Genel

TÜİK verilerine göre vatandaş maaşının büyük bölümünü gıdaya harcadı!

Türkiye genelinde 2022 yılı hane halklarının tüketim amaçlı harcamalarının en büyük bölümü gıda ve alkolsüz içeceklerden oluştu. İkinci sırada konut ve kira, üçüncü sırada ulaştırma masrafları yer aldı.2020 ve 2021 yıllarında Covid-19 salgını şartlarından dolayı araştırma yapılamadığından bu yıllara ilişkin sonuçlar bültende yer almadı

Türkiye İstatistik Kurumu, geçen yıla ilişkin hane halkı tüketim harcaması istatistiklerini açıkladı. 2020 ve 2021 yıllarında Covid-19 salgını şartlarından dolayı araştırma yapılamadığından bu yıllara ilişkin sonuçlar bültende yer almadı.

Açıklanan verilere göre, Türkiye genelinde hane halklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalarda aslan payını yüzde 22,8 ile gıda ve alkolsüz içecekler aldı. Yüzde 22,4 ile konut ve kira ikinci, yüzde 21,3 ile ulaştırma masrafları üçüncü sırada yer aldı. En düşük gerçekleşen masraflarda yüzde 1,4 ile eğitim hizmetleri ilk sırada yer alırken bunu yüzde 2,2 ile sağlık, yüzde 2,5 ile eğlence ve kültür takip etti.

HARCAMA KALIPLARI DEĞİŞİYOR

Dunya.com’da yer alan habere göre hanenin geçim kaynağı olarak maaş, ücret, yevmiye geliri olan gruptakiler ulaştırmaya yüzde 22,5 pay ayırdı. Gıda ve alkolsüz içeceklere yüzde 21 harcama yapılırken, konut ve kiranın payı ise yüzde 20,8 oranında gerçekleşti. Müteşebbis geliri olan hane halkları ise ulaştırmaya yüzde 27,2, gıda ve alkolsüz içeceklere yüzde 22,9 harcama yaptı. Konut ve kiranın payı ise yüzde 18,5 oranlarında kendini gösterdi. Elde edilen istatistiklere göre, temel gelir kaynağındaki farklılıklara göre harcama kalıpları da değişti.

 

YÜKSEK GELİR GRUBUNDA ULAŞTIRMA ÖNDE

Tüketim harcamalarının dağılımı incelendiğinde, en düşük gelir grubunda yer alan hane halklarının gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 35,8, konut ve kira harcamalarına yüzde 29,3, ortaya çıktı. En yüksek gelir grubunda ise ulaştırma masrafları ilk sıraya yerleşti. Bu gruptaki hane halkları ulaştırmaya yüzde 28,5 pay ayırırken, konut ve kiraya yüzde 19,3, gıda ve alkolsüz içeceklere yüzde 16,6, lokanta ve otele yüzde 6,8 oranlarında harcamada bulundu.

Tek kişilik hane halklarında onut ve kiraya yüzde 27,7 oranında harcama yapıldı. Ulaştırma yüzde 20,4 oranında pay alırken, gıda ve alkolsüz içeceklere yüzde 16,8 harcama yapıldı. Büyüklüğü 7 ve daha yukarı hane halklarının harcamalarında ise gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 35,9, konut ve kira yüzde 18,8, ulaştırma yüzde 14,4 olarak tespit edildi.