Sektörel

TÜGEM Başkanı uyardı: Dolardaki yükseliş konut fiyatlarını artırabilir!

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, dolardaki artışa dikkat çekerek, “Burada yaşanacak nakit çıkışı gayrimenkul piyasalarına dönebilir görüşündeyiz. Bu da fiyatları yükseltecektir” dedi.Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş devam ederken, uzmanlar konut arzının artmamasının fiyatları yukarı doğru taşıdığını ve son dönemde artan dolar kurunun da fiyatları aynı yönde tetikleyeceği konusunda uyarı yapıyor

Son bir yıl içerisinde yükselen konut fiyatlarına bir darbe de dolardan geliyor. Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş devam ederken, uzmanlar konut arzının artmamasının fiyatları yukarı doğru taşıdığını ve son dönemde artan dolar kurunun da fiyatları aynı yönde tetikleyeceği konusunda uyarı yapıyor.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, “Dolarda yaşanan yükselişle birlikte özellikle burada oluşacak bir nakit çıkışının gayrimenkul piyasalarına döneceği görüşündeyiz. Ayrıca kredilerin normalleşmesi ile birlikte yine fiyatlarda reel artışlar olacağını da belirtmek isterim” ifadesini kullandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRALARI ARTIRABİLİR

Kamuoyunda kentsel dönüşümle birlikte konut fiyatlarının da düşeceği yönünde bir beklenti olduğuna dikkat çeken Aydoğan, “Biz kentsel dönüşüm ile konut fiyatlarının düşmeyeceğini söylüyoruz. Deprem riskine karşı yapılan kentsel dönüşüm önemli bir konu. Ancak konutta yaşanan kira probleminin ateşini daha da artıracaktır. Kentsel dönüşüm birçok yerde çok daha fazla konut yapılabilmesi olarak düşünülmemeli. Birçok avantajlı bölgede zaten dönüşüm gerçekleşti. Bu aşamadan sonra dönüşecek yerlerde yeni konut stoğu yerine daha çok yenileme örneklerini göreceğiz” diye konuştu.

 

ALT GELİR GRUBU KONUTA ERİŞEMİYOR

Konut piyasasında gerçekleşen üretimin daha çok lüks segmentte olduğunu belirten Akdoğan şöyle devam etti: “Emlak Konut’un hasılat paylaşımlı modelleri ile birçok markalı proje ile konutta çıta çok yükseklere çıktı. Proje olarak yapılan satışlarda birçok üretim aslında orta sınıf için planlanıyor. Alt gelir grubunun konuta erişmesi imkansız gibi. Mevcut durumda artık orta grup da konuta ulaşmakta zorlanıyor. Çünkü finansmana erişimde bir çok problem yaşanıyor. Markalı projeler konut fiyatlarını daha da yükseltiyor. TOKİ ise bu süreçte uygun maliyetli modelle aşağı yönlü destek oluyor. Arsa devletten olup, markalı projelerin arsaya uygun fiyatla erişimini kolaylaştırmak belki fiyatları düşürebilir. İnşaat firmaları yerine üretim süreci biraz da devlete kalmış durumda. İnşaat şirketlerinin de bu sürece dahil olmasını temin etmek zorundayız.”