Kent Haberleri

TÜBİTAK Gaziantep'te bilim merkezi açacak!

TÜBİTAK, belediyelerle işbirliği yaparak 81 ilde bilim merkezi açacak. TÜBİTAK desteğiyle başlatılan çalışmalar kapsamında 8. bilim merkezinin Gaziantep’e kurulması için ön protokol imzalandı

TÜBİTAK 4003 Bilim Merkezi Kurulması Destek Programı kapsamında yapılacak olan Gaziantep Bilim Merkezi projesinin ön protokolü imzası TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey arasında gerçekleşti.

 

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) kararı doğrultusunda TÜBİTAK tarafından büyükşehirlerden başlanarak 81 ile dünya standartlarında bilim merkezleri açılacak. 1 milyar liralık dev bütçe ile gerçekleştirilecek proje kapsamında Ankara, Kayseri, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya ve Konya’da çalışmalar başlatıldı. Sekizinci bilim merkezi ise Gaziantep’e kurulacak.

 

“Desteği için TÜBİTAK’a teşekkür ediyorum”

 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ise, Belediye olarak 2007 yılında bilim merkezi yapma girişiminde bulunduklarını anlattı. Çalışmaları amatör bir ekiple başlattıklarını söyleyen Başkan Güzelbey, imzaladıkları protokol ile TÜBİTAK’ın bilimsel desteğini aldıklarını ifade ederek, “Bugüne kadar yaptıklarımız tamamen amatördü. Ama bundan sonra Gaziantep’te bilime büyük bir katkı sağlayacağımızı düşünüyorum. Burada en büyük pay TÜBİTAK’ındır. TÜBİTAK Başkanına bize verdiği destek için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Bilim merkezinin çocuklar büyük bir fırsat olduğunu belirten Güzelbey, şöyle devam etti: “Bizim öğrencilik yıllarımızda böyle imkanlarımız yoktu. Bilimi kitaplardan öğrenmeye çalıştık. Ama şimdi çocuklarımız bilimi bilim merkezlerinde eğlenerek öğrenecekler. Atacağımız bu adımdan sonra Gaziantep’teki öğrencilerimizin çok daha iyi yetişeceğine inanıyorum”

 

“Çocuklarımız bilimi oynayarak öğrenecek”

 

TÜBİTAK Başkanlık Binasında düzenlenen imza töreninde konuşan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, kurulacak bilim merkezi ile çocukların içindeki bilim duygusunun ve bilim merakının artacağını söyledi. Bilim merkezlerinde çocukların bilime dokunmasını istediklerini amaçlayan Prof. Altunbaşak, “Öğrenmenin en iyi yöntemi uygulayarak öğrenmedir. Bilim merkezinde okulda gördükleri derslerin dışında çocuklarımıza bilimi yaşatarak öğreteceğiz. Buraları müze olarak kurgulamıyoruz. İnsanların sadece gezip bakacakları yerler olmayacak. Öğrencilerimiz bilime dokunacaklar. Oynarken öğrenecekler, öğrendiklerini fark etmeyecekler. Böyle bir konseptle yola çıktık. Bu amaçla 8. bilim merkezini Gaziantep’te açacağız. Ancak Gaziantep diğer şehirlerden farklı. Çünkü bu alanda 7 sene öncesine dayanan bir çalışmaları var. Biz TÜBİTAK olarak bilim merkezi içindeki sergileri destekleyeceğiz, yeni sergiler açacağız” dedi.

 

TÜBİTAK’ın kuracağı bilim merkezlerinin içeriğinin birbirinden farklı olacağını da değinen Prof. Altunbaşak, şunları söyledi: “Bilim merkezleri sadece bilimsel sergilerden ibaret olmayacak. Sergiler dışında eğitim programları, bilimsel etkinlik ve şenlikler ile bilim fuarları gibi organizasyonlar olacak. Bu merkezler, eğitime de büyük katkı sağlayarak okulların uygulama ve deney alanı gibi olacak”

 

81 ilde bilim merkezi açılacak

 

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) kararı doğrultusunda 2016’ya kadar tüm büyükşehirlerde, 2023’e kadar ise 81 ilde bilim merkezi kurulacak. Bilim merkezi projeleri için 1 milyar liranın üzerinde kaynak ayrılması planlanıyor. TÜBİTAK bu kaynak ile bilim merkezlerinin sergileri ve eğitim programlarının tedariği, organizasyonel eğitimi gibi konularda destek verecek. Şuana kadar TÜBİTAK ile Ankara, Kayseri, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya ve Konya Büyükşehir Belediyeleri ile protokol imzalanarak çalışmalar başlatıldı.


Gaziantep Büyükşehir Belediyesi