Kent Haberleri

TÜİK Eski Başkanı Aydemir: ‘Geriye dönük 3-4 senenin düzeltilip çalışan kesimin aylığına yansıtılması lazım’

TÜİK’in açıkladığı düşük enflasyonun halkı yoksullaştırdığını belirten Birol Aydemir, “Geriye dönük 3-4 senenin düzeltilip çalışan kesimin aylığına yansıtılması lazım” dedi. Aydemir, ekonominin bir senede yoluna girebileceğini söyledi. Sözcü'nün haberine göre, ekonomide en az 3-4 sene geriye doğru inceleyip düzeltme yapılması gerektiğini söyleyen Aydemir, yeni çıkacak gerçek enflasyon verisine göre çalışan kesimin maaş zamlarının da tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eski Başkanı Birol Aydemir, enflasyon düşük hesaplandığı için sabit gelirlilerin yoksullaştırıldığını söyledi. Sözcü'nün haberine göre, ekonomide en az 3-4 sene geriye doğru inceleyip düzeltme yapılması gerektiğini söyleyen Aydemir, yeni çıkacak gerçek enflasyon verisine göre çalışan kesimin maaş zamlarının da tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Enflasyonda geriye dönük bir düzeltme gerekir mi?

Birol Aydemir: Kesinlikle… Enflasyonun minimum 3-4 sene geriye dönük olarak tekrar hesaplanması gerekir. Zira enflasyon artmaya başlayınca, standartlara uygun olmayan çeşitli metotlar uygulanmaya başlandı. Özellikle geçen yılın eylül ayında sonra ip koptu. Daha önce ufak ufak yapılan enflasyonu düşük göstermeye yönelik metotlar arttı.

YOKSULLUĞUN ANA NEDENİ

– Geriye dönük hesaplar ne kadar sürer? 3 Haziran tarihinde veya 3 Temmuz tarihinde düzeltilmiş enflasyon açıklanabilir mi?

İktidar değişikliği olması halinde bu hesap, 3 Haziran tarihine yetişmese bile 3 Temmuz'da ilk gerçek enflasyon verisi yayımlanmış olur diye düşünüyorum.

Peki, maaş zamları da gerçek veriye göre geriye dönük değişim olacak mı? İşte detaylar...

– Maaş zamları da gerçek veriye göre geriye dönük değişim olacak mı?

Kesinlikle değiştirilmesi lazım. Şu anda yaşadığımız yoksulluğun esas sebebi TÜİK'in enflasyonu düşük göstermesi diyebiliriz. Bunun faturasını sabit gelirli vatandaşlar ödedi. Artık bu kadar yoksulluk yeter. Yapılacak ilk iş sabit gelirli vatandaşların gerçek enflasyon kayıplarını telafi etmektir.

BÜYÜME GÖSTERİLDİĞİNDEN DAHA DÜŞÜK ÇIKAR

– Enflasyonda olası değişiklik başka hangi verileri değiştirir?

Eğer enflasyon hesabını doğru yapmıyorsan, milli gelirin deflatörünü de doğru hesaplamıyorsun demektir. Bu nedenle büyüme verin de doğru değil demektir. Hal böyle olunca,  büyüme gösterildiğinden daha düşük çıkacaktır. Geriye dönük hesap yapmak kolay. Fakat onun sonuçları sorunlu. Büyüme, emekli ve çalışanların aylık zamları, tekrar değerleme oranı, hepsinin değişmesi gerekiyor. Bu konularda ciddi bir şekilde çalışma yapmak gerekiyor.

İstanbul’da boş konut sayısı 400 bini geçti!

Türkiye’de konut ve kira krizi ürkütücü boyutlara ulaştı!

ŞOK’ta çamaşır suyu 20,25 TL’ye, Pril 79,50 TL’ye, bulaşık makinesi tableti 56 TL’ye düştü!