Ekonomi

TÜİK enflasyonu yine sokağın gerisinde! Peki, memur ve emekliler temmuz ayında ne kadar zam alacak?

TÜİK mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. Bu verilere bakılırsa enflasyon düşüş trendi içerisinde ancak sokaktaki enflasyon daha yüksek. Uzmanlar, TÜİK verilerinin memur ve emeklilere yapılacak temmuz zammı açısından da kritik öneme sahip olduğunu belirtiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK mart ayına ilişkin enflasyon verilerini kamuoyu ile paylaştı.

Buna göre geçen ay TÜFE yüzde 1,29 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyon ise yüzde 50,51 seviyelerine geriledi. Ancak TÜİK rakamlarına göre enflasyonun gerileme kaydettiği gözlense de vatandaş çarşı pazara çıktığında çok farklı bir tablo ile karşılaşıyor. Süt ve et ürünleri başta olmak üzere hala fiyatlar el yakıyor.

 

Yıllık enflasyon verilerinin ne kadar sokaktaki enflasyonu yansıttığı aslında temmuz ayında yapılacak memur ve emekli zamlarının belirlenmesi açısından da kritik öneme sahip bulunuyor.

Enflasyon verileri memurları ve emeklileri yakından ilgilendiriyor. Çünkü temmuz zamları resmi TÜİK verileri dikkate alınarak hesaplanıyor. ENAG enflasyonuna bakarsak ise arada yarı yarıya fark var neredeyse. TÜİK mart ayı enflasyonunu yüzde 2,29 olarak açıklarken, ENAG verilerine göre aylık enflasyon yüzde 5,08.

YÜZDE 46 ZAM YAPILMALI

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun da bu rakamları baz alarak sosyal medya hesabı üzerinden temmuz ayında memur ve emeklilere yapılması gereken zam oranını açıkladı. Erdursun, ENAG enflasyonu verilerine göre, SSK, Bağ-Kur emeklilerinin yanı sıra memur ve memur emeklilerine temmuz ayında yapılması gereken zam oranlarını hesapladı. Erdursun’un yaptığı hesaplamalara göre, ENAG verilerinin dikkate alınması halinde temmuz ayında emekli ve memurlara yüzde 46,18 oranında zam yapılması gerekiyor. TÜİK verileri dikkate alınırsa ise yapılacak zam oranı yüzde 25,06 seviyelerinde kalıyor.

ET ZAM ŞAMPİYONU

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçen ay en yüksek fiyat artışı dana etinde gerçekleşti. Dana eti mart ayında yüzde 19,9 oranında zamlandı. Et fiyatlarından sonra en fazla zamlanan ürünler arasında şarküteri ürünleri yüzde 15,16 oranındaki fiyat artışı ile ikinci sırada yer aldı.

Yumurtanın fiyatı geçtiğimiz ay yüzde 11,16 oranında zamlanırken, kümes hayvanları yüzde 5,89, ilaç fiyatları yüzde 5,38 oranında artış gösterdi. Makarna fiyatları ise yüzde 4,96 oranında zamlandı.

Geçen ay en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 6,25 ile kara yolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığında yaşandı. Ayrıca sebze fiyatları da yüzde 5 oranında gerileme kaydetti.