Genel

TÜİK açıkladı! 2017'den beri ilk defa bu rakama ulaştı

TÜİK verilerinde elde edilen bilgilere göre; Türk ekonomisi 2022 yılında yüzde 5,6 büyürken, 2021' yılında 9 bin 539 dolar olan kişi başı milli gelir de, 10 bin 655 dolar olmuş oldu.. Buna göre, üretim yöntemine göre dört dönem toplamıyla elde edilen senelik Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), 2022 seneisnde bir önceki eneye oranla yüzde 5,6 yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 senesi son çeyrek büyüme rakamlarını duyurdu. Buna göre, üretim yöntemine göre dört dönem toplamıyla elde edilen senelik Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH), 2022 seneisnde bir önceki eneye oranla yüzde 5,6 yükseldi. GSYH, 2022 senesinde bir evvelki neye göre yüzde 107 yükselerek 15 trilyon 6 milyar 574 milyon TL oldu.

TÜİK verilerine göre, 2022 senesinde kişi başına düşen milli gelir, cari ücretlerle 176 bin 589 TL, ABD doları cinsinden ise 10 bin 655 olarak hesaplandı.

Bu rakamla beraber, kişi başına düşen milli gelirde 2017'den bu yana ilk kez 10 bin dolar aşıldı.

"Milli gelir" veya "milli hasıla", bir ülkenin ekonomisinde üretilen mal ve hizmetlerin toplam değerini ifade eder. Genellikle bir yıl içinde üretilen toplam mal ve hizmetlerin piyasa değeri olarak ölçülür ve bir ülkenin ekonomik büyüklüğü hakkında bir fikir verir. Milli gelir, ülkenin toplam gelirini ifade eder ve bu nedenle bir ülkenin ekonomik refahının bir göstergesi olarak kullanılır. Milli gelir, bir ülkenin sınırları içinde üretilen tüm mal ve hizmetlerin toplamına dayandığı için "milli" olarak adlandırılır.

TÜİK, Türkiye İstatistik Kurumu'nun kısaltmasıdır. TÜİK, Türkiye'de resmi istatistikleri üreten ve yayınlayan bir devlet kurumudur. Kurum, Türkiye'nin sosyo-ekonomik koşullarını ve nüfus yapısını, endüstriyel ve tarımsal üretimi, dış ticaret istatistiklerini, turizm ve istihdam verilerini, gelir ve yaşam standartlarına ilişkin bilgileri derleyerek analiz eder ve bu bilgileri kamuoyu ile paylaşır. TÜİK, ayrıca Türkiye'nin üye olduğu uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaparak, Türkiye'nin sosyo-ekonomik durumunu diğer ülkelerle karşılaştırmak için veri sağlar. Kurumun temel görevi, ülkedeki ekonomik ve sosyal koşulları izlemek ve politika yapıcıların, araştırmacıların ve halkın ihtiyaç duyduğu doğru, güncel ve güvenilir verileri sağlamaktır.

Kişi başı gelir, bir ülkenin milli gelirinin ülke nüfusuna bölünmesiyle elde edilen bir hesaplamadır. Bu hesaplama, bir ülkede ortalama olarak bir kişinin yıllık gelirinin ne kadar olduğunu belirlemeye yardımcı olur. Kişi başı gelir, bir ülkenin ekonomik refahının bir göstergesi olarak kullanılır ve farklı ülkeler arasında karşılaştırma yapmak için sıklıkla kullanılır. Kişi başı gelir, ülkenin ekonomik aktivitelerinden yararlanan nüfusun, gelir dağılımını ölçer ve bir ülkenin refah düzeyini ölçmek için kullanılan bir gösterge olarak kabul edilir. Genellikle dolar cinsinden ifade edilir.