01 / 09 / 2024

TÜED taleplerini tek tek açıkladı: Emekli aylıklarındaki fark nasıl kapanır? 

TÜED taleplerini tek tek açıkladı: Emekli aylıklarındaki fark nasıl kapanır? 

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, sosyal güvelik sisteminde emekliler lehine düzenleme yapılmasını istediğini dile getirerek, taleplerini sıraladı. 




Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün yaptığı açıklamada sosyal güvelik sisteminde emekliler lehine düzenleme yapılmasını istediğini dile getirdi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Kazım Ergün açıklamasında ”Yeni bir emeklilik aylığı hesaplama yöntemi belirlenmeli ve karma aylık hesaplama sistemine de son verilmesi gerekir. Aralık 2024 ile Ocak 2025'te emekli olanlar arasında yüzde 30'a varan aylık farkı oluşmaması gerekir“ ifadelerini kullandı.

Kazım Ergün açıklamasında  sosyal güvenliğin toplumun geleceğini güvence altına alan bir sistem olması gerektiğine değinerek, emekli aylığına hak kazanma koşulları ve aylıkların hesaplanmasında eşitliğin korunmasının büyük önem taşıdığını belirtti.


'BÖYLE BÜYÜK BİR FARK OLMAMALI'

Yaptığı açıklamada Türkiye'de sosyal güvenlik sisteminde bütünlüğün bir türlü sağlanamadığını kaydeden Kazım Ergün, şunları söyledi:

"Sosyal güvenlik mevzuatının sık sık değiştirilmesi emekli aylığı hesaplamalarında farklılıklara neden oluyor, yaşanan bu durum da sistemin eşitlik kuralından giderek uzaklaşmasına sebep oluyor. Aylık hesaplama parametreleri iyi analiz edilmediği için, emekli olunan yıl bile emekli aylıklarında farklılıklara neden oluyor.

TÜED taleplerini tek tek açıkladı: Emekli aylıklarındaki fark nasıl kapanır? 

Son dönemlerde kamuoyunun gündeminde olan 2024 yılında emekli olanlar ile 2025 yılında emekli olacaklar arasındaki oluşacak yaklaşık olarak yüzde 30'luk aylık farkı bu durumun net bir göstergesi. Sene farkı nedeniyle emekli aylıkları arasında böyle büyük bir fark olmaması gerekiyor. Her yerde söylüyoruz. Bir sistem ve hesaplama sorunu yaşıyoruz. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun aylık hesaplama parametreleri iyi planlanmadığı için, bu tür sorunlarla karşılaşıyoruz."


'İNTİBAK EŞİTLİĞİ SAĞLAYAN BİR DÜZENLEME'


Sosyal güvenlik sisteminde emekliler arasında adaletsizlik yaratan unsurların emekliler lehine yeniden düzenlenmesi gerektiğine değinen Kazım Ergün, bu unsurların başında aylık hesaplama sisteminin geldiğini kaydetti.

Yaptığı açıklamada TÜED olarak her platformda emeklilerin hakkını savunduklarını ve emeklilik sistemindeki eşitsizliği dile getirdiklerini kaydeden Kazım Ergün, şunları dile getirdi:

"Sosyal güvenlik sistemimiz eşitlik ilkesinden uzaklaştığı için yeni bir emeklilik aylığı hesaplama yöntemi belirlenmeli ve karma aylık hesaplama sistemine son verilmesi gerekiyor.  Aralık 2024 ile Ocak 2025'te emekli olanlar arasında yüzde 30'a varan aylık farkı oluşmaması gerekir. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile getirilen ve primlerin güncellenmesini öngören katsayılar, seneden seneye büyük değişkenlik gösterdiğinden, emekli aylıkların hesaplanmasında eşitlik kuralı kaybolmuştur. 2008 yılı sonrası emekli olanların kök aylıklarında ciddi kayıplar yaşanıyor. En az aylık ödemesi, sistemi bozan ve prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı fazla olan emekli vatandaşları  mağdur eden bir uygulamaya dönüştü.

Bu sebeple yeni bir aylık hesaplama sistemine geçilmesi gerekiyor.  2000 sonrası emekli olanların hak kayıplarının giderilmesi ve geleceğe yönelik yeni farklılıkların olmaması için tek bir sistem üzerinden emekli aylıklarının intibak kurallarına göre yeniden hesaplanması gerekir.  İntibak, bir zam değil, eşitliği sağlayan bir düzenlemedir."

'GÖSTERGE SİSTEMİNE YENİDEN DÖNÜLMELİ'


Kazım Ergün açıklamasında 2000 yılı öncesindeki gösterge sisteminin sürdürülmesi durumunda bugünkü eşitsizliklerin ve kök aylıklardaki kayıpların yaşanmayacağını dile getirerek,  "Türkiye Emekliler Derneği olarak gösterge sistemine yeniden dönülmesini savunuyoruz. Gösterge sistemi uygulandığı zaman emekli olunan seneler arasında aylık fark olmayacak. Bugün sosyal güvenlikte bir sistem ve hesaplama sorunu söz konusu. Hükümetten, emeklilik sisteminin adil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulmasını istiyoruz" diye konuştu.

Açıklamasında Türkiye Emekliler Derneği’nin mücadelesi sonucunda 2000 senesi öncesi emeklilere yapılan intibakın, 2000 senesi sonrasında emekli olanlara da uygulanması talep ettiklerini vurgulayan Ergün, şöyle konuştu: "Emekli olunan tarihlere bakılmaksızın prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları eşit olan emekli vatandaşlarımızın intibakı yapılmalı ve emekli aylıklarında eşitlik sağlanması gerekir. Emekli aylıklarına yapılan TÜFE artışına endeksli zam oranları emeklilerimizi koruyan bir sistem olmadığı için  bunun değiştirilmesini istiyoruz. Emeklilere kök aylıkların iyileştirilmesi için seyyanen artışlar yapılmalı ve milli gelir artışından da pay verilmesi gerekir.”

 

EPDK duyurdu! Elektrik faturalarına eylül ayında zam yapılmayacak...

Milli Emlak’tan hem  Ankara  hem de Eskişehir’de arazi fırsatı!

Evinin bir odasını öğrenciye kiralayana devlet teşviği!


Geri Dön