (HES) projesi bulunan TT Group'a üç şirketi mali sıkıntıya girdi. Üç şirket için iflas erteleme talep edildi. Mahkeme, ağır borç yükü altındaki şirketlerin tedbir talebini reddetti; yeni bilirkişi raporu istedi.


ÜÇ ŞİRKET İÇİN BAŞVURDU

Elektrik, doğalgaz, akaryakıt sektörlerinde faaliyet gösteren TT Group bir süreden beri yaşadığı mali darboğazı aşamayınca mahkemenin yolunu tuttu. Haciz

baskısı altında kalan grup şirketler için, bir tür koruma tedbiri olan, iflas erteleme istendi. İflas erteleme, TT Grup Elektrik ve Gaz Toptan Ticaret A.Ş., Hanedan Enerji Yatırımları San. Ve Tic. A.Ş. ve Uzman Enerji Yatırımları San. Ve Tic. A.Ş. şirketleri için istendi. Başvuru İstanbul 13. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne ekim ayı sonunda yapıldı.


KUR VE FAİZ VURDU

Dava dosyasında yer alan bilgilere göre, şirketlerin mali sıkıntıya girmesinin sebepleri de sıralandı. Birbirleri ile ortaklık yapıları bulunan şirketlerin yaşadıkları sıkıntının kaynağında kur ve faizlerdeki artışın olduğu kaydedildi. Başvuru dilekçesinde, faizlerle finansman giderlerinin arttığı, artan kurlar nedeni ile malzeme maliyetlerinin arttığına işaret edildi. Dilekçede, müşterilerin ödemeleri yavaşlattığı, tahsil sürelerinin uzadığına vurgu yapıldı.


BORCA BATIKLIK ORANLARI YÜKSEK

Dava başvuru dilekçesinde şirketlerin mali durumları ile ilgili de ayrıntılı bilgiye yer verildi. Dosyaya göre her üç şirket de borca batık. Borca batıklık oranları ise oldukça yüksek…  Geçtiğimiz yıl 277 milyon lira ciro yapan TT Grup Elektrik’in borca batıklık miktarı 65 milyon 474 bin lira. Yine Hanedan Enerji’deki borca batıklık miktarı 30 milyon 824 bin TL, Uzman Enerji’nin borca batıklık miktarı ise 27 milyon 370 bin TL. Mahkeme, dosyaya sunulan bilgi ve belgelere göre, şirketlerin borca batıklık oranlarının yüksek olduğunu tespit etti. Mahkeme, geçtiğimiz hafta, şirketler için talep edilen tedbir talebini geri çevirdi; yeni bir bilirkişi raporu istedi.


BİRÇOK PROJESİ BULUNUYOR

İflas erteleme istenen şirketler, serbest tüketiciye elektrik ve doğalgaz satışının yanı sıra, HES, termik santral ve jeotermal projeleri hayata geçiriyor. Grup bünyesinde, çeşitli illerde 8 HES projesinin yanı sıra, 3 ayrı bölgede planladığı doğalgaz çevrim santrali ile Bartın’da termik santral ile Kırşehir’de jeotermal projesi bulunuyor. Şirketin Tokat Almus’taki HES projesi bölge sakinlerinin protestolarına neden olmuştu. Enerji sektöründe uzun yıllardan beri faaliyet gösteren N. Tarkan Baykara’nın çoğunluk hissesine sahip olduğu şirketler sektörün önemli oyuncuları arasında yer alıyor.


Hürriyet