Ekonomi

TÜİK'in ENAG hamlesi mahkemeden döndü! Rakamlar arasında büyük fark çıkıyordu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyonla ilgili veri paylaşmaması için ENAG hakkında ihtiyati tedbir kararı aldırma talepleri mahkeme tarafından reddedildi. TÜİK ve ENAG'ın yaptığı enflasyon hesaplamaları arasında her seferinde büyük fark ortaya çıkıyordu.Dr

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) kurucusu ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, TÜİK'in enflasyonla ilgili veri paylaşmaması için mahkemeden istenilen ihtiyati tedbir aldırma girişiminin kabul edilmediğini açıkladı.

TÜİK, ENAG’ın verilerinin yayınlanmaması için ihtiyati tedbir talebinde bulunmuştu. ENAG Başkanı Veysel Ulusoy, başvuruya dair mahkemenin verdiği kararı sosyal medya hesabından duyurdu. Ulusoy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGRUP) hakkında TÜİK’in ihtiyati tedbir kararı aldırılma talebi tüm mahkemelerce reddedildi” dedi. 

İKİ KURUM RAKAMLARI ARASINDA BARİZ FARK GÖRÜLÜYOR

TÜİK, Nisan ayı enflasyon oranlarını Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 7,25 yıllık bazda yüzde 69,97 olarak açıklamış buna karşılık ENAG Nisan ayı enflasyonunu yüzde 8.68, yıllık enflasyon yüzde 156.86 şeklinde duyurmuştu.

 

"VERİLERİN AÇIKLANMASI TÜİK'İN İTİBARINA ZARAR VERİYOR" İDDİASI

TÜİK'in başvurusu sonucu ENAG'ın kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy hakkında açılan davada, "kuruma karşı haksız ve ağır saldırıda bulunulduğu, verilerin açıklanmasının kurumun güvenilirliğine zarar verme amacı taşıdığı" iddiaları yer almıştı. Mahkemeye sunulan dilekçede, “Kuruma karşı haksız ve ağır saldırıda bulunulduğu, verilerin açıklanmasının kurumun güvenilirliğine zarar verme amacı taşıdığı ve uluslararası yatırımcılar nezdinde yanlış algı oluşmasına neden olunduğu” savunuluyordu. 

TÜİK'TE İSTİFA DEPREMİ

Öte yandan TÜİK'ten dikkat çeken bir istifa haberi geldi. TÜİK Fiyat İşleri Daire Başkanı Cem Baş sağlık sorunlarını gerekçe göstererek "görevden affını" istedi. Enflasyon hesabı çalışmalarının yürütüldüğü dairenin başkanı olan Baş'ın yerine Dijital Dönüşüm ve Projeler Daire Başkanı Furkan Metin atandı.

Emekli maaş zammı asgari ücret artışı ve 3600 ek gösterge düzenlemesi sonrası hükümetten bomba adım

TÜİK'te şaşırtan istifa kararı! Enflasyon hesabı yürütülen dairede kritik değişim

TÜİK'in araştırma sonucu açıklandı! Tüketicinin güveni dibi gördü gelecekten umut kesildi

TMSF kayyım atanan iki şirketi satışa çıkardı! İşte firmalar için istenen para ve ihale tarihi

Renault Megane'da 170 bin liralık indirim 462 bin liradan aşağı düşüyor! 20 Mayıs fiyat listesi

Benzine büyük indirim tarihi belli oldu! Zamlarla bunalan sürücüler bir nebze de olsa rahatlayacak

Çiftçilere beklenen müjde geldi! Kampanya ödemelerinin tarihi açıklandı Cuma hesaplara yatacak