Ekonomi

TÜİK'in hesaplamadığı enflasyon farkı ortaya çıktı! Asgari ücretlinin kaybı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) artık enflasyon rakamlarının hesaplanmasında madde sepetini kullanmama kararı aldı kurum bunun yerine endeks açıklayacak. TÜİK'in açıklamadığı enflasyon sepeti CHP tarafından hesaplandı. Asgari ücretlinin alım gücündeki kayıp rakamlarla ortaya konuldu.Kurum geçmişte açıkladıkları tutarların, ilgili ay içinde birkaç kez derlenen mal ve hizmet fiyatlarının çeşitli kriterlere göre ağırlıklandırılarak ortalamasının alınarak hesaplandığını belirtti

TÜİK, kamuoyunda tartışmalara neden olan TÜFE hesabı için derlediği fiyatları neden durdurduğuna ilişkin bilgilendirme yaptı.

Kurum geçmişte açıkladıkları tutarların, ilgili ay içinde birkaç kez derlenen mal ve hizmet fiyatlarının çeşitli kriterlere göre ağırlıklandırılarak ortalamasının alınarak hesaplandığını belirtti.

Kamuoyunda, o ayda oluşan son fiyatların göz önüne alınarak, TÜİK fiyatlarıyla kıyaslandığını ve böylece fiyatlara ilişkin eleştirilerin doğduğu ileri sürülen açıklamada bu nedenle, bazı Avrupa ülkelerinde de kullanılan tutar-bedel açıklaması yerine endeks açıklama yöntemine geçileceği duyuruldu.

Dünya gazetesinin haberine göre; TÜİK açıklamasında, açıklanacak endeksin tek tek mallar olmayacağı, 144 kalemden oluşan uluslararası standart “Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması (COICOP 5-Classification of Inpidual Consumption according to Purpose)” sınıflamasının kullanılacağı belirtildi.

TÜİK açıklamasında, benzin fiyatları örnek verilerek, çok çeşitli illerde, ortalama tüketimle fiyatın hesaplandığını, bireylerin ise kendi alışverişlerini karşılaştırdığı belirtildi.

TÜİK, bu nedenle tek tek mal gruplarının fiyatlarını bedel bazında açıklamak yerine endeks açıklayacaklarını belirtti. Endeks, elde edilen verilerin baz yılı 100 kabul edilerek artış oranında endeksin ilerletilmesi anlamına geliyor. TÜFE içinde hali hazırda çok sayıda alt alt grupta endeks açıklanıyordu. Endeksler, değişim, çeşitli dönemlere göre hesaplanabildiği gibi, ham veri olan tutarlar da işlenebilir verilere dönüşmüş oluyor. Ayrıca endek haline getirmekle, tutarlar vb. ham rakamlar, ağırlıklandırma, ortalama alma vb. işlemlerle daha karşılaştırılabilir hale geliyor.

ASGARİ ÜCRETLİNİN ENFLASYON KAYBI HESAPLANDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TÜİK’in açıklamadığı madde sepetindeki artışlarla ilgili bir çalışma yaptı.

Ağbaba’nın hazırladığı madde sepetindeki fiyatlara göre mayıs ayında bir önceki aya oranla süt yüzde 70, kuru soğan ve limon 71; son bir yılda ise patates yüzde 358, kuru soğan yüzde 359, tüm ekmek çeşitleri yüzde 96, nohut yüzde 188, mercimek yüzde 121 arttı. Asgari ücretli en büyük kaybı, geçmiş yıla göre bin 137 adetle yumurta ve bin 15 kiloyla kuru soğanda yaşadı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından artık açıklanmayan madde sepetini kendisi hazırlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, mayıs ayındaki bazı temel besin maddelerindeki yıllık ve aylık değişimleri hesapladı.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Ağbaba, “TÜİK’in madde sepeti artık yayınlanmayacak. Buna rağmen mayıs ayında temel besin maddelerinde yaşanan yıllık ve aylık artışlar resmi enflasyonun aylık 2,98’lik artışından çok daha fazla olduğunu görmekteyiz. TÜİK’in sansürlerine rağmen vatandaşın yıllık alım gücü kaybı ve ürünlerdeki aylık ve yıllık fiyat artışları gizlenemiyor. Sansürle halkın açlığını ve yoksulluğunu gizlemek dünyanın hiçbir yerinde görülmemiştir” dedi.

Elektriğe kademeli zam planı! Ersan Şen'den 'Haziran enflasyonuna yansıması istenmiyor' iddiası

Çiftçilere yarı fiyatına satılan ucuz gübre uyarısı! Yetkililer piyasa değerini açıkladı

Modalife yaz kampanyasında yatak baza hediye ediliyor! 6 bin liraya varan indirimler yapılıyor

A101 Sırma marka ayçiçek yağını 15 liraya düşürdü! Vatandaş yağlara hücum etti

Türkiye'deki fabrikasını kapatan Honda elektrikli araçlar için Çin'de fabrika kuruyor

Toyota'nın yeni SUV modeli Yaris Cross Hybrid satışa çıktı! 22 Haziran fiyat listesi